Paikallisuutiset

Uudessa Villa Jungissa Myllymäen kaupunginosassa aloitellaan arkea: "Näiden seinien sisällä on paljon rakkautta"

Pietarsaari

KunAhlholman Ahti muutti nuorena miehenä Pietarsaareen Raution Kärkiskylästä oli kaupungissa huutava asuntopula. Töitä oli järjestynyt "Soomannin" hakkimolta, mutta ensimmäiset viikot piti kortteerata vaimon veljen luona Jakolosassa.

Nyt ikää on mittarissa 94 vuotta, asuntopula on kaukainen muisto pitkän elämän takaa ja pään päällä on Villa Jungin upouusi katto. Oma jalka ei enää nouse, joten Ahlholma asustelee Vanhustenystävien uuden asumisyksikön alakerrassa, tehostetun palveluasumisen puolella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

- Lupaavalta tuntuu, tuumii Ahti Ahlholma uudesta kodistaan Villa Jungissa. Ikkunan takana avautuu suojaisa atriumpiha.
- Lupaavalta tuntuu, tuumii Ahti Ahlholma uudesta kodistaan Villa Jungissa. Ikkunan takana avautuu suojaisa atriumpiha. Kuva: Pirkko Högkulla

Vuotta vanhempiImpi Pehkonen on samoin totuttelemassa uuteen kotiin Myllymäellä. Pehkosen muuttokuorma kulki Heinätorikeskuksesta ensimmäisten asukkaiden joukossa.

– Hannuksella oli hyvä. Ei täälläkään ole mitään hätää. Ruoka on hyvää ja sydän on lääkärin mukaan vahva. Olo vaan ei ole vielä oikein järjestynyt, kuvailee 95-vuotias Pehkonen.

Pietarsaareen tie toi teinityttönä Lappajärveltä Lammin kylästä tupakkatehtaalle töihin kun siskokin oli jo täällä. Tupakkaenkelinä vierähti melkein 40 vuotta.

– Sieltä jäin eläkkeellekin. Ehdin olla monella osastolla. Ensin piti olla polkemassa tupakkaa jaloilla, siitä eteni sitten sikariportaaseen - tekemään sikareja. Enää ei näillä jaloilla poljettaisi yhtään mitään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siinähän se meni, tuo elämä, toteaa Impi Pehkonen ja matkaa mielessään takaisin muistoihin.

- Ruoka on täällä hyvää, eikä mitään hätää ole. Olo vaan ei ole vielä oikein järjestynyt uudessa paikassa, kuvailee 95-vuotias Impi Pehkonen.
- Ruoka on täällä hyvää, eikä mitään hätää ole. Olo vaan ei ole vielä oikein järjestynyt uudessa paikassa, kuvailee 95-vuotias Impi Pehkonen. Kuva: Pirkko Högkulla

Oppaaksi uuteen Villa Jungiin lähtevätÅsa Björkman, Kiinteistö Oy Ebban toimitusjohtaja, sekäInger Gripenberg, Pietarsaaren Vanhustenystävien ja Heinätorikeskuksen toiminnanjohtaja. Ensin mainittu edustaa kiinteistön omistajaa, toinen vuokralaista.

Se on heille suuri ilo täydellisesti onnistuneessa projektissa ja vieläpä kiinteistössä, jossa on aikoinaan oltu edelläkävijöitä vanhushuollossa.

– Näiden seinien sisällä on niin paljon rakkautta, Gripenberg kokee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perinteikäs rakennus, joka valmistui 1960-luvulla De gamlas hem -vanhainkodin käyttöön, on saneerattu ja päivitetty vastaamaan tehostetun palveluasumisen vaatimuksia. Ennen remonttia kiinteistössä käynyt ei juuri tunnistaisi paikkaa samaksi. Huonejakoa on muutettu täysin eikä yksikään ovi ole samassa paikassa kuin ennen.

Kaupungin kiinteistöyhtiö Kiinteistö Oy Ebba osti rakennuksen loppuvuodesta 2017 vanhainkotia pyörittäneeltä kunnianarvoisalta Svenska Fruntimmersföreningen -yhdistykseltä ja vuokrasi tilat myöhemmin Pietarsaaren Vanhustenystävät ry:lle. Saneeraus käynnistettiin helmikuussa 2021 purkutöillä. Jäljelle jäi vain betonirunko.

– Hintalappu Jungille on päälle 1,2 M€. Ylitystä on 50 000 euroa, mutta teimme järkeviä investointeja, joilla saamme juoksevia kuluja alas, Åsa Björkman huomauttaa.

Summa sijoitettiin näet uuteen huopakattoon, lisäeristykseen sekä lähes 70 aurinkokeräimeen.

Yhteisten tilojen sisustuksessa on panostettu suomalaisiin designvalaisimiin ja kalusteisiin. Kuva ruokasalista, jonka vanha avotakka on myös kokenut täydellisen kasvojenkohotuksen.
Yhteisten tilojen sisustuksessa on panostettu suomalaisiin designvalaisimiin ja kalusteisiin. Kuva ruokasalista, jonka vanha avotakka on myös kokenut täydellisen kasvojenkohotuksen. Kuva: Pirkko Högkulla

Yhteisten tilojen sisustuksessa on panostettu suomalaisiin designvalaisimiin ja kalusteisiin. Kodikkaisiin tauluasetelmiin on tuotu niin perinteisiä käsitöitä kirppislöytöinä kuin modernia taidetta.

