maanantai 6.12.2021 | 18:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lakonuhka todellinen myös UPM:n Pietarsaaren tehtaalla – Pääluottamusmies Sauli Tiala: "Mieli on porukalla maassa, kaikki haluaisivat saada sen työehtosopimuksen"

Kristian Sundqvist
Ke 24.11.2021 klo 15:30 | päivitetty ke 17:21

Metsäyhtiö UPM:n Pietarsaaren tehtaiden pääluottamusmies Sauli Tiala vastaa puhelimeen juuri, kun on lähdössä kierrokselle porukkaa eli liittoon kuuluvia työntekijöitä tapaamaan.

– Totta kai pitää tuntoja kuunnella, että mitä mieltä väki on.

Mielessä voi juuri nyt olla hyvinkin ajankohtaisia ja isoja kysymyksiä herättäviä asioita. UPM tiedotti tiistaina yhtiön valmistautuvan tilanteeseen, jossa työehdot väliaikaisesti järjestettäisiin ilman työehtosopimuksia. UPM:n ja Paperiliiton sopimus on voimassa 30. joulukuuta saakka.

Taustalla on Metsäteollisuus ry:n taannoinen ilmoitus irtautua työehtosopimustoiminnasta ja siirtää sopiminen yritysten ja työntekijöiden väliseksi asiaksi. Paperiliitto reagoi UPM:n ilmoitukseen eilen heti tuoreeltaan lakonuhalla.

– Kyllähän mieli on tehtaalla maassa, koska kaikki haluaisivat saada sen työehtosopimuksen. Sopimus antaisi turvaa seuraavalle kahdelle vuodelle. UPM on kaivanut itsensä poteroon, sanoo Sauli Tiala.

UPM:llä on Pietarsaaressa sellutehdas, joka Tialan mukaan työllistää noin 180 paperiliittolaista. Mikäli liiton työtaistelu vuodenvaihteessa toteutuu, niin Pietarsaaressa ollaan siinä mukana.

Tiala muistuttaa, että kyse on tuotantoprosessinkin kannalta isosta asiasta.

– Toivotaan nyt, että tulisi sopimus, mutta tämä tuntuu nyt pattitilanteella. Sellutehtaan toiminta on sellaista, että tätä pitää [jos työtaistelu tulee] ruveta hyvissä ajoin ajamaan alas ja talvi on sille pahaa aikaa.

UPM:n neuvottelukumppanina on Tialan mukaan yhä Paperiliitto; pääluottamusmies ei neuvottele.

– Meillähän liittokokous on linjannut, että kuka neuvottelee ja miten neuvotellaan joka paikkakunnalla, joilla on UPM:n tehtaat. Liitto neuvottelee ja piste, ei siinä ole vaihtoehtoja.

Pääluottamusmiehen näkökulmasta on työnantajapuolen pyrkimys ulos työehtosopimuksista yksiselitteisesti väärä.

– Tuntuu, että sopimisen kulttuuri on romutettu, kun metsäteollisuus ilmoitti erkanevansa.

Mikäli täysin sopimuksettomassa tilassa vuodenvaihteessa ollaan eivät aiemman sopimuksen ehdot ole enää voimassa.

– Nythän meillä ei enää tule sitä häntää eli jälkivaikutusta oikeastaan olleenkaan, Tiala tiivistää.

Hän toistaa haastattelun aikana yhden toiveen kaikkiaan kolmasti.

– Toivoisin ihan oikeasti että se sopimus syntyisi.

Ellei synny, on Pietarsaaren sellutehtaalla näillä näkymin edessä alasajo keskellä talvea.

UPM:n kanta on, että liiketoimintakohtainen työehtosopimus olisi työntekijöidenkin etu.

– Liiketoimintakohtaisesti sopimalla voitaisiin saada kaikkien kannalta paremmat ehdot kuin ilman sopimusta, sanoo UPM:n henkilöstöjohtaja Riitta Savonlahti UPM:n tiistaina julkaisemassa tiedotteessa.

UPM:llä toimii Pietarsaaressa sellutehtaan lisäksi Alholman saha.

// Juttua korjattu 24.11.2021 klo 17.12. Artikkelin viimeisessä pääkappaleessa muotoilua tarkennettu kuulumaan, että UPM:n kannan mukaan liiketoimintakohtainen työehtosopimus olisi työntekijöidenkin etu.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.