Paikallisuutiset

Ei mitään uutta syysauringon alla? – Seurakuntavaaleihin näytetään suomalaisessa seurakunnassa lähdettävän pitkälti samoista asetelmista kuin neljä vuotta sitten

Kanttori Mirkkalea Konttila Pietarsaaren suomalaisesta seurakunnasta oli vaalitoimitsijana kävelykadun vaalituvalla, kun vuoden 2018 seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi.
Kanttori Mirkkalea Konttila Pietarsaaren suomalaisesta seurakunnasta oli vaalitoimitsijana kävelykadun vaalituvalla, kun vuoden 2018 seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi. Kuva: Pirkko Högkulla

"Mitä on ollut, sitä on tulevinakin aikoina, mitä on tapahtunut, sitä tapahtuu edelleen: ei ole mitään uutta auringon alla."

Saarnaajan kirjan ensimmäisen luvun kuuluisa yhdeksäs jae näyttää pitävän kutinsa, mitä tämän syksyn seurakuntavaalien ehdokasasetteluun Pietarsaareen suomalaisen seurakunnan osalta tulee.

Soittokierros tämänhetkisessä suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvostossa edustettuina olevien kolmen ryhmän asiamiehille kertoo, että vaaleihin lähdettäneen pitkälti samankaltaisesta tilanteesta kuin neljä vuotta sitten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ehdokasasettelu umpeutuu torstaina 15. syyskuuta.

Yhteinen kirkkomme -ryhmän yhteyshenkilöPentti Silvennoinen arvioi, että ehdokkaita ryhmälle tulee osapuilleen saman verran kuin viimeksikin.

– Sanoisin, että seitsemästä kymmeneen. Eihän näihin tai muihinkaan vaaleihin nykyään tunkua ole.

Mikä voisi lisätä seurakuntalaisten kiinnostusta lähteä vaikuttamaan?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ehkä jos yleinen hengellisyys nousisi. Etenkin nuoriahan sitä nykyistä enemmän toivoisi ihan kaikille listoille, Pentti Silvennoinen pohtii.

Mitään kummempia kynnyksiä ei Yhteinen kirkko -listalle lähtemisessä Silvennoisen mukaan tarvitse ylittää.

– Ihan tavallisena kirkkoon kuuluvana syntisenä voi tulla mukaan.

Silvennoinen myöntää seurakuntaneuvostossa ja yhteisessä kirkkovaltuustossa vaikuttamisen olevan pitkälti hallinnointia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos ei ole missään tuollaisessa ollut aiemmin mukana niin voi olla kysymyksiä että osaanko, mutta eivät ne niin kummallisia asioita ole.

Sosialidemokraatit ja sitoutumaton seurakuntaväki -ryhmää edustavaUlla Hellén kertoo (haastattelut tehtiin maanantaina 12. syyskuuta), että ryhmällä on yksitoista ehdokasta eli tasan saman verran kuin viimeksi.

– Mutta lisää voi vielä tulla. Neljä tähänastisista ehdokkaista on uusia.

Hellén on ehdokaskriteerien osalta samoilla linjoilla Silvennoisen kanssa.

– Saa tulla sellaisena kuin on.

Seurakuntamme parhaaksi -ryhmänSauli Isokoski paljasti maanantaina, että seitsemän ehdokasta on koossa eli – yllätys yllätys – saman verran kuin neljä vuotta sitten.

– Kyllähän se [ehdokashankinta] haastavaa on. Kunhan edes saataisiin ihmisten tietoisuuteen, että tällainen vaali on ja että väki kävisi äänestämässä, Isokoski pyörittelee.

Isokoski sanoo, että puoluepolitiikan kanssa ei seurakunnallisissa luottamuselimisissä vaikuttamisella ole käytännössä tekemistä. Päätöksiä ei tehdä ryhmissä junttaamalla.

Vielä hetken aikaa valtaa käyttävässä Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvostoon ovat paikat jakautuneet seuraavasti: Yhteinen kirkkomme 5, SDP ja sit. 4 sekä Seurakuntamme parhaaksi 3.

Seurakuntayhtymässä siis on sen jokaisella seurakunnalla oma seurakuntaneuvosto, joka johtaa seurakunnan toimintaa.

Seurakuntaneuvoston jäsenet siis valitaan neljän vuoden välein seurakuntavaaleissa, jotka tänä vuonna järjestetään 20. marraskuuta. Seurakuntaneuvosto päättää niiden varojen käytöstä, jotka seurakunnalle osoitetaan seurakuntayhtymän talousarviossa.

Seurakuntayhtymän ylintä valtaa käyttää yhteinen kirkkovaltuusto. Se päättää yhtymän talouden päälinjoista ja esimerkiksi rakennushankkeista. Valtuustossa on vaaleilla valittuja luottamushenkilöitä kaikista yhtymän seurakunnista.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä