perjantai 2.12.2022 | 12:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolassa ja Pietarsaaressa järjestettävällä festivaalilla soi kansan- ja maailmanmusiikki: "Tässä marraskuun pimeydessä on mukava nauttia esimerkiksi flamenco-tunnelmasta"

Maria Store
Ti 15.11.2022 klo 12:00

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Ostrobothnia Folk Fest on 17.-19. marraskuuta järjestettävä kahden kaupungin festivaali, jossa kuullaan kansan- ja maailmanmusiikkia.

– Tässä marraskuun pimeydessä on mukava nauttia esimerkiksi flamenco-tunnelmasta ja saada ihanaa inspiraatiota eri maista, kertoo tapahtuman tuottaja Jessica Riippa.

Kokkolassa ja Pietarsaaressa järjestettävässä tapahtumassa esiintyy niin paikallisia muusikoita kuin esiintyjiä Ruotsista ja Islannista.

– Olen tavannut heidät kaikki kansainvälisten yhteistöiden kautta, kuten esimerkiksi toissakesäisen Global Music Match -projektin kautta. On mukavaa kutsua heidät tänne kotiin.

Festivaali käynnistyy torstaina Pietarsaaressa ilmaistapahtumalla, joka järjestetään yhteistyössä Jeppis Jazz Clubin kanssa. Station 23 -ravintolassa esiintyy Cuejeron, joka soittaa flamenco-jazzia pohjoismaisella otteella.

– Pidän tällaisesta genre-rajojen ylittämisestä. Olen aina itse saanut inspiraatiota eri tyyleistä ja kulttuureita.

Ilta jatkuu folkjazz-jameilla, johon osallistuu Novia-ammattikorkeakoulun world music -ensemble.

– Mielestäni on erityisen tärkeää tuoda kansan- ja maailmanmusiikkia Pietarsaaren seudulle, sillä siellä sillä ei ole itsestään selvää tilaa. Kokkolassa taas on esimerkiksi kansanmusiikkilinja ja kansanmusiikkiyhdistys Truba.

Ruotsalainen Northern Resonance esiintyy festivaalilla.

Kokkolalainen Kinnerpuu esiintyy Pietarsaaressa.
Tommi Lahtonen

DANTCHEV:DOMAIN yhdistää musiikissaan Bulgarian rytmejä, jazzia ja bluesia.
Maarit Kytöharju

Islantilaiset sisarukset muodostavat Blood Harmony -yhtyeen.

Perjantaina musiikki soi samanaikaisesti Keski-Pohjanmaan konservatoriolla Kokkolassa ja Pietarsaaren Schauman-salissa.

– Kannattaa olla tarkkana kun ostaa lippuja, että ostaa varmasti oikeaan kaupunkiin, huomauttaa Riippa.

Kokkolassa esiintyvät islantilainen sisarustrio Blood Harmony ja ruotsalainen Lena Jonsson trio. Pietarsaaressa lavalle astelevat Bulgarian rytmejä, jazzia ja bluesia yhdistävä DANTCHEV:DOMAIN sekä ruotsalainen jousitrio Northern Resonance.

Lauantaina sama ohjelma nähdään naapurikaupungissa, pienin muutoksin.

Suomalais-bulgarialaisen Anna Dantchevin bändin esiintyy ainoastaan Pietarsaaressa ja heidän tilallaan Kokkolassa esiintyy Cuejero. Pietarsaaressa ohjelmassa on lisäksi kokkolalaisen Kinnerpuun keikka.

Pietarsaaren lauantain tapahtuman ohessa pääsee myös opettelemaan menuetti-tanssia Jessica Krohnin ja Anders Portinin johdolla.

Kokkolassa sen sijaan ollaan kirjallisuuden äärellä. Kaupunginkirjastossa järjestetään kirjailijabrunssi, jossa vieraina ovat kansanperinteen tutkija Tora Wall ja kirjailija Maria Turtschaninoff. Tapahtuma on osa Pohjoismaisen kirjallisuusviikkoa, jonka teemana on Pohjolan luonto ja siihen on vapaa pääsy.

Musiikista vastaa Kusinerna Riippa. Jessica ja Niko Riipan muodostama duo julkaisi hiljattain toisen levynsä nimeltä Irrbloss.

Ensimmäisellä levyllä kuultiin kansansävelmiä, joihin duo oli tehnyt omat sovitukset. Toisella levyllä kaikki on omaa.

– Levy tuntuu henkilökohtaisemmalta, koska kaikki tekstit ovat omia. Ei ole ollut kenenkään muun taidetta, johon olisimme voineet tukeutua, kertoo Riippa, joka painottaa erityisesti tarinankerronnan merkitystä musiikissaan.

– Levyllä teemana ovat luonnonromantiikka ja ihmisten väliset suhteet. Olemme uskaltaneet tarttua myös vähän synkempiin aiheisiin. Mukana on esimerkiksi murhaballadi.

"Pidän tällaisesta genre-rajojen ylittämisestä.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.