Paikallisuutiset

Jo kolmas merituulitoimija rannikolle: Ilmatar Energy havittelee uusimpana Pietarsaaren ja Kokkolan vesiä suuren luokan voimalahankkeella

Valtioneuvosto on antanut uuden tutkimusluvan merituulivoimahankkeelle Pietarsaaren ja Kokkolan edustalla. Ilmatar Energy Oy:lle myönnettiin tutkimuslupa viime viikon torstaina.

Kyseessä on jo kolmas hanke, joka tutkii teollisen mittakaavan merituulivoimaa samoille vesille, Suomen talousvyöhykkeelle. Alue sijaitsee noin 32 kilometrin päässä merellä Pietarsaaren rannikosta.

Aiemmat tutkimusluvan saajat, OX2 ja Skyborn Renewables Offshore Finland, ovat saaneet jo valmiiksi ympäristövaikutusten arviointiohjelmansa ja esitelleet Laine- ja Reimari-hankkeitaan yleisölle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilmattaren tutkimusalue Voima sijaitsee Pietarsaaresta ja Luodosta länsiluoteeseen avomerellä. Tutkimusalueen pinta-ala on noin 323 neliökilometriä.

"Ilmattaren mielestä pitäisi olla itsestään selvää ja myös Suomen intressissä, että kotimaiset toimijat toimivat Suomen talousvyöhykkeellä." Stefan Husa Ilmatar Energy Oy

Alueen sijainti eroaa hieman OX2:n ja Skyborn Renewablesin tutkimusalueista. Kohdealue noudattelee lounaisosastaan pitkälti aiempien hakemusten rajoja, mutta ulottuu kapeampana pitemmälle koilliseen, Kokkolan aluevesirajan tuntumaan.

Ilmatar Offshoren merialuesuunnittelun johtava asiantuntijaStefan Husa lähetti yhtiön vastaukset toimituksen kysymyksiin sähköpostilla. Hankkeen koosta Ilmattarella ei ole vielä antaa tarkempia tietoja.

– Turbiinimäärä ja voimaloiden teho selkeytyy vasta kun hanketta on alettu tutkimaan tarkemmin erilaisin menetelmin, esimerkiksi pohjatutkimuksilla ja meribiologiatutkimuksilla. Hankealueen olosuhteet, lupamenettely ja turbiiniteknologian kehitys vaikuttaa tulokseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Onko vedyntuotanto mukana suunnitelmassa?

– Ilmatar katsoo mahdollisuuksia vihreän energian siirtymän tarpeiden mukaan. Keskitymme alkuvaiheessa tutkimaan hankealueen olosuhteita ja kannattavuutta. Emme esimerkiksi poissulje vihreän vedyn tuotantopotentiaalia tässä vaiheessa.

Suunnilleen samoista vesistä kilpailee myös kaksi muuta toimijaa, OX2 ja Skyborn Renewables.

Millaiseksi näette kilpailutilanteen, ja kuinka ”tosissanne” olette hankkeen suhteen?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ilmattarelle on tärkeää, että ollaan mukana mahdollisissa hankkeissa alusta lähtien. Voima-hankealueella on alustavasti tunnistettu hyvät olosuhteet merituulivoimalle. Kilpailutilannetta on vaikeaa määrittää, koska Suomen laki mahdollistaa sen, että tutkimuslupia voi myöntää monelle taholle samoille alueille talousvyöhykkeellä. Tosin eksklusiivisuutta ei ole vielä myönnetty yhdelle kehittäjälle ja näin ollen haluamme varmistaa mahdollisuutemme kehittää ja rakentaa merituulivoimaa Suomessa.

– Ilmattaren mielestä pitäisi olla itsestään selvää ja myös Suomen intressissä, että kotimaiset toimijat toimivat Suomen talousvyöhykkeellä, sillä vain näin voidaan varmistaa pitkäaikaista arvonmuodostusta ja yhteiskehittämistä Suomen teollisuuden kanssa.

Millä aikataululla asia etenee?

– Tässä vaiheessa emme voi sanoa mitään aikataulusta ilman, että olemme aloittaneet tutkimuksia ja esiselvityksiä. Mitä pidemmälle etenemme hankekehityksessä sitä enemmän aikataulu selkeytyy myös. Siihen vaikuttavat myös Suomen lakikehitykset ja se, missä vaiheessa Suomen talousvyöhykkeen lupamenettely selkeytyy.

OX2 ja Skyborn Renewables saivat vastaavat tutkimusluvat valtioneuvostolta viime vuoden helmikuussa.

OX2 suunnittelee enimmillään 150:ää merituulivoimalaa ja Skyborn 120:aa voimalaa. Molempien hankkeissa tutkitaan paitsi sähkön, myös vedyntuotannon edellytyksiä merellä.

Ilmatar Energy sai viime viikolla tutkimusluvan myös Korsnäsin edustalla olevalle talousvyöhykkeelle.

Valtioneuvoston tutkimuslupa ei vielä tarkoita investointi- tai rakentamisoikeuden myöntämistä luvan saajalle. Tutkimuslupia voidaan myöntää samalle alueelle useita. Päätös lopullisesta merituulivoimapuiston toteuttamisesta tehdään myöhemmin talousvyöhykeluvituksen prosessissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä