maanantai 18.10.2021 | 14:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pietarsaarenseudun seurakuntayhtymä myy viisi kiinteistöä taloudellisista syistä - Kaupattavaksi tulee kaksi pappilaa ja kolme kokoontumistilaa

Pirkko Högkulla
To 7.10.2021 klo 08:36

Pietarsaari/Pedersöre

Pietarsaarenseudun seurakuntayhtymä laittaa myyntiin kiinteistöjään Pietarsaaressa ja Pedersöressä.

Kaupattavaksi tulevat Länsikunnaantalo ja Mini-nuorisotalo Pietarsaaressa, Henriksborgin pappila Ähtävällä, Purmon pappila sekä Kolpin seurakuntasali.

Periaatepäätöksen kiinteistöjen tarjoamisesta myyntiin teki yhteinen kirkkovaltuusto 30. syyskuuta pidetyssä kokouksessa.

Syyt ovat hallintojohtaja Diana Söderbackan mukaan taloudellisia. Toiminta on mukautettava kokonaistaloudellisiin raameihin. Säästöjä on löydyttävä kiinteistömassaa vähentämällä.

Käyttöastetta vastaavasti kasvatetaan jäljelle jäävissä rakennuksissa. Seurakuntien onkin selvitettävä, miten toiminnan voisi jatkossa siinä tapauksessa järjestää. Mikäli etäisyydet toimipisteiden välillä pitenevät, saattaa sillä olla puolestaan kielteisiä vaikutuksia lasten mahdollisuuksia osallistua päiväkerhotoimintaan.

– Meillä ei kuitenkaan ole varaa pitää kaikkia rakennuksia. Osasta kiinteistömassaa on päästävä eroon, toteaa Diana Söderbacka.

Hän huomauttaa, ettei riittävään kiinteistöhuoltoon ole ollut resursseja viime vuosina.

– Käyttökustannuksia on vaikea kattaa. Rahat eivät riitä ylläpitokustannuksiin, varoja ei ole edes julkisivumaalaukseen, hallintojohtaja konkretisoi.

Myyntiprosessi etenee siten, että yhteinen kirkkoneuvosto päättää mm. myyntikanavasta.

– Kohteet on tarkoitus saada markkinoille mahdollisimman nopeasti, vielä tämän vuoden puolella, Diana Söderbacka kertoo.

Tarjoukset käsittelee ja mahdolliset myyntipäätökset niiden perusteella tekee yhteinen kirkkovaltuusto, jonka päätös alistetaan lopuksi kirkkohallitukselle voimassa olevan kirkkolain mukaisesti.

Seurakuntatoiminnan on määrä joko päättyä tai siirtyä pois Länsikunnaan talolta, Mini-nuorisotalolta sekä Kolpin seurakuntasalista vuoden 2022 syksyyn mennessä. Kevät 2022 on tarkoitus toimia normaaliin tapaan.

Pietarsaaressa yhtenä vaihtoehtona on siirtää toimintoja Majaniemen pappilaan.

Länsikunnaantalo sijaitsee Reimaritiellä päälle 3 600 neliön tontilla. Seurakuntakodiksi vuonna 1976 valmistuneessa tiilirakennuksessa on tilaa lähes 290 neliötä.

Mini-nuorisotalo toimii kokoontumistilana Kirkkorannalla Käräjätalonkadulla, asemakaava-alueen ulkopuolella. Kyse on entisestä noin 110 neliön omakotitalosta. Tontilla on 80 neliön varastorakennus. Osa päälle 2 200 neliön tontista on vuokrattu asuinkäyttöön.

Henriksborgin pappila kuuluu Ähtävän kirkonkylän maisemaan. Seurakuntatoimintaa ei vanhassa pappilassa ole ollut pitkiin aikoihin, mutta asunto on vuokrattuna.

Myyntiin on tulossa keskustassa sijaitsevan pappilan lisäksi vieressä sijaitseva vanha seurakuntatupa piharakennuksineen. Punamullattu, yksikerroksinen seurakuntatupa tehtiin alkujaan 1780-luvulla Pedersören seurakuntaan kuuluneen Ähtävän kappelin virkataloksi.

Kappalaispappilan viereen valmistui vuonna 1870 kirkkoherran korkearunkoinen virkatalo, jossa on asuintilaa noin 300 neliötä, kellari ja kylmä vintti.

Pappilan tilukset levittäytyvät viheralueineen noin 2 hehtaariin, josta tontin pinta-ala on päälle 12 600 neliötä,

Purmon pappila 1700-luvulta, renkitupa ja muut piharakennukset sijaitsevat noin 5 800 neliön tonttialueella Purmon kirkonkylässä, Sisbackassa.

Pappilassa kokoontuu tätä nykyä mm. pienryhmiä kuten rukouspiiri. Pihamiljööseen kuuluvassa renkituvassa pidetään kirpputoria.

Käyttöastetta

vastaavasti

kasvatetaan

jäljelle jäävissä

rakennuksissa.

#