lauantai 13.8.2022 | 03:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ozzyn pronssi maistuu kullalta: Vuosien treeni tuotti tulosta Pietarsaaren seudun Kennelseuran Sofia Laitalalle ja Ozzylle, jonka ura huipentui palveluskoirien etsintäkokeissa SM-kärkisijoille eläkepäivien kynnyksellä

Pirkko Högkulla
Ti 12.7.2022 klo 17:00 | päivitetty ke 09:09

Uusikaarlepyy

Vuosien treeni tuotti tulosta Pietarsaarenseudun Kennelseuran Sofia Laitalalle ja Ozzy-koiralle, joka sai SM-pronssia palveluskoirien etsintäkokeista Hämeenlinnasta heinäkuun alussa. Kyse on kaksikon ensimmäisestä SM-mitalista.

Pronssi maistuu kullalta. Ozzy nimittäin raivasi tiensä palkintosijoille viimeiseksi jäävässään palveluskoirakisassa; kahdeksanvuotias beauceronuros jää kilpapuuhista eläkkeelle.

– Pk-lajeihin sisältyy metrin korkuinen este enkä halua, että Ozzy vanhahkona ja reilut neljäkymmentä kiloa painavana koirana enää hyppää. Sillä on kyllä kova fysiikka ja maastossa se jaksaisi helposti vielä kolmisen vuotta. Ehkä osallistumme vielä rotumestaruuskisoihin syksyllä, Sofia Laitala pohdiskelee.

"Yritettiin ensin tutun ihmisen ja makkaran kanssa; se kävi nappamassa makkaran kädestä ja juoksi takaisin minun luo".

Kevät oli palveluskoirien sarjassa etsintää ja jäljestämistä rakastavalle paimenkoira-Ozzylle muutoinkin menestyksekäs. Toukokuussa irtosi piirinmestaruus etsintäkokeista, lisäksi tuli käyttövalionarvo samassa lajissa. Taitoihin kuuluu entuudestaan niin ikään käyttövalio jälkikokeista.

– Jälki on meidän juttu, jota on treenattu pennusta pitäen.

Ozzy rakastaa työtään. Ohjaajansa mukaan se etsisi ja jäljestäisi ihan kuolemaan asti. Vetoleikki on sen mielestä paras palkka tehdystä työstä.
Pirkko Högkulla

Palveluskoiraharrastus on Sofia Laitalan mielestä haasteellisena ja palkitsevana lajina aivan parasta puuhaa vapaahetkiin. Se tarjoaa täydellisen vastapainon konttorityölle.

– Ihmettelen, mikseivät tätä harrasta kaikki, hän naurahtaa.

– Saa tehdä yhdessä koiran ja muiden samanhenkisten kanssa, oppia uutta, haastaa itsensä ja koiran.

Takana on lukemattomia sekä treenitunteja että kilometrejä lenkkipoluilla kesät talvet.

– Metsässä hurahtaa helposti pari tuntia etsimistä ja jäljestämistä harjoitellessa.

Tottelevaisuutta kuten luoksetuloa, maahanmenoa, seisomista sekä noutoja käydään hiomassa viikoittain Pietarsaaressa Kråkholman harjoituskentällä.

Ozzy on Laitalalle ensimmäinen koira, jonka kanssa hän on päässyt kisaamaan palveluskoiralajeissa.

– Tärkeintä ei ole voitto, vaan yhdessä tekeminen. Tosin olen erittäin kilpailuhenkinen ja Ozzyn työmoraali on aivan huippuluokkaa, joten edessä olevat kisat motivoivat entistä enemmän, naurahtaa Laitala.

– Ozzy rakastaa työtään. Se etsisi ja jäljestäisi ihan kuolemaan asti.

Laitala kuvailee miten Ozzy innostuu likimain kaikesta työstä, oli sitten kyse ihmisen, sukan, hanskan tai vaikkapa kolikon etsimisestä, hajuradasta tai tottelevaisuuden testaamisesta. Se työskentelee itsenäisesti ja ohjaajan on pakko luottaa siihen jäljellä, haussa jne.

– Ozzyhän on paimenkoira, jossa on jonkin verran riistaviettiä. Ei se kuitenkaan lähde eläimen perään, vaikka päältä näkee että haluaisi.

Se on vahvasti leimautunut omaan laumaansa eli Laitalan nelihenkiseen perheeseen, johon kuuluvat myös Diesel-kissa ja 14-vuotias airedalenterrieri-Tara.

– Ozzy on sosiaalinen, mutta vain omassa perheessä eikä pidä ollenkaan ulkopuolisten kosketuksesta.

Pidättyväisestä luonteesta aiheutuu välillä hankalia tilanteita kun se ei mielellään - eikä ainakaan oma-aloitteisesti - hakeudu muiden seuraan.

– Luoksepäästävyys on yksi tärkeä edellytys kilpakentillä toimimiselle, Sofia Laitala huomauttaa.

Laitala kertoo, että sitä onkin treenattu paljon ja eri tavoin.

– Yritettiin ensin tutun ihmisen ja makkaran kanssa; se kävi nappamassa makkaran kädestä ja juoksi takaisin minun luo.

Lopulta Laitala keksi tehdä kosketuksesta tempun käskyn alla.

– Asetan kämmeneni koiran leuan alle ja silitän toisella kädellä sen selkää. Nyt vieras, kuten eläinlääkäri kilpailuissa, voisi koskea siihen. Ozzylle kyse on siis tempusta, jonka se hyväksyy.

Uutta beauceronpentua perheeseen odotellaan ensi keväänä.

– Maltan tuskin odottaa, että voidaan aloittaa kaikki alusta.

Lisätty kuva 13.7.2022 klo 9:05.

#