Paikallisuutiset

Strategialuonnoksellisen verran keveää kesälukemista – PS tavasi läpi asiakirjakonseptin, jonka olisi tarkoitus näyttää suuntaa Pietarsaaren kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluille

Äläpä Johan kurki selän takaa, nyt luetaan strategialuonnosta. Tai kai nämä synnyinkaupunkinsa kulttuuriasiat kansallisrunoilijallekin sentään hieman kuuluvat.
Äläpä Johan kurki selän takaa, nyt luetaan strategialuonnosta. Tai kai nämä synnyinkaupunkinsa kulttuuriasiat kansallisrunoilijallekin sentään hieman kuuluvat. Kuva: Pirkko Högkulla

Julkishallinnosta peräisin oleva strategialuonnosasiakirja. Heinäkuun poutapäivä. Mikä ihana yhdistelmä!

Pietarsaaren kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden vuosille 2022-2027 tarkoitetun strategian tarkoituksena on laatijoiden mukaan "luoda kulttuuri- ja vapaa-aikatoimialalle konkreettinen kehityssuunta".

Projekti alkoi kuluvan vuoden tammikuussa. Luonnoksen julkaisua on edeltänyt joukko perinpohjaisia työvaiheita. On laadittu toimintaympäristöanalyysi, pidetty kick off -luento, pyöritetty strategiatyöpajoja sekä järkätty työkokouksia, joissa on yhdessä muotoiltu tulevaa suuntaa, prioriteetteja ja ehdotettuja toimenpiteitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lopulta järjestettiin strategiasafareita, joissa työryhmät jatkoivat työskentelyä toimintaympäristöanalyysissä tunnistettujen avainkysymysten parissa.

Strategiasafari? Kunnallinen strategia-asiakirjavalmisteluprosessi alkaa kuulostaa sen verran eksoottiselta, että kesälukija innostuu jatkamaan eteenpäin ison riistan toivossa.

Taustoituksen ja esittelyn jälkeen päästään asiaan. Varsinainen asiakirja alkaa kappaleilla, joiden nimet ovat "Visio 2027" ja "Tavoitetila 2027". Koska koko homman tarkoituksena on löytää toimialalle konkreettinen kehityssuuntaa, niin uskaltaa odottaa sen tavoitellun konkretian noiden otsikoiden alta paljastuvan.

Niinpä emme paneudu analysoimaan sellaisia sinänsä kauniita tavoitteita ja havaintoja, kuin että "seutukaupunki Pietarsaari on rohkea ja luova kulttuurin ja vapaa-ajan mahdollistaja" tai että "koti on siellä, missä vapaa-aika on lähellä".

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käsinkosketeltavampaa viestiä sen sijaan rivien välistä voi olla luettavissa esimerkiksi tässä: "Yksinkertaistettu ja virtaviivaistettu organisaatio mahdollistaa toiminnan ja asiakaskokemuksen jatkuvaa yhteiskehittämistä." Tai tässä: Kestävän kasvun turvaamiseksi muodostamme kulttuuri- ja vapaa-aikatoimialasta sellaisen kokonaisuuden, jossa taloutta ja tulonmuodostusta tarkastellaan ja suunnitellaan yhtenäisenä toimialana."

Yksityisellä sektorilla olisi organisaation yksinkertaistamisesta ja virtaviivaistamisesta kertominen varma vinkki siitä, että väki firmassa vähenee. Kunnallisella puolella kyse voi olla jostain muusta.

Seuraava kappale – nimeltään Kulttuurin ja vapaa-aikapalveluiden saavutettava ja kestävä palveluverkko – jo tarjoaa todellisia virtaviivaistussuunnitelmia.

Tarkoituksena on perustaa Campus Allegroon yhteinen kulttuuri- ja vapaa-ajanvirasto. Sen yhteyteen tulee myös palvelupiste. Sähköisiä palveluita aiotaan parantaa esimerkiksi tilavarausten ja avustusten hakemisen osalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samalla yhdistetään vapaa sivistystyö, taiteen perusopetus sekä kulttuuri- ja vapaa-aikatoiminta yhdeksi palveluksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että "Pietarsaaren ruotsinkielisen ja suomenkielisen työväenopiston ja Wava-opiston hallinto yhdistetään yhdeksi palvelukokonaisuudeksi".