Ajatonta eleganssia tarjoavat Alvar Aallon 1950-luvulla suunnittelemat "Mehiläispesä" -riippuvalaisimet ruokasalissa sekä veistoksellinen "Enkelinsiipi" -lattiavalaisin käytävän oleskelunurkkauksessa. Ajallisesti ja ajatuksellisesti ne sopivat hyvin niukkaeleiseen tiilikiinteistöön, joka sattuu olemaan myös Aallon suunnitteleman rivitalon naapurina.

Messinki toistuu pienenä luksuksena ruokasalin yksityiskohdissa valaisimista kehyksiin ja avotakan peltiin. Käyttökunnossa olevalle avotakalle on muutoinkin tehty täydellinen kasvojenkohotus hillityn vihreällä laatoituksella.

Villa Jung käsittää 19 reilun kokoista tehostetun palveluasumisen asuntoa alakerrassa ja kuusi eri kokoista senioriasuntoa toisessa kerroksessa, jonne pääsee hissillä. Neliöitä ei olla säästetty kylppäreissäkään; isommissa tilaa riittää jopa suihkusängylle.

Senioriasunnoissa hoituu omatoimisen asukkaan arkiaskareet keittämisestä pyykkäämiseen, mutta talon palveluja voi halutessaan ostaa. Senioriasunnot on suunniteltu elämäntilanteeseen, jossa pariskunnasta toinen tarvitsee tehostettua asumispalvelua toisen pärjätessä vielä omillaan. Näin saadaan asustella saman katon alla, vaikka erillään.

Huoneiden sisustuksessa on haettu hotellimaista tunnelmaa samalla kun on kiinnitetty huomiota turvalliseen asumiseen. Valkoisten seinäpintojen kaveriksi on tuotu lämpöä koivunsävyisellä sisustuslevyillä. Lankkua mukailevissa lattioissa on liukuestepinta.

– Talo tarjoaa sängyn, joka on käytännön syystä sairaalasänky. Muutoin asukkaat kalustavat huoneensa itse, Åsa Björkman kertoo.

Jakelukeittiö löytyy ruokasalin yhteydestä tiskin takaa ja siellä valmistuu aamupala, välipala, kahvit ja kevyt illallinen. Lounas tuodaan Heinätorikeskuksesta.

Kellariin sijoittuvat henkilökunnan sosiaalitilat, varasto ja tekniikka. Pihaan nousee vielä kylmävarasto.

Pihapiiristä on kaivettu kalliota esille ja paikalle tuodaan metsämaata.  Pihaan rakentuu lisäksi pieni  aktiviteettipuisto tasapainoratoineen ja boulekenttineen. Kuvassa Valeri Jeloude.
Pihapiiristä on kaivettu kalliota esille ja paikalle tuodaan metsämaata. Pihaan rakentuu lisäksi pieni aktiviteettipuisto tasapainoratoineen ja boulekenttineen. Kuvassa Valeri Jeloude. Kuva: Pirkko Högkulla

Atriumpiha rajautuu luontevasti keskelle neliskanttista kiinteistöä. Suojaiselle sisäpihalle avautuu näkymä joka suunnasta ja sinne pääsee monesta eri ovesta.

Inger Gripenberg kuvailee kuinka vanhan vaahteran varjoon tulee kaikkia aisteja stimuloiva ympäristö ja pieni puutarha.

– Jos ei pääse Fäbodan rantaan, voi ottaa sukat pois ja tuntea varpaissaan hiekan, kivet ja veden.

Mielessään hän näkee jo kuinka ruokasalin ovet voidaan pitää auki kauniilla ilmalla asukkaiden istuskellessa kahvittelemassa ja syömässä ulkona kukkien keskellä, vaikka paljasjaloin.

Puutarhakadun puoleista pihapiiriä muokataan parhaillaan. Sinne tuodaan pala metsää. Kallio on jo kaivettu esille nurmikon alta. Lisäksi tulee pieni aktiviteettipuisto, johon tehdään tasapainorata ja boulekenttä. Aktiviteettipuisto on kaikille avoin.

Vanhustenystävien palvelutarjonnassa Villa Jung on pisteenä iin päällä.

– Palvelutarjottimeltamme on tähän asti puuttunut tämä yksi pala. Tehostettuun palveluasumiseen panostaminen on luontainen askel kun haluamme kehittää toimintaamme siten, että jo tiloissamme asuvat henkilöt voivat jatkaa meillä asumista vaikka korkea ikä tai sairaus lisäisivätkin hoidon tarvetta, kuvaa Gripenberg.

Vanhustenystävien palkkalistoilla on nyt yhteensä 75 työntekijää, joista Villa Jung työllistää noin 20. Senioriasuntoja yhdistyksellä on laajennuksen myötä yhteensä 63 ja tehostetun palveluasumisen puolelta löytyy 35 asuntoa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä