perjantai 2.12.2022 | 12:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pohjanmaan hyvinvointialue halusi katkaista vapaaehtoisen vakuutusturvan parilta sadalta pietarsaarelaiselta työntekijältä, mutta käänsi kelkkansa – sote-henkilöstö saa jatkaa sairauskassa Ebban jäseninä

Pentti Höri
Pe 25.11.2022 klo 10:33

Parisen sataa entisen Pietarsaaren sosiaali- ja terveysalueen työntekijää saa huokaista helpotuksesta, sillä he voivat jatkaa kaupungin sairauskassa Ebban jäseninä, vaikka työnantaja on vaihtunut Pohjanmaan hyvinvointialueeksi.

Hyvinvointialueen henkilöstöjaosto päätti keskiviikkona, että Pietarsaaresta siirtyneet kassan vanhat jäsenet voivat kuulua Ebbaan vastaisuudessakin. Uusia jäseniä sairauskassa ei sen sijaan voi hyvinvointialueelta ottaa.

– Tämä on positiivinen asia, ja olemme iloisia, että tämä järjestyi näin, henkilöstöjaostoon kuuluva pietarsaarelainen Nina Brännkärr-Friberg sanoo.

Hänen mukaansa jaosto oli päätöksessään yksimielinen.

Sote-henkilöstön huoli on ollut todellinen. Viime kesänä sairauskassan jäsenet saivat Pohjanmaan hyvinvointialueelta postia, jonka mukaan heidän jäsenyytensä päättyy tämän vuoden lopussa.

– Mitään korvaavaa järjestelyä ei luvattu, psykiatrinen sairaanhoitaja Dan-Anders Wentus Pietarsaaren sairaalasta kertoo. Hän on eräs asian esille nostaneista muun muassa Tehyn suuntaan.

Jäsenyyden katkeaminen olisi merkinnyt sitä, että vapaaehtoinen sairausturva olisi lakannut olemasta voimassa, ja ehkä vuosienkin ajan maksetut sairauskassamaksut olisivat hävinneet kuin tuhka tuuleen. Monissa tapauksissa maksetut summat nousevat tuhansiin euroihin jäsentä kohti.

Pietarsaaren Tehyn osaston pääluottamusmies Kim Yli-Pelkola kertoo töitä tehdyn lujasti tilanteen korjaamiseksi.

– Ihmiset ovat todella satsanneet omaa rahaansa tulevaisuuden varalle, jotta Ebban kautta saisi sitten erilaisia etuuksia vaikka eläkeläisenäkin sairastuessaan. Siinä on kuitenkin hankittu vakuutusturvaa, ja olisihan kauheaa jos ne rahat olisi menetetty, Yli-Pelkola sanoo.

Sairauskassa Ebbaan voivat liittyä kaikki Pietarsaaren kaupungin työntekijät. Sote-henkilöstö on ollut oikeutettu tähän siitä saakka, kun Pietarsaari tuli sote-alueensa isäntäkunnaksi.

Jäseneksi liittyminen on tarkoittanut 1,6 prosentin jäsenmaksua palkasta, kuitenkin vähintään 35 ja enintään 75 euroa kuukaudessa. Vuosimaksu liikkuu siten 420 euron ja 900 euron välillä.

Kassa korvaa muun muassa vastaanotto- ja hoitopäivämaksuja, lääkkeitä, hoitotarvikkeita, lääkärin määräämiä tutkimuksia, fysioterapiaa ja hierontaa, apuvälineitä sekä hammashoitoa ja silmälaseja.

#