lauantai 13.8.2022 | 03:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nyt juhlitaan Jaakon päiviä ja kesää – Kaupunkifestivaali käynnistyy sunnuntaiaamuna voimailulla, Herran sanalla ja kanien hyppykisalla

Kristian Sundqvist
Ti 12.7.2022 klo 16:00

Nyt sitä saa tai ainakin kohta. Pietarsaaren Jaakon Päiviä nimittäin.

Kahden koronarajoitusten synkentämän kesän jälkeen on luvassa täyttä tykitystä sunnuntaista 17. heinäkuuta aina seuraavan viikon sunnuntaihin. Nopea laskutoimitus järjestäjän eli Finn Pietarsaaren julkaiseman vuoden 2022 Jaakon Päivien ohjelman parissa kertoo, että luvassa on kaikkiaan 113 erilaista tapahtumaa.

Vauhtiin päästään sunnuntaina klo 10.00 kolmen tapahtuman myötä, kun samaan aikaan käynnistyvät jumalanpalvelus Nanoqin arktisella museolla, voimanostokisat Jeppis Gymin salilla sekä kanien estekilpailut JKF-PKS:n agilitykentällä. Tuossa pientä osviittaa siitä, millaisella eli käytännössä rajattomalla kirjolla Pietarsaaressa kahdeksan päivän aikana tapahtuu.

Avajaispäivän kohokohta monille taitavat olla itse avajaiset, joiden yhteydessä julkistetaan paitsi uusi Laiska-Jaakko niin pitkästä aikaa myös Ebba.

– Ebba valittiin edellisen kerran, kun Pietarsaari täytti 350 vuotta ja sen jälkeisenä vuonna. Nyt on taas aika, kun Pietarsaari täyttää 370 vuotta, kertoo Finn Pietarsaaren toiminnanjohtaja Ida-Marie Jungell.

Eroavatko Ebban valintakriteerit Laiskiksen kriteereistä?

– Enpä tiedä, ehkä Ebba voi olla vähän enemmän sellainen taustavaikuttaja, Jungell pohtii.

Perinteisten sukupuoliroolien haamua on valintaperusteista turha etsiä.

– Ebba voi olla mies ja Laiska-Jaakko voi edelleenkin olla nainen.

Kaksi aiempaa nykyajan Ebbaa ovat olleet Wawa Stürmer (2022) ja Ulla Lehtinen (2003).

Nimekkäimmät kotimaiset artistivieraat tämän vuoden Jaakon päivillä lienevät rappari Paleface sekä poppari Anssi Kela.

Paleface hyppää Black Sheep -pubin lauteille tiistai-iltana ja Anssi Kela kuljettaa yleisönsä muun muassa Nummelaan kaksi vuorokautta myöhemmin kaupunginhotellissa. Hyvin moniin muihinkin makuihin on musiikkia luvassa.

Omasta kaupungistaan lisää oppimaan mielivät tekevät hyvin osallistumalla Pietarsaaren seudun oppaat ry:n opastamille kävelyille, joita on tarjolla sekä suomeksi että ruotsiksi.

– Niihin kuuluu myös kävely Skatassa sekä hautausmaakierros, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Eeva-Kaarina Aaltonen.

#