tiistai 24.5.2022 | 20:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Seitsemän miljoonaa euroa Pietarsaaren Fennovoima-sijoituksia alaskirjattiin nollaan – Eikä siinä vielä kaikki

Kristian Sundqvist
Ti 3.5.2022 klo 19:00

Pietarsaaren kaupungin vuoden 2021 tilinpäätös sisältää kiinnostavan tiedon koskien kaupungin sijoituksia energiayhtiö Fennovoimassa.

Tilinpäätöksessä kerrotaan, että ”Pietarsaaren Energia Oy on Ukrainan tilanteesta johtuen päättänyt alentaa vuoden 2021 osakkeenomistuksensa kokonaisarvoa Katternö Kärnkraft Oy Ab:ssa”.

Pietarsaaren Energia on kaupungin sataprosenttisesti omistama sijoitusyhtiö, jonka kautta kaupunki Katternö Kärnkraftin osakkaana on. Katternö Kärnkraft puolestaan on toisen sijoitusyhtiön (Voimaosakeyhtiö SF) kautta Fennovoima Oy:n osakas.

Toisaalla tilinpäätöksessä lukee, että ”Pietarsaaren Energia Oy on Ukrainassa käytävästä sodasta ja sitä seuranneesta epävarmuudesta johtuen päättänyt Katternö Kärnkraft Oy Ab:n osakkeiden alaskirjauksesta vuonna 2021. -- Alaskirjauksen arvo tilinpäätöksessä on 7 002 836,66 euroa.”

Alaskirjaus on tehty ennen Fennovoiman maanantaista ilmoitusta irtisanoa Pyhäjoen Hanhikivelle valmistellun ydinvoimalahankkeen laitostoimitussopimus venäläisen valtionyhtiön Rosatomin kanssa. Onko alaskirjaus sataprosenttinen?

– Kyllä on, kertoo Pietarsaaren kaupunginjohtaja Anne Ekstrand.

Kansankielellä tämä tarkoittaa, että Pietarsaaren Energia Oy eli Pietarsaaren kaupunki tulkitsee alaskirjatun omistuksen arvon nollaksi.

Ekstrandin mukaan Pietarsaari on sijoittanut rahaa Fennovoimaan jo pitkään. Sijoituksia on tehty jo ennen kuin kaupunki myi energialaitoksensa vuoden 2014 lopulla.

Pietarsaaren kaupunginjohtaja Anne Ekstrand toivoo, että 29voimalahankkeen tulevaisuus selkiytyisi.
Markku Jokela

Onko olemassa riski, että kaupunki joutuu sijoitusyhtiönsä kautta laittamaan vielä lisää rahaa Fennovoimaan?

– Totta kai on mahdollista [että joutuu], mutta siihen en tällä hetkellä pysty vastaamaan. Toivon ettei, mutta vähän myöhemmin tiedämme enemmän, Anne Ekstrand sanoo.

Rosatom on jo vihjaillut ryhtyvänsä oikeustoimiin Fennovoimaa vastaan. Muutenkin tilanne vaikuttaa vähintäänkin epäselvältä.

– Odotetaan nyt mitä tapahtuu, että kuka jatkaa [projektia] ja tuleeko jatkoa.

Viittaako kaupunginjohtaja mahdolliseen uuteen laitostoimittajaan?

– Sitähän emme tiedä, että tuleeko sellaista, mutta toivottavasti tämä jollain tavalla ratkeaa.

Kunnat ovat yhteen laskien Fennovoiman suurin omistajataho, mutta omistuksia on toteutettu monipolvisten yritysjärjestelyjen kautta.

Pietarsaaren kaupunki siis omistaa sijoitusyhtiö Pietarsaaren Energia Oy:n, joka omistaa Katternö Kärnkraftia, joka omistaa Voimaosakeyhtiö SF:ää, joka omistaa Fennovoimaa. Fennovoimasta kolmanneksen omistaa edelleen Rosatom.

Jotta asia ei esimerkiksi pietarsaarelaisnäkökulmasta turhan yksinkertainen omistaa kaupunki Katternö Kärnkraftia myös välillisesti Katternö-yhtiön (jossa on 40 prosentin omistuksellaan suurin osakas) kautta.

Katternö-konsernin toimitusjohtaja Roger Holm kertoi hiljattain (Keskipohjanmaa 14.3.2022) että Herrforsin sijoitus Fennovoimaan on kymmenen miljoonaa euroa.

Hanhikiven ydinvoimalahankkeen toteutuminen näyttää joka tapauksessa yhä epätodennäköisemmältä. Se edellyttäisi mainittua laitostoimittajan vaihtoa, jolloin voimalan luvitusprosessi alkaisi nollasta.

Alustavissa töissä on työmaalla vuosien ajan työskennellyt satoja ihmisiä kerrallaan ja projekti on tähän mennessä maksanut arvioiden mukaan 600-700 miljoonaa euroa.

Hanhikiven vesialueilta oli viime lokakuuhun mennessä louhittu kalliota ja ruopattu maata yhteensä 1,7 miljoonan kuutiometrin verran. Alueelle on myös noussut runsaasti rakennuksia.

Fennovoiman maanantaina julkaiseman päätöksen myötä työt Hanhikivellä loppuvat ainakin tällä erää.

Kuinka paljon rahaa Pietarsaaren Hanhikiven rakennusmonttuun alaskirjaama seitsemän miljoonaa euroa on?

Kaupungin virkamiestyönä tehdyn hiljattaisen arvion mukaan esimerkiksi juuri sen verran, että sillä rakennettaisiin Pietarsaaren koulukysymyksen ratkaiseva uusi alakoulu.

#