tiistai 24.5.2022 | 21:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Medi Apteekin vetäjä vaihtui: uusi apteekkari Mervi Björn uskoo lääkkeiden verkkokaupan kasvuun

Pentti Höri
Ti 10.5.2022 klo 17:30

Prisman yhteydessä sijaitseva Medi Apteekki on vaihtanut omistajaa. Apteekkari Tapio Sundellin jäätyä eläkkeelle uutena apteekkarina on viime viikosta lähtien aloittanut Mervi Björn.

– Kun omalla paikkakunnalla tuli tämä mahdollisuus, päätin hakea sitä. Tämä on sitten minun viimeinen apteekkini, tulen olemaan täällä urani loppuun asti, Mervi Björn kertoo.

Hän asuu Pedersören puolella Sandsundissa. Apteekkarin uran hän aloitti vuonna 2006 Teerijärvellä. Vuonna 2010 hän otti ohjat Uudenkaarlepyyn apteekissa.

Siellä hän jatkaa vielä siihen asti, kun uusi apteekkari on valittu.

Apteekkarin pestiä haetaan lääkevalvontavirasto Fimean kautta. Prosessi saattaa valitusaikoineen kestää kuukausia, joten Björn olettaa uuden apteekkarin ottavan Uudenkaarlepyyn apteekin hoitoonsa ehkä syksyn tullen.

Asiakkaan näkökulmasta Medi Apteekissa ei muutu paljonkaan.

– Alkuvaiheessa jatkamme suunnilleen samalla tavalla kuin tähänkin asti. Kun henkilö vaihtuu ja käytetään eri yhteistyökumppaneita, muutoksia tulee jonkin verran. Teemme niitä sitten yhdessä henkilökunnan kanssa.

Mervi Björn korostaa, että kyse on enemmänkin apteekin omasta tavasta toimia, kuin muutoksista ulospäin.

– Alamme tekemään asioita vielä enemmän sähköisesti. Kyse on paljolti digiaikaan siirtymisestä asioiden taustalla.

Lääkkeiden saatavuus on korona-aikana ja muun muassa Brexitin takia ollut välillä hankalaa.

– Nämä ja muut logistiikkaongelmat ovat vaikuttaneet kaikilla aloilla, myös apteekkeihin. Tiettyjen tuotteiden saatavuudessa on ollut puutteita. Mutta onneksi on usein vastaavia lääkkeitä joilla niitä voidaan korvata, joten mitään hälyttävää ei tällä hetkellä ole tiedossa, Björn toteaa.

– Yhteiskunnan säästäminen tuntuu joka paikassa, säästöjä mietitään lääkepuolellakin. Ensi vuonna tulevan hoitajamitoituksen rahoitus on osittain päätetty rahoittaa lääkesäästöillä. Paraikaa mietitään, miten se tapahtuu.

Mervi Björnin mukaan yksi mahdollinen säästökohde löytyy biosimilaareista. Ne ovat muun muassa syöpä-, MS-tauti- ja reumahoitojen tukena käytettäviä biologisia lääkkeitä, jotka ovat hyvin kalliita. Osalle niistä on korvaavia ja halvempia lääkkeitä.

Lääkkeiden verkkokauppa on Björnin mukaan toistaiseksi vielä pientä Suomessa, mutta Ruotsissa se on ollut reilussa kasvussa. Suomi tulee ajan mittaan seuraamaan perässä.

Kun puhutaan reseptilääkkeiden ostamisesta netin kautta, apteekki ottaa asiakkaaseen aina henkilökohtaisesti yhteyttä puhelimitse. Sitten tilauksen saa joko lähetettynä tai asiakas voi sen itse noutaa apteekista.

Kaikki apteekit eivät vielä nettikauppaa tarjoa.

– Meillä tällainen palvelu on, mutta se on juuri nyt apteekkarin vaihdoksen takia suljettuna. Pyrimme saamaan sen taas toimintaan vielä tämän viikon aikana, Mervi Björn sanoo.

#