perjantai 27.1.2023 | 07:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
5P_TXT

Ensimmäinen tuulivoimakuljetus satamaan – uusi nosturi vauhdittaa projekteja Pietarsaaressa

Ti 17.1.2023 klo 16:56

Uusi nosturi pääsi heti tositoimiin, kun ensimmäinen suurten tuulivoimaloiden osien kuljetus purettiin viime viikolla Pietarsaaren satamassa.

Energiaomavaraisuutta halutaan nyt lisätä ympäri Eurooppaa. Tuulivoimaprojekteja toteutetaan myös Suomessa ennätystahtiin. Pietarsaaren satama on vahvasti mukana muutoksessa.

Joulukuussa 2022 Pietarsaareen saatiin uusi, 140 tonnia nostava Liebherr-satamanosturi. Näin nykyinen Gottwald-satamanosturi sai rinnalleen uuden taisteluparin ja operaatiot uutta puhtia.

– Tuulivoimaprojektien kannalta tilanne on nyt ideaalinen: kahden satamanosturin yhteispeli on juuri sitä, mitä olemme hakeneet jo pitkään, sanoo sataman toimitusjohtaja Juha Hakala tiedotteessa.

Tiistaina satamaan saapui ensimmäinen rahtilaiva, 150 m pitkä UHL Freedom, lastinaan tuulimyllyn siipiä. Uuden nosturin päästessä heti tositoimiin, lasti purettiin välivarastoon odottamaan jatkokuljetuksia loppukohteeseen.

Satamakenttä laajeni viime kesänä kolmella hehtaarilla ja ensi kesänä satamakenttää laajennetaan jälleen.

– Kentän laajennuksella on tärkeä rooli tuulivoimaprojektien vauhdittamisessa ja olemme tyytyväisiä, kun varastointikapasiteettia saatiin lisää.

Satamakentältä on myös suora ja hyvä erikoiskuljetusreitti valtatie 8:lle. Erikoiskuljetusreitille on saatu uusi ramppi ja reitillä olevien tasoristeysten haasteita on ratkottu yhdessä myös Väyläviraston kanssa.

– Nyt on käytössä rautatien tasoristeyksissä etäohjattavat sähköjohtojen nostolaitteistot, jolloin tunnin varoitusajalla voidaan isokin tuulivoimakuljetus viedä ongelmitta läpi näistä tasoristeyksistä. Aikaisemmin varoitusaika oli yksi viikko, Juha Hakala toteaa.

Jatkoa kuljetuksille on luvassa, ja seuraavaa laivaa odotellaan saapuvaksi jo muutaman viikon kuluttua.

#