Paikallisuutiset

Pietarsaaren kirjastosta voi lainata myös siemeniä: Siemenkirjasto avautuu osana kestävän kehityksen viikkoa

Vihreä nurkkaus on yksi osa kirjaston ympäristötyötä. Uusi siemenkirjasto sopii sinne kuin nenä naamaan, tuumivat kirjastovirkailija Piritta Sjöblom ja Let’s grow together Jakobstad -hankkeen vetäjä Hans Kreutzer, joka luennoi kirjaston teematorstain tapahtumassa parhaillaan vietettävällä Pohjanmaan kestävän kehityksen viikolla.
Vihreä nurkkaus on yksi osa kirjaston ympäristötyötä. Uusi siemenkirjasto sopii sinne kuin nenä naamaan, tuumivat kirjastovirkailija Piritta Sjöblom ja Let’s grow together Jakobstad -hankkeen vetäjä Hans Kreutzer, joka luennoi kirjaston teematorstain tapahtumassa parhaillaan vietettävällä Pohjanmaan kestävän kehityksen viikolla. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Pietarsaaren kirjastosta voi lainata siemeniä omassa puutarhassa viljeltäväksi. Ideana on, että kukinnan jälkeen otetaan kasvien siemenet talteen ja palautetaan ne kirjastoon. Siemenkirjastoon voi halutessaan tuoda myös jonkin toisen kasvin siemeniä.

Siemenkirjasto löytyy kotoisasta sisustetusta vihreästä nurkkauksessa jossa sen virkaa toimittaa uuteen loistoon entisöity vanha luettelointilaatikosto. Tiedot tällä hetkellä saatavilla olevista siemenistä on koottu vieressä olevaan kansioon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Siemenkirjasto avataan virallisesti torstaina osana ajankohtaista Pohjanmaan kestävän kehityksen viikkoa.

Valikoimaan kuuluu tällä hetkellä viitisenkymmentä eri siemensorttia. Ne odottavat multaan pääsyä tapetin paloista ja vanhoista kirjojen sivuista taitelluissa pusseissa, jotka on luetteloituna kasvin latinalaisen nimen mukaan.

Hankkeen käytännön toteutuksesta vastaava kirjastovirkailijaPiritta Sjöblom kertoo, että lainaamisen voi aloittaa selaamalla siemenkansiota ja valitsemalla mukaansa enintään viisi siemenpussia. Lainausvihkoon kirjoitetaan mitä lainataan, nimi, yhteystiedot ja päiväys.

Ajatuksena on, että osan sadosta annetaan siementää, jolloin siemenet voidaan kerätä ja palauttaa ne siemenkirjastoon vaikkapa kirjekuoressa, siemenpussissa tai suodatinpussissa. Kirjastosta saatavaan lomakkeeseen täytetään tiedot kasvilajista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun jättää omia siemeniä olisi tärkeää kertoa mitä tietää kasvin nimen lisäksi sen historiasta, milloin ja miten sitä viljellään, miten on sen saanut ja vaikkapa millainen merkitys kasvilla on omassa puutarhassa.

– Kannattaa kirjoittaa kaikki mahdollinen tieto, jonka arvelee kiinnostavan muita lainaajia.

Teematorstait jatkuvat kirjastossa joka toinen viikko. Kestävän kehityksen hengessä luennoitsijana on 30. syyskuuta iltaseitsemältä alkaenHans Kreutzer, joka on polkaissut Pietarsaaressa käyntiin yhteisöllistä tekemistä tukevan Let´s grow together Jakobstad.

Hanke näkyy mm. kolmessa toimintapaikassa; Aspegrenin puutarhalla, torilla ja Heinätorikeskuksen sisäpihalla. Sen puitteissa on jo yhdessä kasvatettu syötäviä vihanneksia Pietarsaaressa. Sato on tarjolla kaikille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vapaaehtoistoiminnassa tärkeitä pointteja on opettaa miten kasvattaa syötäviä vihanneksia, kuinka voi elää kestävästi ja miten ylipäätään voi vaikuttaa omalla toiminnallaan myönteisesti ympäristöön.

– Toimintaan yhteisen hyvän eteen voi osallistua erilaisissa tiimeissä puutarhasta rakentamiseen, oman kiinnostuksen ja käytettävissä olevan ajan mukaan, Kreutzer kutsuu.

Myös ekokompassin turvin kirjasto kulkee entistä vihreämpään suuntaan. Sertifikaatti saatiin kesäkuussa ja siitä ollaan ylpeitä.

– Viime vuoden syksyllä käynnistetyn vihreä kirjasto -projektin tähtäimessä oli selvittää kirjaston ympäristövaikutukset. Niiden mittaamiseen ja ympäristötyön näkyväksi saamiseksi tarvitsimme työkalun, jolla mitata toimintaamme, taustoittaa Pirita Sjöblom.

– Ekokompassin avulla voimme seurata ympäristövaikutuksiamme ja ympäristöviestintää sekä kirjata niitä ylös. Samalla sertifikaatti myös motivoi kirjastoa toimimaan ympäristön hyväksi entistä enemmän.

Kyse on jatkuvasta työstä; sertifikaatti tarkistetaan kolmen vuoden välein.

Toiveena on luoda kirjastosta entistä houkuttelevampi ja kutsuvampi asiakkaille.

– Haluamme myös, että asiakkaat löytävät luotettavaa tietoa niin kestävästä kehityksestä kuin muistakin ympäristöasioista. Kirjastohan on perinteisesti hyvä toimija kiertotalouden ja kestävän kehityksen tarjoajana aivan päivittäin, Sjöblom huomauttaa.

Vihreä nurkkaus on yksi osa kirjastossa tehtävää ympäristötyötä. Tilan suunnitteli asiakkaiden iloksi Novian opiskelija Camilla Nabb.

Siemenet kiertoon

Ideana on lainata kirjastosta siemeniä, joita viljellä omassa puutarhassa.

Kukinnan jälkeen otetaan kasvien siemeniä talteen ohjeiden mukaan ja palautetaan ne kirjastoon.

Siemenkirjaston valikoimaa kartuttamaan voi tuoda puutarhastaan myös jonkin toisen kasvia siemeniä.

Siemenkirjasto avautuu teematorstai -illassa, jota vietetään Pohjanmaan kestävän kehityksen teemaviikon merkeissä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä