maanantai 18.10.2021 | 13:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pietarsaaren kaupunki vastasi selvityspyyntöön: ”Suomenkielisiä lääkäreitä tulee pyrkiä rekrytoimaan lisää – uusi hyvinvointikuntayhtymä parantaa tilannetta”

Tapio Lehtinen29Pentti Höri
Ke 6.10.2021 klo 08:05

Pietarsaaren kaupunginhallitus antoi maanantaina vastauksensa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston (Avi) selvityspyyntöön kielellisten oikeuksien toteutumisesta Pietarsaaren kaupungin terveyspalveluissa.

Kaupunginhallitus katsoo, että on erittäin tärkeää, että potilaiden kielelliset oikeudet toteutuvat sekä terveyskeskus- että päivystysvastaanotoilla.

Kaupunginhallituksen mukaan sosiaali- ja terveysviraston tulee pyrkiä rekrytoimaan ensisijaisesti suomenkielisiä lääkäreitä lisää ja pyrkiä saamaan myös Terveystalon kautta suomenkielisiä lääkäreitä ostopalveluna. Tämä on maanlaajuisen lääkäripulan takia kuitenkin osoittautunut vaikeaksi.

Sosiaali- ja terveysviraston mukaan tilanne on kuitenkin jo parantunut ja terveyskeskusvastaanotolla tilanne on hyvä. Päivystysvastaanotolla tilanne on myös parantunut, mutta suomea osaavia lääkäreitä ei ole vieläkään riittävästi. Virka-ajan ulkopuolinen päivystys on toteutettu Pietarsaaressa Terveystalolta hankittuna ostopalveluna, joka on kilpailutettu.

Pietarsaaren kaupunki katsoo myös, että Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymä tulee omalta osaltaan parantamaan tilannetta.

Ensi vuoden alussa aloittavassa uudessa organisaatiossa Pietarsaaren päivystys ja Vaasan keskussairaalan yhteispäivystys ovat saman johtajan alla. Tällöin on käytettävissä entistä laajemmat resurssit lääkäripalveluissa.

Kaupungin puolesta vastauksen Aville laatineen johtavan lääkärin Pia-Maria Sjöströmin mukaan Malmin päivystyksessä kokeillaan nyt heti käytäntöä, että lääkäri ottaa tarvittaessa yhteyttä suomenkielisiin potilaisiin seuraavana päivänä niin, että asiat voidaan vielä kerran käydä läpi ja varmistaa, ettei ole mitään väärinkäsityksiä.

Pietarsaaren kaupunki katsoo, että Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mahdollisesti harkitsemat toimenpiteet eli määräyksen antaminen puutteiden korjaamisesta ja epäkohtien poistamisesta tai huomautuksen antaminen viranhaltijalle, joka on menetellyt virheellisesti tai jättänyt velvollisuutensa täyttämättä, olisivat kohtuuttomia seurauksia.

Kaupunginhallituksen mukaan tapauksessa on selvää, että kukaan viranhaltija ei toimintaa järjestäessään tai toteuttaessaan ole menetellyt virheellisesti tai jättänyt velvollisuutensa täyttämättä.

Lue myös: Aluehallintovirasto kovistelee Pietarsaarta: "Terveyspalveluiden kielipuutteet voivat vaarantaa potilasturvallisuuden"

#