torstai 27.1.2022 | 00:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lakot UPM:n tehtailla alkoivat lauantaiaamusta – Metsäyhtiö UPM:n lakko vaikuttaa Pietarsaaren sellutehtaan lisäksi samalla tehdasalueella toimivan paperitehtaankin toimintaan

Minna Mustonen /STT
La 1.1.2022 klo 10:58 | päivitetty la 11:17

Paperiliitto, Sähköliitto ja Ammattiliitto Pro ovat aloittaneet lakot metsäyhtiö UPM:n tehtailla Pietarsaaressa, Jämsänkoskella, Kouvolassa, Lappeenrannassa, Raumalla, Tampereella ja Valkeakoskella.

Lakkojen on määrä jatkua kolme viikkoa lauantaiaamuun 22. tammikuuta asti, ellei sopua sitä ennen löydy.

Kiistan taustalla on UPM:n vaatimus, että työehtosopimukset laadittaisiin yhtiön viidelle eri toimialalle erikseen. Ammattiliitot haluavat yhden yrityskohtaisen sopimuksen, jollaiset Stora Enso ja Metsä Group ovat solmineet ammattiliittojen kanssa.

Metsäyhtiö UPM:n lakko pysäyttää Pietarsaaren sellutehtaan lisäksi samalla tehdasalueella toimivan paperitehtaankin, vaikka ne kuuluvat eri konserneihin. Sellutehdas kuuluu UPM:ään ja paperitehdas BillerudKorsnäsiin.

Paperitehdas saa sellutehtaalta raaka-aineen, jota ilman se ei voi toimia.

BillerudKorsnäs on aloittanut Pietarsaaren paperitehtaan koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut lakon ja sen vaikutuksista.

– Pyrimme minimoimaan taloudellisia vahinkoja ja samalla minimoimaan henkilöstölle koituvia seurauksia, kertoi Pietarsaaren tehtaanjohtaja Risto Hovi Keskipohjanmaan haastattelussa.

Neuvottelut voivat johtaa lomautuksiin.

Pietarsaaressa samalla tehdasalueella toimivien UPM:n Alholman sahan ja Alholmens Kraftin voimalaitoksen toimintaan ei lakolla ole vaikutusta, koska niiden työntekijät kuuluvat eri työehtosopimusten piiriin.

– Ajamme ehkä hieman pienemmällä volyymillä, kertoi viikolla Alholman sahan johtaja Mika Åby Keskipohjanmaalle.

STT:n mukaan Kouvolan, Lappeenrannan ja Rauman energiayhtiöt julkaisivat vielä eilen yhteisen tiedotteen, jossa ne vetosivat UPM:ään ja Paperiliittoon, jotta kaupunkien lämmönjakelu ei joutuisi kärsimään työtaisteluista.

Lakot sulkevat myös UPM:n tehtaiden yhteydessä toimivia voimaloita, jotka tuottavat lämpöä sijaintikaupunkiensa kaukolämpöverkkoon.

UPM kertoo tiedotteessaan, että se pyrkii vastaamaan asiakaskysyntään Suomen ulkopuolisilta tehtailtaan mahdollisuuksien mukaan. 

UPM ei tässä vaiheessa julkista arviota lakkojen taloudellisista vaikutuksista.

// lisätty STTn tieto klo 11.17

Lue aiheeseen liittyvää:

UPM:n lakko pysäyttäisi Pietarsaaren sellutehtaan lisäksi paperitehtaankin – Kokkolassa saakka ilmassa lemahtelee lakkoon valmistautuminen

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.