maanantai 18.10.2021 | 13:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Loppuviikosta Jeppis kaikuu jälleen jazzista – syysfestivaali marssittaa artistit yhteen Palokunnantalossa ja sen ravintolassa

Pentti Höri
To 30.9.2021 klo 18:13 | päivitetty to 18:13

Jeppis Jazz -festivaali pyörähtää käyntiin keskiviikkona 6. lokakuuta 13. tai 14. kerran – järjestäjätkään eivät ole aivan yhtä mieltä siitä, monestiko syksyn perinteinen jazz-juhla on Pietarsaaren musiikkielämää rikastuttanut.

Tänä vuonna tapahtumat keskittyvät Palokunnantalolle ja sen Station 23 -ravintolaan.

– Meillä oli rajoitusten takia erittäin vähän aikaa järjestelyihin, mutta olemme onnistuneet lyhyessä ajassa hyvin. Tarjolla on valtavan hieno cocktail paikallisista muusikoista, suomalaisista tähdistä, ruotsalaisista, tanskalaisista ja eurooppalaisista muusikoista, jazzfestivaalin taiteellinen johtaja Johnny Åman sanoo.

Musiikillinen tarjonta irtoaa nyt yksittäisistä muusikoista, jotka on saatettu soittamaan ja laulamaan keskenään.

– Valmiita bändejä ei ole tulossa esiintymään, vaan olemme sekoittaneet artistit eri kokoonpanoihin, järjestäjiin kuuluva Robin Käldström kertoo.

Tavoitteena on paitsi tarjota hyvää musiikkia, myös rikkoa niin kielellisiä, kulttuurisia kuin maantieteellisiäkin rajoja.

Solisteina tunnettuja artisteja ovat muun muassa laulaja Lina Nyberg, trumpetistit Jukka Eskola ja Mikko Karjalainen, saksofonistit Gianni Gagliardi ja Karl-Martin Ahlkvist, rumpalit Anders Mogensen ja Cornelia Nilsson sekä pianistit Carl Winther ja Mathias Landaeus.

Viimemainittu vastaa perinteisen lavasoiton ohella myös viikonlopun erikoisimmasta esityksestä tai useammasta sellaisesta.

– Mathias on myös ilmastoaktivisti, joka on ryhtynyt tekemään ulkoilmakonsertteja tapahtumien yhteydessä ja kehittänyt siitä oman konseptin. Tämä tulee näkymään Jeppiksen kaduilla jollain tavalla, Åman valaisee.

Hän haastaakin kaikki, jotka ovat joskus nähneet huilun, triangelin tai tamburiinin, mukaan häppeningiin. "Ilmastojazzia" aletaan kuulla lauantaina klo 14 aikoihin Pietarsaaren torilla.

Paikalliset ja lähialueiden muusikot kuten Mikael Svarvar (piano), Marcus Söderström (basso), Charlotta Kerbs (laulu), Mats Ödahl (basso), Jonas Rintala (saksofoni), Mikko Pellinen (basso) ja Martin Söderbacka (kitara) täydentävät festivaalin lukuisia eri kokoonpanoja.

Torstai-, perjantai- ja lauantai-iltojen konserttisarjat päättyvät aina lopuksi pidettäviin jameihin.

Tapahtumiin ei ole lippujen ennakkomyyntiä, joten mukaan mahtuvat ne jotka ensimmäiseksi onnistuvat täyttämään paikan.

Station 23:n yrittäjä Björn Höglund sanoo ravintolan keittiön myös valmistautuvan siihen, että jokaiselle on tarjolla nopeaa syötävää ilmankin pöytävarausta.

Vielä sunnuntaiksikin on tiedossa jazz-brunssi sekä sen jälkeen paikallisten soittajien voimin vedettävä festivaalin lopetuskonsertti.

Myös "ilmastojazzia" on luvassa lauantaina Pietarsaaren katukuvassa.

#