Paikallisuutiset

Pedersören biokaasupanostukset osuvat nappihetkelle – Edsevössä päässevät kaasukuskit tankkaamaan jo tämän vuoden puolella

Pedersören kunnanhallituksen puheenjohtaja Johanna Holmäng tenttaa  toimitusjohtaja Kjell Gripenbergiltä biokaasuasiaa. Oikealla kunnanjohtaja Stefan Svenfors, keskellä kaasukattila.
Pedersören kunnanhallituksen puheenjohtaja Johanna Holmäng tenttaa toimitusjohtaja Kjell Gripenbergiltä biokaasuasiaa. Oikealla kunnanjohtaja Stefan Svenfors, keskellä kaasukattila. Kuva: Kristian Sundqvist

Pedersören kunnan kaukolämpöyhtiö Pedersöre Värme esitteli tiistaina uutta lämpökeskustaan Pännäisissä.

Etuajassa valmistuneelta ja budjetissa pysyneeltä hankkeelta varasti huomion lehdistötilaisuuden toinen aihe eli suuri pedersöreläinen biokaasusatsaus. Pedersöre Värmen tai toisella kotimaisella Pedersöre Lämmön pääomistama PK-Biogas nimittäin aikoo vielä tänä vuonna tehdä merkittäviä uusia aluevaltauksia.

Pedersören kunnan konserniyhtiöiden toimitusjohtaja ja PK-Biogasin hallituksen puheenjohtajaKjell Gripenberg paljasti Pännäisissä, että melko pian pääsee Edsevössä tankkaamaan biokaasua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Joulukuussa viimeistään.

Tankkausaseman yhteydessä on myös kaasun vastaanottoasema. Kokonaisuus tulee valtie 8:n varrelle eli Neste Edsevön takana sijaitsevalle tontille. Polttoaine Edsevön PK-Biogasin asemalle ja PK-Biogasille ylipäätään tulee tässä vaiheessa Jepuan Biokaasulta.

– Pitkäaikaisena tavoitteena edelleen on oman biokaasutuotantolaitoksen rakentaminen. Tarkkaa aikataulua ei ole ja asia riippuu siitäkin, missä määrin alueen yrittäjät tulevat mukaan, Gripenberg taustoittaa.

Laitokselle on tonttikin katsottuna, se löytyisi Kolpista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eikä tässä vielä läheskään kaikki. PK-Biogas rakentaa biokaasun jakeluverkon asiakkailleen Pännäisissä ja Kolpissa. Yksi kaasuputkista kulkee valtatie 8:n vieressä Östensön koulun kautta uuteen lämpökeskukseen ja itäinen reitti puolestaan Kolppiin. PK Biogas on myös tehnyt kaukolämmön toimitussopimuksen eräiden paikallisten yritysten kanssa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on pikavauhtia mullistanut myös energiamarkkinat ja -näkymät. Huoltovarmuus ja kotimaisuus ovat nyt arvossaan ja pyrkimys pois fossiliisista polttoaineista koetaan entistä tärkeämmäksi.

– Nämä panostukset istuvat hyvin tähän aikaan, kun pyritään eroon riippuvuudesta Venäjän öljystä ja kohti fossiilivapautta, iloitsee Kjell Gripenberg.

Samoilla linjoilla on Pedersören kunnanjohtajaStefan Svenfors. Hän myöntää, että niin hirvittävä asia kuin Venäjän hyökkäys Ukrainaan onkin, niin sen myötä Pedersöressä ollaan suorastaan poikkeuksellisen oikeaan aikaan liikkeellä. Toisaalta:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nämähän ovat pitkäaikaisia satsauksia tulevaisuuteen ja osa kuntamme pitkäaikaista ympäristöajattelua.

Pedersören kunnanhallitus päätti maanantaisessa kokouksessaan yksimielisesti, että kunta antaa PK-Biogasille 615 000 euron lainantakauksen yhtiön jakeluverkkoinvestointeihin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä