perjantai 2.12.2022 | 11:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan käräjillä alkoi iso huumejuttu – pietarsaarelaiset syytteessä laajasta kannabiskaupasta

Tapio Lehtinen
Ma 21.11.2022 klo 15:00 | päivitetty ma 15:06

Pietarsaaren suuren huumejutun syytteitä alettiin lukea Kokkolan käräjäoikeudessa maanantaina. Ensimmäiseen istuntoon osallistui salin täydeltä väkeä: syytettyjä, juristeja ja yleisöä.

Poliisi takavarikoi yhteensä 100 kiloa kannabista Pietarsaaren ja Turun keskustoissa kesäkuussa. Törkeän huumausainerikoksen raja kulkee yhdessä kilossa.

Syytettyinä on neljä miestä ja yksi nainen Pietarsaaresta, sekä kaksi turkulaista ja yksi pääkaupunkiseudulla asuva henkilö. Heidän lisäkseen huumevyyhtiin on osallistunut kaksi tukholmalaista miestä.

Osa syytetyistä seurasi istuntoa etäyhteydellä vankilasta käsin. Ensimmäinen tunti kului pelkästään syytteiden lukemiseen, jonka jälkeen päästiin tapahtumien kulkuun. Merkittävä osa oikeudenkäynnistä kului grammoista, euroista ja logistiikasta puhumiseen.

Huumeet tuotiin Ruotsista autolla pohjoisen kautta Suomeen.

Pääpaikka oli Pietarsaari, jossa tapahtui suurin huumetakavarikko viime kesänä, mutta jutun lonkerot ulottuvat myös pääkaupunkiseudulle ja Turkuun.

Pietarsaaren keskustassa ja Turussa sijaitsevista asunnoista takavarikoitiin yhteensä yli 100 kiloa kannabista.

Huumevyyhdin yhteydessä huumeita löytyi patjan alta, pakastepusseihin piilotettuna ja seteleitä löytyi hapankorppurasiasta 5 600 euron arvosta. Huumeita liikuteltiin rautakaupan muovilaatikoissa.

Osa syytetyistä myönsi syytteet osin tai syytteet kiistettiin kokonaisuudessaan.

Syytteen mukaan kaksi pietarsaarelaista miestä toimi päätekijänä. He toivat 50 kiloa hasista ja 66 kiloa marijuanaa pakettiautolla ajaen reittiä Pajala-Muonio-Pietarsaari-Turku-Helsinki.

Yhteyttä pidettiin salatulla viestintäsovelluksella, jossa käytettiin salanimiä kuten "Metro", "Finemang" ja "Bella".

Huumekuljetus tapahtui siten, että yksi syytetyistä ajoi edellä ja ilmoitti takana tulevalle pakettiauton kuljettajalle mahdollisista esteistä kuten poliisista.

Syyttäjä hakee päätekijöille 7 vuoden vankeusrangaistusta sekä kolmelle muulle pietarsaarelaiselle 3,5-4 vuoden vankeusrangaistusta. Syytetyt ovat noin 20-30 -vuotiaita.

Kokkolan käräjäoikeuden istuntosali on varattu tapauksen käsittelyyn viikon ajaksi. Loppupuheenvuorot on suunniteltu pidettäviksi perjantaina 25.11.

#