Aurinko on jo hieman liikahtanut länteen, kun lukija ehtii kappaleeseen nimeltä "Kulttuuri- ja ja vapaa-aikapalveluiden yhteistyö kolmannen sektorin kanssa". Aihe koskettaa suurta osaa kaupunkilaisista sikäli, että kolmas sektorihan tarkoittaa kaikkia niitä yhdistyksiä ja järjestöjä, jotka ovat elintärkeä osa kansalaisyhteiskuntaa Pietarsaaressakin.

Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut aikoo olla "aktiivisena toimijana mukana kolmannen sektorin yhteystyörakenteissa ja -verkostoissa". Lisäksi "palveluissa tarkastellaan tuottamistapoja kaupungin ja kolmannen sektorin yhteistyönä sekä tuotetaan niitä enenevästi kumppanuudella".

Konkretian puolella olisi luvassa ainakin "kontaktihenkilö yhdistysten käyttöön". Hän toimisi yhdyshenkilönä ja tukisi yhdistyksiä erilaisissa käytännön kysymyksissä ja toimitilojen varauksissa.

Monenlainen pyrkimys yhteistyöhön kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen suunnasta ulospäin näkyy asiakirjassa useassa kohdin, vaikka asia välillä uhkaa virkamies- ja konsulttikielen koukeroihin hukkua. Tämä olisi käytännössä toteutuessaan hyvä ja oikein, sillä yhdistyksissä saatetaan välillä jäädä kovin yksin huolien ja murheiden kanssa.

Hyvin merkittävä osa tuosta yhdistystoiminnasta tapahtuu liikunnan ja urheilun saroilla. Nämä elämänalat nousevat luonnoksessa esiin kappaleessa "Vetovoimainen kulttuuri- ja vapaa-ajan kaupunki". Tietty kapulakielisyys jälleen vaivaa (mitä esimerkiksi käytännössä tarkoittaa, että "pyrimme todentamaan hyötyjä, joita taide, kulttuuri ja liikkuminen voivat tuottaa, kun ne yhdistetään kaupunki- ja ympäristösuunnitteluun ja rakentamiseen"), mutta toisaalta tässäkin kappaleessa korostetaan yhteistyötä.

Urheilun saralta löytyy varsin mielenkiintoinen ja urheiluväen näkökulmasta lupauksiakin herättävä kirjaus: "Tavoitteenamme on tuottaa vetovoimaisia tapahtumia niin kulttuurin kuin urheilun aloilla ympäri vuoden".

Monikon ensimmäinen persoona tuskin tarkoittaa, että kaupunki yksin tai edes päävastuullisena alkaisi tuottaa Pietarsaareen urheilutapahtumia pitkin vuotta. Me-muodolla haettaneen sitä, että kaupunki kumppanina olisi mukana tällaisia toteuttamassa.

Mitä moiset tapahtumat esimerkiksi talvikuukausina voisivat olla? Hyvin monenlaista urheilumuotoa Pietarsaaressakin harrastetaan, joten sopivan villejäkin heittoja voisi ponnahdella esiin. Ideasafarin tai vähintäänkin työpajan paikka?

Eipä edes ajatus kaupungin omana toimintanaan järjestämistä urheilutapahtumista mitenkään ainutkertainen olisi. Kaupunki alkoi vuoden 1993 syksyllä pyörittää salibandyn kaupunkisarjaa, josta vuosikausiksi muodostui valtavan suosittu konsepti niin kentällä kuin jopa katsomossa. Ei se tuon monimutkaisempaa ollut ainakaan noin aikoihin.

Nyt alkavat kesälukijan ajatukset harhailla ja kupoli kuumeta siinä määrin, että strategialuonnoksen analyyttinen yhteenveto saa jäädä tähän. Ja ehkä itse kunkin aiheesta kiinnostunen onkin parasta tehdä se itse, luonnos kun on julkinen ja kaupunki nimenomaan toivoo siitä palautetta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä