perjantai 27.1.2023 | 07:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
5P_TXT

Ikoneja Ukrainan kärsimyksistä: Timo Konttinen tukee puolustustaistelua käyvää kansaa taiteen keinoin

Pentti Höri
Ti 24.1.2023 klo 17:30

Taulu per kuukausi oli Timo Konttisen tavoite, kun hän aloitti sarjan maalaamisen vuosi sitten tammikuussa. Nyt valmiina se on nähtävillä Uudenkaarlepyyn Raatihuonegalleriassa.

Ikoneita, vaan ei aivan sellaisia perinteisiä, joita olemme nimikkeen alla tottuneet näkemään. Ensimmäinen kuva lähti syntymään yleisemmällä tasolla, mutta pian tuli muutos.

– Viime vuoden tammikuussa, kun Ukrainan kriisi alkoi kärjistyä, halusinkin tehdä ikoneita Ukrainasta. Ensimmäinen taulu on vielä rauhallisempi, mutta helmikuussa Venäjä sitten hyökkäsi. Siinä vaiheessa kuvassa olivat jo siniset ja keltaiset värit ja kaveri, joka pitää liekkiä kädessään. Nimikin oli valmiina, Valonkantaja, ja lisäsin siihen vain ”Ukrainalle”, Konttinen kertoo.

Työt ovat moninkertaisesti kookkaampia kuin perinteiset ikonit, mutta niissä on Konttisen mukaan yhtä lailla symboliikkaa kuin esikuvissaan.

– Mukana on ukrainalaisia ja sodan symboleita. Värit ovat samantapaisia kuin ikonostaaseissa, metallivärejä, kultaa ja pronssia. Ja sitten sädekehiä, mutta pyhimykset voivat olla vaikkapa Zelenskyi tai Dianov, Timo Konttinen vertaa.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi on kuvattu väsymyksen merkit kasvoillaan, mutta silti taiteilija on armahtanut miestä: tämä selkeästi hymyilee.

Mykhailo Dianov oli Azovstalin terästehtaan viimeisiä puolustajia, joka joutui venäläisten vankileirille ja vapautettiin sieltä vammautuneena ja 40 kiloa laihtuneena. – Kuin keskitysleiriltä, Konttinen sanoo.

– Venäjän ortodoksinen kirkko on hyvin vahvasti tukenut Putinia. Näissä on jonkinlainen provokaatio myös sitä kirkkoa vastaan.

Pietarsaarelaistaiteilijan juuret ovat luovutetussa Karjalassa. Edeltäville sukupolville evakkoon lähtö tiesi elämän mittaista traumaa.

– Pitäisi ymmärtää, että jos Venäjää ei pysäytetä ja Ukrainaa tueta kaikilla mahdollisilla tavoilla, tämä ei tule loppumaan Ukrainaan, Konttinen sanoo.

Kuvantekijän keino on maalata. Samalla hän lahjoittaa puolet näyttelyn taulujen myynnistä saatavista tuloista Kalyna-tukijärjestölle, joka avustaa ukrainalaisia sekä Suomessa että Ukrainassa. Rintamalle menee esimerkiksi lämpimiä vaatteita.

– Minun terveiseni menevät todennäköisesti villapaitoihin, villasukkiin ja kalsareihin, ja myös avustukseen ukrainalaisille Pohjanmaalla.

Ukrainan tukeminen on Konttiselle sydämen asia. Taiteilijana hän on ottanut ja ottaa kantaa maailman menoon, mutta ei tyrkytä näkemyksiään muille.

– Se on vähän taiteilijasta itsestään kiinni. Voi olla, että jotkut haluavat pitää etäisyyttä tällaisiin asioihin ihan tietoisesti. Mutta minä kyllä tavallisesti jonkin teoksen teen maailman poliittisista ja muista tapahtumista.

Siihen hänellä on ollutkin oiva foorumi. Timo Konttinen päätti lähes 10 vuotta sitten aloittaa 365-projektin eli tehdä yhden kuvan joka ikinen päivä, pyhät ja arjet. Lupaus on pitänyt.

– Ne ovat enemmän sellaisia sisäisiä omakuvia, peilaavat sitä elämää mitä elän. Kymmenen vuotta tulee maaliskuussa täyteen, töitä on tällä [haastattelu]hetkellä 3 573. Todennnäköisesti lopetan sen 3650:een. Vapaapäiviä ei ole ollut.

Osa näistä kuvista täydentää Ukraina-ikoninäyttelyä, joka on avoinna 4. maaliskuuta saakka.

#