Paikallisuutiset

Pietarsaaressa riittää kaukolämpöä: UPM:n lakko ei vaikuta Alholmens Kraftin toimintaan – muilla paikkakunnilla on haasteita

UPM:n sellutehtaalla on hiljaista, mutta vasemmalla häämöttävä Alholmens Kraftin voimalaitos puskee lämpöä pietarsaarelaisille.
UPM:n sellutehtaalla on hiljaista, mutta vasemmalla häämöttävä Alholmens Kraftin voimalaitos puskee lämpöä pietarsaarelaisille. Kuva: Markku Jokela

UPM:n tehtaat sulkenut lakko on aiheuttanut kylmiä väristyksiä monilla tehdaspaikkakunnilla, joilla kaukolämpö tuotetaan yhtiön pannuilla.

Rauman, Lappeenrannan ja Kouvolan kaukolämpöjärjestelmän toimivuus on koetuksella, koska lämpövoimalat ovat lakon piirissä. Esimerkiksi Lappeenrannassa Kaukaan voimalaitosta on ilmoitettu ajettavan ulkopuolisen yrityksen voimin.

Pietarsaaressa tilanne on toinen, vaikka lämpöputket lähtevätkin UPM:n tehdasalueelta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Onneksi lakko ei vaikuta meillä ollenkaan. Kaukolämpö tulee Alholmens Kraftin voimalaitoksilta, eli kyseessä on eri yritys ja sen henkilökunta ei ole lakon piirissä. Muilla paikkakunnilla on kyllä haasteita, Pietarsaaressa kaukolämpöä tuottavan Herrforsin tuotantojohtajaAndreas Rasmus kertoo.

Pietarsaaressa kaukolämpöä käyttää yli 900 asiakasta eli kiinteistöä. Koska niiden koko voi vaihdella omakotitalosta kerrostaloon ja liike- tai teollisuuskiinteistöön, Rasmus ei osaa tarkemmin sanoa, moniko pietarsaarelainen on suoraan riippuvainen kaukolämmöstä. Tuhansia heitä joka tapauksessa on.

Keskitalvea eletään, ja pakkasia on oletettavasti vielä kosolti tulollaan. Normaalitilanteessa Pietarsaaren järjestelmä selviää hyvin lämmön ylläpidosta.

– Kaukolämpö riittää kyllä. Meillä oli hyvä harjoitusjakso tuossa marras-joulukuun vaihteen molemmin puolin, kun oli oikein kylmää. Alholmens Kraftilla on kaksi kattilaa, joista kakkonen eli isompi on ollut käynnissä nyt, kun on ollut kylmempi jakso ja sähkön hinta myös korkealla, Andreas Rasmus sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tavallisesti myös pienempi Kraftin voimaloista tuottaa tarpeita vastaavan määrän lämpöä, eli kattilat voivat vuorotella tilanteen mukaan.

Herrforsilla on kaksi öljytoimista varavoimalaitosta ja jokunen pienempi satelliittilaitos. Niitä kuitenkin tarvitaan lähinnä isompien voimaloiden häiriötilanteissa, joten Rasmuksen mukaan pietarsaarelaisten ei tarvitse olla toistaiseksi huolissaan lämmön riittävyydestä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä