tiistai 24.5.2022 | 21:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jalkapallostadionin valituksista voi tulla päätös piankin: Vaasan hallinto-oikeuteen tulevien valitusten keskimääräinen käsittelyaika on lyhentynyt alle vuoteen

Kristian Sundqvist
Ti 26.4.2022 klo 18:20

Pietarsaaren Länsikentälle kaavaillun jalkapallostadionin toteutuminen on tällä hetkellä Vaasan hallinto-oikeuden käsissä.

Pietarsaaren kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunta hyväksyi kokouksessaan 2.3.2022 lausunnot hallinto-oikeudelle stadionin rakennuslupaa koskien jätettyihin kolmeen valitukseen. Viime vuoden lokakuussa jätetyistä valituksista kaksi on rajanaapureiden jättämiä, yhden on tehnyt pietarsaarelainen hitsausalan yritys.

Lautakunnan vastaukset kaikkiin kolmeen valitukseen ovat käytännössä identtiset, vaikka valitusten perusteet osittain eroavatkin. Valituksista yksityiskohtaisimmassa kiinnitetään huomiota muun muassa siihen, ja että lupapäätös itsessään olisi ollut vajavainen ja siitä tiedottaminen sekä päätöksen julkipano olisi ollut puutteellista.

Itse asiasta valittaja katsoo, että "myönnetty rakennuslupa on kaavan tavoitteiden vastainen". Perusteena on muun muassa, että "stadionrakennus on sijoitettu kaavan tavoitteiden vastaisesti aivan liian lähelle asumiseen osoitettuja tontteja". Seurauksena olisi esimerkiksi, että stadion "peittää mm. aamuauringon asumiseen varatuilta tonteilta". Lisäksi kaavaillulta stadionilta "kuuluu tapahtuma-aikoina kohtuuton meteli".

Lisäksi valittaja arvioi, että "katsojat pysäköivät vääjäämättä ympäröiville asuntokaduille".

Miten lautakunnan lausunto vaikkapa yllä mainittuihin valitusperusteisiin vastaa?

Lausunnossa kerrataan päätöksen julkipanon toteutus ja muistutetaan, että päätös rakennusluvasta on julkipantu sekä suomeksi että ruotsiksi.

Pysäköinnin osalta todetaan, että autoja pysäköidään "osittain katualueille... 10-15 tapahtuman yhteydessä vuosittain, lähinnä kesäajan jalkapallo-otteluiden yhteydessä." Asemakaava ei lautakunnan mukaan kyseisessä korttelissa aseta vaatimusta pysäköintipaikkojen määrälle rakennettua kerrosalaa kohden.

Uudisrakennuksen korkeuden lautakunta katsoo vastaavan nykyaikaista kaksikerroksista rakennusta, enimmäiskorkeutta korttelin rakennuksille ei kaava määrää.

Valitusprosessin käynnistyttyä on Pietarsaaressa spekuloitu jopa vuosien käsittelyajalla, mutta pahamaineinen ruuhka Vaasan hallinto-oikeudessa näyttää merkittävästi helpottuneen.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen tiedotti maaliskuun lopulla, että "tuoreimman tilaston mukaan asioiden keskimääräinen käsittelyaika [Vaasan hallinto-oikeudessa] helmikuussa 2022 on ollut 11,3 kuukautta". Vaasan hallinto-oikeus saakin apulaisoikeuskanslerilta kiitokset siitä, miten se on ruuhkansa kyennyt purkamaan.

Hallinto-oikeus ei etukäteen tiedota kunkin asian käsittelyaikataulusta.

– Mekin olemme kyllä kysyneet, mutta eivät he kerro, sanoo stadionyhtiön toimitusjohtaja Kenneth Mörk.

– Suurin osa tästä vuodesta asiassa kuitenkin varmaan menee, hän jatkaa.

Kovin paljoa ei stadionyhtiössä voi tällä välin tehdä.

– Odotustilanteessa ollaan. Toivottavasti päätös on meidän kannaltamme positiivinen.

Mörkin käsityksen mukaan eivät stadionille myönnetyt avustukset eli valtionapu ja Euroopan jalkapalloliiton Uefan avustus ole vaarassa, vaikka hanke viivästyykin.

#