Paikallisuutiset

Kiinnostus vanhusten perhehoitoon on vaisua Pietarsaaren seudulla

Palveluohjaaja Sari Hopponen oli valmistautunut aloittamaan valmennuksen perhehoitajille ensi viikolla.
Palveluohjaaja Sari Hopponen oli valmistautunut aloittamaan valmennuksen perhehoitajille ensi viikolla. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Kesän toiveikkuus vaihtui syksyn pieneen pettymykseen Pietarsaaren vanhustyön osastolla kun ikäihmisten perhehoito ei houkutellutkaan perhehoitajaehdokkaita odotetusti.

Määräaikaan mennessä mukaan ilmoittautui vain yksi kiinnostunut. Se on aivan liian vähän. Vanhuksille suunnattua uutta hoivamuotoa tarjoamaan tarvittaisiin ainakin kolme perhehoidosta kiinnostunutta hakijaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valmennus olisi alkanut 30. syyskuuta. Sen sijaan on toistaiseksi jatkuva haku päällä.

"Vaikea sanoa miksi tuli vain yksi hakemus, mutta uuden palvelumuodon aloittaminen vaati aina omaa aikaansa ennen kuin se löytää paikkansa".

PalveluohjaajaSari Hopponen Pietarsaaren Seniorikeskuksesta ei äkkiä keksi syytä vaisuun vastaanottoon.

– Vaikea sanoa miksi tuli vain yksi hakemus, mutta uuden palvelumuodon aloittaminen vaati aina omaa aikaansa ennen kuin se löytää paikkansa.

Vanhustyössä ei vaatimattomasta startista lannistuta. Ikäihmisten perhehoidolla arvellaan olevan oma sijansa tulevaisuudessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tarvitsijoita on, pitää vain löytää tekijät, Hopponen toteaa.

Toiveena Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirastossa on alkaa tarjota ikäihmisille myös kodinomaista perhehoitoa Pietarsaaren seudulla. Asialla oltaisiin ensimmäisenä Pohjanmaalla.

Uuden hoivamuodon käyttöönottamista on valmisteltu paikallisessa sote-virastossa parin vuoden ajan. Palveluohjaajia on koulutettu käynnistämään ja pyörittämään toimintaa.

Vanhuksen näkökulmasta katsottuna ensin tehdään palvelutarpeen arviointi, yksilöllinen hoito-, palvelu- ja kuntoutussuunnitelma. Palveluohjaaja miettii yhdessä asiakkaan kanssa, mikä olisi tälle sopivin vaihtoehto elämäntilanteeseen nähden.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kotihoidon ja palveluasumisen välimaastoon sijoittuvassa hoivamuodossa vanhus muuttaa perheeseen asumaan pysyvästi tai lyhyemmäksi aikaa tai sitten perhehoito tapahtuu hoidettavan kotona.

Perhehoito sopii iäkkäälle, jolle kotihoidon palvelut eivät riitä, mutta tehostettu palveluasuminen ja ympärivuorokautinen laitoshoito olisivat taas liian raskaita vaihtoehtoja. Näin ollen jatkuva perhehoito voi olla omiaan yhden ihmisen avun turvin pärjäävälle vanhukselle, joka ei ole muistisairauden vaikeassa vaiheessa, nukkuu yönsä pääsääntöisesti hyvin, mutta kokee olonsa yksinäiseksi tai turvattomaksi kotona.

Hoitoon voidaan tarvittaessa liittää kotihoidon ja kotisairaanhoidon palvelut.

Jatkuvan hoivan lisäksi perhehoito voi olla lyhytaikaista tai osavuorokautista.

Lyhytaikainen perhehoito tarkoittaa äkilliseen tarpeeseen perustuvaa hoitoa tai intervallityyppistä tilapäishoitoa perhehoitajan kodissa. Se on yksi tapa järjestää omaishoitajan vapaapäivien aikainen sijaishoito tai vaikkapa kun vanhus tarvitsee tukea kuntoutumiseen sairaalahoidon jälkeen, ennen paluuta omaan kotiin.

Osavuorokautinen perhehoito voi puolestaan toimia vaihtoehtona niissä koti- tai omaishoidon tilanteissa, joissa ympärivuorokautisen perhehoidon järjestäminen ei ole tarpeellista tai tarkoituksenmukaista. Osavuorokautinen perhehoito voi olla kertaluonteista tai säännöllisesti toistuvaa perhehoitoa päivällä tai illalla. Perhehoitaja voi myös mennä asiakkaan kotiin. Tällöin hoitoaika on kestoltaan maksimissaan 10 tuntia vuorokaudessa.

Ilman hoitoalan koulutusta ja kokemusta yksi perhehoitaja voi ottaa vastuulleen neljä pitkäaikaista, ympärivuorokautista asukasta. Perhehoitajan ei siis tarvitse olla sosiaali- ja terveysalan ammattilainen.

– Ennakkovalmennuksessa varmistetaan, että henkilö soveltuu perhehoitajan tehtävään. Valmennus ei vielä sido mihinkään. Se tarjoaa mahdollisuuden katsoa onko itsestä tehtävään, Sari Hopponen kuvaa.

Toimeksiantosopimuksen perhehoitajan kanssa tekee Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto.

Perhehoitajalle maksettavat palkkiot ja korvaukset määräytyvät hoitotarpeen arvioinnin ja hoitomuodon mukaan.

Palkkio ympärivuorokautisesta hoidosta hoitajan kotona voi olla enimmillään reilut 1 300 euroa kuukaudessa, jolloin lisäksi maksetaan noin 500 euron kulukorvausta.

Ikäihmisten perhehoito

Hoivamuoto kotihoidon ja palveluasumisen välimaastossa.

Tapahtuu perhehoitajan kodissa, johon vanhus muuttaa asumaan pysyvästi tai lyhyemmäksi aikaa. Perhehoito voi tapahtua myös hoidettavan kotona.

Käynnistyy Pietarsaaren seudulla kun saadaan kolme perhehoitajaa.

Perhehoitajan pitää osallistua sote-viraston järjestämään ennakkovalmennukseen. Sosiaali- ja terveysalan koulutusta ei edellytetä.

Kouluttajat: palveluohjaajat Sari Hopponen ja Maria Pehkonen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä