maanantai 18.10.2021 | 12:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mies tuomittiin neljän vuoden vankeuteen Pietarsaaressa tapahtuneesta nuoren naisen surmasta – Tuomio tuli törkeästä kuolemantuottamuksesta

Tapio Lehtinen
To 30.9.2021 klo 14:19 | päivitetty pe 09:45

Oikeusjärjestelmämme on puhunut.

Pohjanmaan käräjäoikeus antoi tuomionsa nuoren naisen surmajutussa, joka on kuulunut syksyn seuratuimpiin uutisaiheisiin Pietarsaaren seudulla.

Syyttäjä haki tuomiota ensisijaisesti taposta tai toissijaisesti törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Käräjäoikeuden mukaan tapon tunnusmerkistö ei täyttynyt. Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1985 syntyneen Samuel Snellmanin neljän vuoden vankeuteen muun muassa törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Snellmanin puolustusasianajaja katsoi, että kyseessä olisi ollut vain perusmuotoinen (ei törkeä) kuolemantuottamus.

Neljän vuoden vankeustuomista vajaa kolme vuotta tuli törkeästä kuolemantuottamuksesta ja loput muista rikoksista, muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta ja rattijuopumuksista.

Jutun monimutkaisuutta kuvastaa se, että oikeutta käytiin viisi päivää ja tuomio on paperiarkeilla mitattuna 56 sivun mittainen.

20-vuotias nainen ammuttiin omassa asunnossaan kuoliaaksi Pietarsaaren keskustassa sijaitsevassa kerrostalossa kaksi vuotta sitten.

Oikeudenkäynnissä oli selvää, kuka piti asetta kädessä kaksi vuotta sitten Pietarsaaren Isollakadulla, kun 9-kaliiperisesta Walther P38-merkkisestä pistoolista lähti kuolettava laukaus. Oikeuden tehtäväksi jäi puida miehen motiiveja, eli oliko teko tahallinen vai ei.

Snellmanin mukaan kyseessä oli vahingonlaukaus. Nainen osui vahingossa ampumalinjalle. Pimeiltä markkinoilta hankittu ase osoittautui monella tavalla vialliseksi.

Käräjäoikeuden mukaan osa faktoista puhui tahallisuuden puolesta kuten lyhyt ampumisetäisyys. Snellmanin kannalta ei näyttänyt hyvältä, että hän poistui nopeasti paikalta piilottamaan aseen. Hän perusteli tekoaan paniikilla.

Rikosteknisen tutkinnan mukaan naisen käsistä löytyneet ruutijäämät osoittavat, että nainen oli nostanut kätensä kasvojensa suojaksi kuin suojellakseen itseään, mikä puhuu teon tahallisuuden puolesta.

Puolustuksen mukaan ruutia saattoi kertyä käsiin pelastustoimenpiteiden aikana lattialta. Tätä teoriaa käräjäoikeus piti mahdollisena.

Syyttäjän esittämä syyte taposta nojasi asunnossa samanaikaisesti olleen toisen miehen todistukseen, mutta käräjäoikeus piti miehen kertomuksia epäluotettavana.

Miehen kertomus muuttui tutkinnan aikana ja siinä ilmeni ristiriitaisuuksia.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan oikeusprosessin aikana ei ole tullut näytetyksi, että teko olisi tahallinen tai jos tahallisuutta ilmeneekin, se on matalinta mahdollista astetta. Teon suunnitelmallisuutta ei voida todistaa, eikä tarkoituksena välttämättä ollut surmata naista.

Tietyt seikat puhuvat tahallisuuden puolesta, mutta tuomitsemiskynnys taposta ei kuitenkaan täyty. Ei riitä, että kahdesta vaihtoehdosta toinen on todennäköisempi, myös toinen vaihtoehto täytyy pystyä poissulkemaan.

Näin ollen käräjäoikeus hylkäsi näytön puutteessa syyttäjän esittämän syytteen taposta, sekä asianomistajien eli omaisten syytteen murhasta.

Käräjäoikeus päätyi tuomiossaan kuolemantuottamukseen, joka on laadultaan törkeä, koska Snellman hankki puoliautomaattiaseen ja käytti sitä asunnossa, jossa oli muita ihmisiä. Hän käytti asetta huumausaineiden vaikutuksen alaisena.

Käräjäoikeus päätti, että vankeustuomio alkaa välittömästi.

Pietarsaaren surman esitutkinta on valmistumassa: Nuori nainen kuoli vahingonlaukaukseen, koska ase oli epäluotettava ja arvaamaton

Pietarsaarelaisnaisen surmaoikeudenkäynti alkaa maanantaina – tekijää syytetään taposta

Pietarsaaren surmaoikeudenkäynnissä kuultiin uhrin vanhempia – Äiti kertoi liikuttuneena tyttärestään: "Hän oli hyväuskoinen ja luotti vääriin ihmisiin"

Kello 18.17 juttua on päivitetty kauttaaltaan.

Kello 14.58 juttua korjattu: Tuomio tuli törkeästä kuolemantuottamuksesta, aikaisemmin jutussa luki "törkeästä pahoinpitelystä"

#