Paikallisuutiset

Kaupunki ei hae Itälänlahdelle nopeusrajoituksia – yksin rajoitukset eivät ratkaise vesiliikenteestä koituvia häiriöitä ja haittoja, teknisen lautakunnan puheenjohtaja sanoo

Osa kaupungin kyselyyn vastanneista kokee veneilystä ja vesiskoottereista koituvan harmia Itälänlahdella, osa ei. Toistaiseksi ainakaan nopeuksia ei lähdetä rajoittamaan.
Osa kaupungin kyselyyn vastanneista kokee veneilystä ja vesiskoottereista koituvan harmia Itälänlahdella, osa ei. Toistaiseksi ainakaan nopeuksia ei lähdetä rajoittamaan. Kuva: Pentti Höri

Itälänlahdelle ei ainakaan tässä vaiheessa ole tulossa vesiliikenteen nopeusrajoituksia. Asiasta päätti Pietarsaaren tekninen lautakunta keskiviikkona.

Rajoituksia oli kaupungilta pyytänyt kaksi alueen asukasta. Tekninen virasto teetti kevään aikana kyselyn, johon tuli yhteensä 142 vastausta sekä rannan kiinteistöjen asukkailta, venepaikkojen haltijoilta että melontayhdistykseltä.

– Vastaukset vaihtelivat laidasta laitaan. Osan mielestä mitään rajoituksia ei tarvita, osa niitä haluaisi. Lautakunta katsoi, että tilannetta voidaan vielä seurata ainakin tämän kesän yli, ja tarvittaessa asiaan palataan, lautakunnan puheenjohtaja Christer Tonberg kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikista vesiliikenteen rajoituksista päättää liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Kunnat voivat ehdottaa virastolle esimerkiksi nopeusrajoitusten asettamista.

– Jos kunnat niitä alueelleen pyytävät, ne tapaavat yleensä mennä aika helposti läpi.

Tonberg pitää aihetta melko ongelmallisena. Yksin nopeusrajoitukset eivät ratkaise veneilystä ja muusta vesiliikenteestä koituvia häiriöitä ja haittoja.

– Esimerkiksi raskas moottorivene aiheuttaa isoja peräaaltoja, vaikka sen nopeus olisi hyvin alhainen. Kulkuneuvon tyypillä on suuri merkitys. Vesiliikennelaki siirtää paljon vastuuta veneilijöille itselleen. Vesillä on noudatettava varovaisuutta ja käytettävä olosuhteisiin sopivaa nopeutta, eikä vaaraa tai häiriötä saa aiheuttaa. Merivartiosto voi sitten harkintansa mukaan puuttua asiaan, jos se katsoo sääntöjä rikottavan, Tonberg selvittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tekninen lautakunta ehdottaa poliisille tehostettua valvontaa jo nopeusrajoitetuilla alueilla. Tällaisia ovat muun muassa kaksi Itälänlahteen johtavaa kanavaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä