tiistai 24.5.2022 | 22:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pietarsaaren valtuusto hyväksyi Mattssonin korttelin kaavamuutoksen yksimielisesti – Ravintolan terassi jää varjoon

Kristian Sundqvist
Ma 9.5.2022 klo 19:50

Pietarsaaren kaupunginvaltuusto päätti maanantaisessa kokouksessaan hyväksyä keskustakorttelin numero 9 asemakaavan muutoksen. Kyse on Mattssonin talona tunnetun rakennuksen paikalle rakennettavasta nelikerroksista asuintalosta. Hankkeen takana ovat tontin omistava Purmo Autic Ab, C.J. Riska Oy sekä Jake Rakennus Oy.

Asiasta käytetyissä puheenvuoroissa varsinaista kritiikkiä esitti vain Marita Salmu (Pro Pietarsaari). Salmun mukaan tuleva rakennus on turhan korkea eikä sovi ympäristöönsä. Hän viittasi myös siihen, että museovirasto ja Pietarsaaren museo ovat lausunnoissaan kritisoineet hanketta.

– Ei meillä turhan takia ole systeemiä, joissa kaavoista puudetään lausuntoja museoilta ja museovirastolta. Näitä mielipiteitä pitäisi myös kuunnella, jos halutaan, että tehdään päätöksiä, joita ei tarvitsisi katua, Salmu sanoi.

– Jo aikansa arkkitehdit totesivat, että [läheinen 1950-luvulla rakennettu] Citytalo on liian korkea. Ei se pyhitetä sitä, että rakennetaan vielä yksi ylikorkea talo, hän jatkoi.

Ilmari Heinonen (kok.) oli Salmun kanssa aivan eri mieltä ja keskustelu kulki suuntaan, jossa pohdittiin, millaisia rakennuksia Pietarsaaren keskustassa ammoin oli tai yhä on.

Niihin kuuluu myös Mattssonin talon tilalle tulevaa kerrostaloa vastapäätä idän suunnassa seisova entinen huoltoasema, nykyinen Black Sheep -ravintola. Sen omistajataho on katsonut, että nelikerroksinen talo varjostaisi ravintolan terassia vahingoittaen liiketoimintaa.

– Tämä on hyvä kaava, valitan ravintolanpitäjän kohdalta koska hän kärsii tästä, Heinonen muotoili.

Kari Koskela (sd.) katsoi, että miljoonien euron yksityinen panostus on juuri sellainen asia, jollaisia Pietarsaaren keskusta kaipaa.

­– Tämä on nimenomaan kaupungin kehittämistä ja yksityisten panostuksella rakentamista. Näin mennään eteenpäin ja ehkä siellä museovirastossa voitaisiin katsella asioita toisinpäin. En ymmärrä, miksi tätä pitäisi vastustaa.

Kun enempiä puheenvuoroja ei käytetty eikä muutosesityksiä pohjaesitykseen tehty hyväksyi valtuusto kaavamuutoksen yksimielisesti.

Asiasta on mahdollista valittaa hallinto-oikeuteen, millä mahdollisuudella puheenvuoroissa spekuloitiinkin.

Muihin valtuuston käsittelemiin asioihin kuului päätös Tupakkatyöntekijän patsaan tilaamisesta kyseisiä naistyöntekijöitä historiallisesti kunnioittamaan. Asialle myönnettiin 50 000 euron lisämääräraha kuluvalle vuodelle. Kuvanveistäjä Tiina Torkkelin toteuttaa patsaan.

#