maanantai 6.12.2021 | 19:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pederestistä vuoden yrittäjä Pedersöressä: Perheyritys pyörittää huoltoasemaa Edsevössä omalla palvelukonseptilla

Pirkko Högkulla
Ke 27.10.2021 klo 17:13 | päivitetty ke 17:23

Pedersöre

Pedersören kunta luovuttaa keskiviikkoiltana 27.10. Kolpin seurantalolla pidettävässä tilaisuudessa vuoden 2021 yrittäjäpalkinnon Ab Pederest Oy:lle.

Pederest on Nesteen huoltoasemaa Eurooppatie 8:n varrella Edsevössä pyörittävä perheyritys. Perhe omistaa lisäksi rakennusliike Ab Pedebygg Oy:n, joka on perustettu vuonna 1993.

Omistajaperheeseen kuuluvat vanhemmat Roger ja Pamela Anderssén sekä aikuiset lapset Johanna Anderssén-Blomqvist, Petter ja Christoffer Anderssén.

Tunnustus tuli yrittäjäparille miellyttävänä yllätyksenä. Ajoituskin on loistava; marraskuussa tulee kuluneeksi 40 vuotta yrityksen perustamisesta.

– Mieltä lämmittää kovasti kun yrittäjyyttä ja elämäntyötä arvostetaan, toteaa Roger Anderssén.

– Perustimme yrityksen vuonna 1981. Ostimme kiinteistön, jossa toimi tuohon aikaan Kesoilin huoltoasema. Polttoainemyynnin lisäksi oli tietysti kahvila, korjaamo ja keittiö, jossa piti lounasaikaan kiirettä.

– Nykyään kiinteistössämme liikkuu päivittäin noin tuhat henkilöä ja edelleen pelkästään lounasaikana menee helposti yli 500 ruoka-annosta.

Huoltoasema on vakiintunut myös pedersöreläisten kokoontumispaikaksi ja kunnan maamerkiksi.

Pederest työllistää omistajaperheen jäsenten lisäksi 26 muuta henkilöä, mukaan lukien vakituiset työntekijät sekä iltojen ja viikonloppujen keikkatyöläiset.

Vanhasta rakennuksesta on jäljellä enää betonilaatta ja tiiliseinä. Matkan varrelle mahtuu tulipalo, uudisrakennus ja kiinteistön laajennus nykyiseen asuunsa sekä uusi pesuhalli, johon mahtuvat korkeat pakettiautot.

Pedersören yrittäjäpalkinnot

Ähtävän lääkäripalvelu 2003

Sundström Oy 2004

B Portin 2005

Boströmin leipomo 2006

Erikssonin korjaamo 2007

Ekeri 2008

Solving 2009

Peltisepänliike Vikströms Plåtslageri 2010

Finells Transport 2011

LKI Käldman 2012

Kjellman & Co 2013

Elho 2014

Torp Frys 2015

Fresh Servant 2016

Herrmans Ab 2017

Blomqvistin Taimisto Oy 2018

HSJ-Products Ab 2019

Oy Tomas Kjellman 2020

Ab Pederest Oy 2021

Tulipalossa vuonna 1993 meni koko asema, hallia lukuun ottamatta, mutta siitäkin selvittiin. Toimintaa pyöritettiin tontilla hirsituvasta käsin aina vuoteen 1999 asti kun päästiin muuttamaan uusiin tiloihin.

– Tilaa on tällä hetkellä riittävästi, alakerrassa päälle tuhat neliötä ja saman verran toisessa kerroksessa, joka on vielä keskeneräinen.

Oma rakennusosaaminen on monesti tullut tarpeeseen kun Edsevön toimintaa on laajennettu, kehitetty ja täydennetty.

Palkinnon perusteluissa kunnan talous- ja konsernijaosto mainitsee mm. yrityksen itsensä huoltoasemalle kehittämän konseptin, joka palvelee sekä paikallisväestöä että pitkänmatkan asiakkaita. Palvelukokonaisuuteen sisältyy ravintola, kahvila, kauppa, polttoaineen myynti, autopesu sekä postipalvelut. Ruokailupuolelle kuuluu lounastarjoilun lisäksi à la carte -menu sekä kaksi pikaruokaketjua.

Palkintoraadin mukaan perheen tahto panostaa asuntorakentamiseen ja vuokraukseen Pedebygg -yrityksensä kautta kertoo pitkäjänteisestä yhteiskunnallisesta sitoutumisesta ja paikallisten tarpeiden ymmärtämisestä.

Yrittäjyyteen kasvanut Roger Anderssén muistelee kuinka isällä oli kuorma-autoja ja äiti piti Bennäs Bar -kahvilaa kylän keskustassa.

– Sain auttaa äitiä kahvilassa. Voiko muuten kuvitella 11-vuotiaalle pojalle parempaa työtä kuin karamellien lajittelu ja esillepano, tuumii Anderssén hymyssäsuin.

Omatkin lapset ovat vuorollaan pienestä pitäen oppineet kantamaan vastuuta ja varttuneet tehtävien myötä perheen yrityksessä.

Ikää pitkän linjan yrittäjälle on kertynyt 70 vuotta.

– Virallisesti olen eläkeläinen, mutta enhän minä niin malta kotona pysyä.

Myös Pamela Anderssén, 63, kuvaa yrittämistä elämäntavaksi, joka enimmäkseen on mukavaa. Ei siinä ikämittariin katsota.

Yrityspalkinnolla Pedersören kunta haluaa tukea alueensa elinkeinoelämää. Palkinto on tunnustus esimerkillisestä toiminnasta. Ensimmäinen yrityspalkinto jaettiin vuonna 2003.

Matkan varrelle mahtuu tulipalo, uudisrakennus, kiinteistön laajennus ja uusi pesuhalli.

#