maanantai 18.10.2021 | 13:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Käräjäoikeuden mukaan pedersöreläinen mies ei yrittänyt ajaa poliisin päälle – Syyte murhan yrityksestä hylättiin

Tapio Lehtinen
Ke 6.10.2021 klo 16:14 | päivitetty ke 16:34

Syyttäjä haki pedersöreläiselle vuonna 1982 syntyneelle miehelle rangaistuksia yhteensä kymmenestä rikoksesta, joista vakavin oli murhan yritys. Miehen epäiltiin yrittäneen ajaa vapaapäivää viettäneen poliisin päälle.

Syytteet luettiin kaksi viikkoa sitten Pohjanmaan käräjäoikeuden Kokkolan yksikössä käydyssä oikeudenkäynnissä. Käräjäoikeus julkisti tuomionsa tiistaina. Syyte murhan yrityksestä hylättiin.

Mies tuomittiin muun muassa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja virkamiehen vastustamisesta seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Oikeudenkäyntiin johtaneet tapahtumat saivat alkunsa Kolpissa sijaitsevan marketin pysäköintialueelta Pedersöressä heinäkuussa.

Siviilipukuinen poliisi oli puhuttanut myymälän parkkipaikalla auton ratissa istunutta syytettyä. Tällöin poliisi oli suullisesti yrittänyt estää miestä lähtemästä liikkeelle.

Poliisi olisi halunnut takavarikoida auton avaimet, mutta kuski ei löytänyt niitä taskuistaan. Avaimet löytyivät vasta hetken kuluttua, kun poliisi oli lähtenyt paikalta.

Syytetty tiesi hänen pysäyttämistään yrittäneen miehen poliisiksi. He tunsivat toisensa yhteisestä vapaa-ajan harrastuksestaan.

Keskustelun jälkeen poliisi oli ilmoittanut hätäkeskukseen epäilemästään rattijuoposta.

Poliisi ajoi paikalta omalla autollaan, mutta kääntyi pian takaisin ja pysäytti autonsa tien reunaan 250 metrin päähän marketista. Poliisi nousi autostaan ja näytti lähestyvälle rattijuopolle pysähtymismerkkiä.

Poliisi hyppäsi ojaan, kun auto oli noin 50 metrin päässä. Syyttäjän näkemyksen mukaan vaaraan joutuivat myös poliisin vaimo ja lapset, jotka istuivat autossa. Autot olisivat voineet törmätä toisiinsa.

Jäljelle jää kysymys rattijuopon motiiveista. Yrittikö hän ajaa poliisin päälle vai johtuiko epävarma ajo 2,49 promillen humalasta?

Mies kiisti tähdänneensä autolla poliisiin. Ajotyyli oli hutera, mikä johtui miehen kertomuksen mukaan siitä, että hän ruuvasi autoradiota eikä havainnut pientareelle hyppäävää poliisia. Hän ihmetteli, miksi pellolla seisova ihminen tervehtii vilkuttaen.

Käräjäoikeuden mukaan syyllisyydestä murhan yritykseen ei ole riittävästi näyttöä ilman varteenotettavaa epäilystä.

#