Paikallisuutiset

Usko, toivo ja rakkaus tuikkivat Pietarsaaren pienimmässä liiketilassa: Joulusymboleja käsityönä tekevä Kim Wenna avasi puodin pitkän tauon jälkeen

Pietarsaaren pienimmän liiketilan ikkunassa Alholminkadulla tuikkivat usko, toivo ja rakkaus mestarin tekeminä.

Pikkupuodin uutena vuokralaisena on näet pietarsaarelaista jouluvalosarjaa vuosikymmenten kokemuksella valmistava käsityöläinen Kim Wenna.

Vielä viime vuonna hän teki uskoa, toivoa ja rakkautta symboloivaa risti, ankkuri ja sydän -jouluvalosarjaa jälleenmyyjille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Päätös pelkästään suoramyyntiin keskittymisestä ei ollut aivan helppo, mutta nyt se tuntuu hyvältä ratkaisulta. Taustalla on oma kunto ja hintapolitiikka. En jaksa enää paahtaa. Ja mitä kustannuksiin tulee, tuote olisi tullut liian kalliiksi jälleenmyynnissä, Kim Wenna toteaa.

Tekemisen tahdin Kim Wenna naurahtaa hieman hiipuneen parhaimmista vuosista. – Yksi sarja syntyy noin neljässä tunnissa kun nopeimmillaan meni 2,5 tuntia.
Tekemisen tahdin Kim Wenna naurahtaa hieman hiipuneen parhaimmista vuosista. – Yksi sarja syntyy noin neljässä tunnissa kun nopeimmillaan meni 2,5 tuntia. Kuva: Pirkko Högkulla

Takana 66-vuotiaalla Kim Wennalla on jo 43 vuotta pietarsaarelaisina pidettyjen symbolien tekijänä. Perinteinen sarja on väriltään punainen. Modernimpi valkoinen versio käväisi punaisen sarjan rinnalla ensimmäisen kerran jo kolmisenkymmentä vuotta sitten, mutta niiden osuus valmistuksesta kasvoi vasta myöhemmin.

– Maria Lunabba Loveretista soitti ja kysyi olisiko mahdollista tehdä valkoinen versio. Olihan se. Toimitin sarjan ja hän ripusti ne ikkunaansa. Ajoin tuollaiset kaksikymmentäviisi kertaa autolla talon ohi ja ajattelin, että ohhoh, onpa kalpeat. Sitten alkoi vähän tuntua, että noh, mikä ettei.

Wenna arvioi, että kysyntä on tänä päivänä aika fifti-fifti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viime vuonna perinteisiä meni enemmän ja modernimpia vähemmän, tänä vuonna taas valkoiset jouluvalot ovat olleet suositumpia, Wenna vertailee.

Myynti on vuosien varrella ollut aaltoliikettä. Lujaa meni kun uskoa, toivoa ja rakkautta vietiin mm. seitsemään Stockmannin myymälään.

Ensimmäisen kymmenen usko, toivo, rakkaus -sarjan valmistaminen vei Kim Wennalta alussa kaksi viikkoa. Uurastus palkittiin, sillä koko satsi meni kaupaksi kolmessa tunnissa.

– Muistan ajatelleeni, että näitähän pitää tehdä lisää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sadat ja taas sadat ristit, ankkurit ja sydämet ovatkin tuosta vuodesta 1978 asti lähteneet pienestä pietarsaarelaispajasta luomaan joulutunnelmaa koteihin ja konttoreihin. Usko, toivo ja rakkaus välkehtivät ikkunoissa eri puolilla maailmaa kun niitä on postitettu sukulaisille valtamerten taakse tervehdykseksi kotoa.

– Viimeksi perjantaina käytiin ostamassa valot lähetettäväksi Azoreille.

Tekemisen tahdin käsityöläinen naurahtaa hieman hiipuneen parhaimmista vuosista.

– Yksi sarja syntyy noin neljässä tunnissa kun nopeimmillaan meni 2,5 tuntia.

Kosketuksen joulusymboleihin Kim Wenna sai päälle parikymppisenä liikunnanohjaajana erään tutun autokuskin heitosta ohimennen, että rupea tekemään niitä usko, toivo, rakkaus -juttuja, jotka menevät kaupaksi kaupungin kaupoissa.

– Kaveri oli ajanut sarjaa laatikkokaupalla liikkeeseen myyntiin ja sanoi, että niissä laatikoissa on rahaa, Wenna muistelee.

Pietarsaarelaiset Ruth ja Runar Norrman olivat alkaneet valmistaa symboleja jo vuonna 1955, samana vuonna kun Kim Wenna syntyi.

– Kiinnostuin asiasta ja lähdin käymään Norrmaneilla. Sillä tiellä olen yhä.

– Runar opetti minulle mm. kuitusuunnan tärkeyden niin kehikossa kuin paperissa. Pitää siis olla samaan suuntaan, ettei paperi vedä ruttuun.

Oma tuotekehittely käynnistyi vauhdilla eikä kilpailultakaan vältytty, mutta loppuvaiheessa tehtiin Wennan mukaan hieman yhteistyötäkin tietotaitoja vaihtaen.

Hiomista riittää yhä. Esimerkiksi ripustustekniikka on muuttunut useaankin otteeseen vuosien varrella.

Vaikein työvaihe on pergamiinipaperin kiinnittäminen tasaisille puolille. Sen pitää osua kerralla liimatipoille kehikon päälle, paperia ruttaamatta. Ohut, sormien päästä roikkuva paperi kun väkisinkin liikahtaa pienestäkin liikkeestä ja ilmavirtauksesta huoneessa.

Vuosien harjoittelun jälkeen paperin liimaaminen paikoilleen on alkanut sujua tismalleen ja millin sadasosan tarkkuudella.

– Tasaisiin pintoihin tulee yksi kokonainen pala, sivuihin useampi, mutta jatkon saa laitettua käytännössä näkymättömästi.

Kim-Tuote on kotikutoinen perheyritys, jolla on useampi toimipiste. Toiminnan sydän löytyy kotoa kellariverstaasta, varastotilaa entisestä Wärtsilästä ja kokoonpanopaikka Uudestakaarlepyystä.

– Joulusarja työllistää monia toimijoita. Ostan erilaisia palveluja ja voin itse keskittyä kokoonpanoon.

– Esimerkiksi paperit teetän valmiiksi oikeaan muotoon leikattuna ja myös mm. kehikot tilaan valmiina. Osia hankin eri puolilta maailmaa. Omistan itse kaikki työkalut.

Pelkästään paperityökaluja löytyykin arsenaalista yli kymmenen, mikä osaltaan kertoo valmista tuotetta edeltävistä kymmenistä työvaiheista.

– Palkattuja työntekijöitä ei ole. Lapset auttavat.

Harvinaisen käsityötaidon tulevaisuus näyttääkin turvatulta; jatkaja saattaa aikanaan löytyä perhepiiristä.

Käsityöläiselle itselleen risti viestii uskosta elämään, ankkuri toivosta parempaan ja sydän rakkaudesta lapsiin.

Juttu on julkaistu alunperin Pietarsaaren Sanomissa 2.12.2020. Juttua on päivitetty ja muokattu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä