Paikallisuutiset

Etelänummella jouluillaan välivuoden jälkeen

Perinteinen joulutapahtuma järjestetään After Eightissä ja Pietarsaaren museolla lauantaina.

After Eightin keittiössä voidaan taas pistää porisemaan  isot puurokattilat joulumarkkinaväelle, iloitsevat museonjohtaja Carola Sundqvist sekä Beni Edström, Mimmi West, Ida Gädda ja Anitha Björknäs-Flinck After Eightistä.
After Eightin keittiössä voidaan taas pistää porisemaan isot puurokattilat joulumarkkinaväelle, iloitsevat museonjohtaja Carola Sundqvist sekä Beni Edström, Mimmi West, Ida Gädda ja Anitha Björknäs-Flinck After Eightistä. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Joulu Etelänummella -tapahtuma järjestetään taas välivuoden jälkeen. Perinteisille joulumarkkinoille pääsee tunnelmoimaan tämän viikon lauantaina, 11. joulukuuta. Tapahtuma järjestetään After Eightissä ja Pietarsaaren museolla. Isokatu suljetaan autoliikenteeltä Kauppiaankadun ja Puutarhakadun väliseltä osuudelta tapahtuman ajaksi.

– Kun joulua Etelänummella ei voitu viime vuonna järjestää koronan vuoksi, tuli vahva tunne että jotain puuttui. Nyt tuntuu hyvältä ja ihanalta kun se voidaan taas pitää. Toivottavasti kaupunkilaiset kokevat samoin, toteaaBeni Edström After Eightistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronatilanne toki vaikuttaa järjestelyihin. Sisätiloissa käytetään maskia, pidetään turvavälit ja mm. vältetään turhaa jonon muodostusta. – Kahvilassa on vähennetty istumapaikkoja. Toivomuksena on, että istutaan leppoisasti se aika mikä kuluu kahvitteluun tai syömiseen ja luovutetaan sitten paikka seuraaville.

Ensimmäisiä joulumarkkinoita Etelänummella vietettiin vuonna 2000.

– Paikalla oli suunnilleen viisi myyjää ja hevonen.

Pian tapahtuma kasvoi täyteen mittaansa, mutta viesti on pysynyt samana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tapahtuma haluaa rakentaa yhteisöllisyyttä ja tarjota kiireettömän kohtaamispaikan vailla ostopakkoa jouluviikkojen tohinan keskelle, Edström kuvaa.

Joulu Etelänummella on perinteisesti houkutellut myyjiä ja kävijöitä korttelin täydeltä. After Eightin sisäpihalta löytyy tänäkin vuonna noin 70 markkinakojua.

– Myytävien tuotteiden tulee olla aitoa käsityötä.

Sisällä shopin puolella on tarjolla nuorten AE-työpajan kierrätystä ja kestävyyttä suosivia luomuksia. Työpajalaisten luovaa käsialaa on myös kahvilan näyttävä joulukoristelu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keittiön hellalla porisee puurokattila. Tarjolla on noin 200 litraa puuroa sekä muutakin jouluista suuhunpantavaa.

Riisipuuroa on tänä vuonna saatavana myös ulkoteltasta mukaan otettavana annoksena.

Museolla Malmin talossa tontut piileskelevät tuttuun tapaan nurkissa kävijöiden etsittävinä. Esillä olevissa näyttelyissä riittää katseltavaa. Lisäksi voi tutustua uudeksi näyttelytilaksi muodonmuutoksen tekevän Nygårdin verstaan suunnitelmiin.

– Pidämme museon salissa pienen kuvaesityksen siitä, millainen verstas on ja millaiseksi se rakentuu uusien suunnitelmien mukaan, kertoo museonjohtajaCarola Sundqvist.

Paikallistuntemusta testauttaa kuvakisalla rakennussuojelun puolesta työtä tekevä Ebba Brahesamfundet.

Talonpoikaistupa pihapiirissä on puettu jouluiseen asuun ja tuvan kanssa saman katon alla Simonsin maalaiskaupassa voi tehdä jouluostoksia sekä käydä vieläkin peremmällä kurkkaamassa 1950-luvun työläiskodin jouluun. Glögitarjoilu järjestetään takilakamarin sijaan tänä vuonna museon pihalla, jossa on mahdollista kokeilla poniratsastusta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä