Kulttuuri

Ville Verkkapuron Pete HS:n kirjakisan finaalissa: pietarsaarelaislähtöinen esikoiskirjailija kertoo isän ja pojan tarinaa päihteiden, vapauden ja luovuuden kautta

Mainosalalla työskennellyt Ville Verkkapuro on esikoiskirjansa myötä irrottautunut päivätöistä ja satsaa kirjoittamiseen ja musiikkiin.
Mainosalalla työskennellyt Ville Verkkapuro on esikoiskirjansa myötä irrottautunut päivätöistä ja satsaa kirjoittamiseen ja musiikkiin. Kuva: Markku Jokela

PietarsaarelaislähtöisenVille Verkkapuron esikoisromaani Pete (Kosmos) on ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Vuoden parhaalle suomeksi kirjoitetulle esikoisteokselle myönnettävä Helsingin Sanomien palkinto jaetaan 17. marraskuuta. Palkinnon suuruus on 15 000 euroa.

Finaaliin valittiin kaikkiaan 80:sta esikoisromaanista kymmenen teosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puolitoista kuukautta sitten ilmestynyt Pete on dokumentaarinen romaani, joka kertoo niin isän kuin pojan tarinaa, osittain totuudenmukaisesti. Verkkapuron isä Pete oli alkoholisti, joka kuoli kirjailijan ollessa 17-vuotias.

– Laitan itseäni likoon aika lailla, kerron myös omasta päihdehistoriastani, Verkkapuro mainitsi Keskipohjanmaa-lehdessä 9. lokakuuta 2022 julkaistussa haastattelussa.

Hän halusi mukaan myös reippaasti silkkaa fiktiota kirjaan, että saisi siitä yhtenäisen. Hän haastatteli romaania varten useita ihmisiä Peten lähipiiristä. Teoksessa on myös tietokirjallisia elementtejä.

Verkkapuro itse ei ole koskaan kokenut olevansa addikti, eikä hän usko addiktioiden periytyvän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen kokeillut erilaisia päihteitä, mutta mikään ei ole kiinnostanut enempää kuin kokeilumielessä.

Huumeista Verkkapuro puhuu avoimesti. Hän ei kuitenkaan ole huumemyönteinen ja häntä tökkii huumeiden epäeettisyys.

– Kaikki päihteet pitäisi laittaa samalle viivalle. Alkoholi ei ole yhtään sen turvallisempi vaihtoehto kuin huumeet, Verkkapuro toteaa.

Addiktioiden puolella hän toivoo, että keskityttäisiin ennemmin siihen, mitä niiden takana on. Huumeet ovat sivuseikka, jos niiden taustalla on mielenterveysongelmat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Päihteet ovat vahvasti läsnä Verkkapuron kirjassa, mutta eivät kuitenkaan olennainen osa. Paljon enemmän puhutaan esimerkiksi vapaudesta ja luovuudesta, mikä on Verkkapurolle tärkeä asia.

Kirjoittaminen on hänelle vain yksi tapa olla luova, hän sanoi KP:n haastattelussa. Se käy häneltä luontevasti, sillä hän on työskennellyt pitkään kirjoittamisen parissa. Verkkapuro oli viimeiset kymmenen vuotta mainosalalla tekstisuunnittelijana. Kirjan julkaisun myötä hän kuitenkin irrottautui päivätöistä ja haluaa keskittyä vapaaseen kirjoittamiseen ja musiikkiin.

– Mainosmaailma on ajoittain tunkkainen. Teen vieläkin jotain sillä puolella, mutta en tee mitään epäeettistä. Olen tehnyt viimeiset juustomainokseni, Verkkapuro sanoo.

– Haluan käyttää aikani tärkeiden asioiden parissa. Yritän päästä statusajattelusta ja raha-ajattelusta myös. Mieluummin haluan enemmän aikaa kuin rahaa.

Verkkapuroa kiinnostaa myös elokuvien tekeminen.

– Kaikenlaisia projekteja tässä on. Haluan unelmoida isosti.

HS:n kirjallisuuspalkinnon saajaksi on ehdolla myös kokkolalaislähtöinen Anna Englund. Hänen esikoisromaaninsa Lautapalttoo (Siltala) ilmestyi elokuussa. 1930-luvulle sijoittuva tarina kertoo arkkuverstaassa työskentelevästä Elenasta.

Ville Verkkapuro

Syntynyt vuonna 1990.

Kotoisin Pietarsaaresta, asuu nykyään Helsingissä.

Perheeseen kuuluu tyttöystävä.

Kirjoittaja ja muusikko.

Soittanut esimerkiksi Vestan ja Elias Gouldin kanssa. Soittaa tällä hetkellä Ronja Stanleyn kanssa.

Esikoisromaani Pete julkaistiin 15. syyskuuta. Dokumentaarinen kirja sijoittuu osittain Pietarsaareen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä