Paikallisuutiset

Takana jo 45 vuotta töitä viidessä vuorossa: Reijo Luoma viihtyy vuorokorjausmiehenä sellutehtaalla

Reijo Luoma on viihtynyt työssään vuorokorjausmiehenä vuoden 1976 syksystä lukien. Hän aloitti SA-osastolla silloisella  Oy Wilh. Schaumanilla.
Reijo Luoma on viihtynyt työssään vuorokorjausmiehenä vuoden 1976 syksystä lukien. Hän aloitti SA-osastolla silloisella Oy Wilh. Schaumanilla. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Eläkepäivät alkavat houkutella kun takana on ansiokkaat 45 vuotta ja vielä viittävuoroa samalla työpaikalla. Vai?

– Niin varmaan voisi luulla, myöntääReijo Luoma hymyssä suin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuorokorjausmiehen työrupeama alkoi 19-vuotiaana asentaja-koneistajana Oy Wilh. Schaumanin vastavalmistuneella valkaisulaitoksella SA-osastolla 7. syyskuuta 1976.

"Pää tyynylle, tulpat korviin ja uni tulee minuutissa".

Matkan varrella työpaikan nimi on vaihtunut UPM:ksi ja oma ikämittari on pyörähtänyt 64 vuoteen, viime maaliskuussa.

– Olen aina viihtynyt työssäni ja mukavat työkaverit ovat parhaita mitä toivoa saattaa. Mitä eläköitymiseen tulee, yksi rajapyykki meni jo kun täyteen tuli 63 vuotta ja 9 kuukautta. Ensi tammikuussa asia tulee taas eteen, Luoma huokaisee ja tuumii, että ehkä lähden, ehkä en.

– Tällä hetkellä en kyllä näe eläkeaikaa mitenkään ilman työtä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suurimpana jarruna on ajatus työkavereiden ja työyhteisön menettämisestä.

– Työ on minulle enemmänkin kuin elämäntapa ja työpaikka on kuin toinen koti. Olen tottunut siihen, että menen töihin - ja vuorokin on aina ollut sama eli c - ja sillä sipuli.

Sairauslomalla Luoma muistelee olleensa kerran kun olkapäästä operoitiin kasvain. Migreeni vaivaa välillä, muutoin hän kertoo säästyneensä suuremmilta krempoilta.

Sellutehtaan putkiston ja tuotannon Luoma tuntee kuin omat taskunsa. Niitä on tullut kierrettyä vaikkapa tiivisteiden vaihdon ja pumpun laakerointien yhteydessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Työtehtävät ovat säilyneet aika samanlaisina, mutta alue on suurentunut. Kunnossapitopuoli kuuluu tuotantoon ja me tehdään paljon muutakin, kuten käydään suluilla Gertrudissa ja Hästgrundetissa.

– Ja ennen koneet ajettiin herkemmin loppuun, enää ei. Nyt ennakoidaan.

Vaaralliseksi Luoma ei ole koskaan kokenut työtään sellutehtaalla.

– Ei myrkkyjä saa ruveta pelkäämään. Pitää muistaa korkea työturvallisuus, tiedostaa vaarat ja tehdä tarvittavat päätökset järjen kanssa. Enäähän ei käytetä esimerkiksi klooria. Jos tiivistevuotoja tulisi voisi sen sijaan joutua tekemisiin klooridioksidin ja rikkihapon kanssa.

Vuorotyö tarkoitti ennen neljää aamua, yhtä vapaata, neljää iltaa, yhtä vapaata, neljä yötä ja viittä vapaata nukkumapäivän jatkoksi.

– Kierto lyhentyi jossain vaiheessa siten, että alettiinkin tehdään kahta aamua, kahta iltaa, kahta yötä, minkä jälkeen on kolme vapaapäivää nukkumapäivän lisäksi.

– Tämä on minusta kyllä vähän liian nopea rytmi enkä ole siihen oikein tottunut. Vanha systeemi oli parempi kun sai pitkän vapaan yövuoron jälkeen ja siinä ajassa ehti jo tehdäkin jotain, Reijo Luoma huomauttaa.

Nukkumisongelmista ei hyväuninen Luoma ole onnekseen kärsinyt.

– Pää tyynylle, tulpat korviin ja uni tulee minuutissa. Tosin poikkeuksellisen kiireisen yövuoron jälkeen voi rauhoittuminen kestää pidempään. Yleensä yövuorot kuluvat kuitenkin rauhallisissa merkeissä valvontatehtävissä.

Ruuvaaminen on ollut näpeissä pikkupojasta asti. Harrastus alkoi mopoista, sitten kuvaan tulivat autot. Aikuisiällä tuli jopa toimittua mekaanikkona kun nuorempi veli harrasti kiihdytysajoja aina EM-tasolla asti.

– Rakentelen kaikenlaista, kerään romua ja korjaan, Reijo Luoma kuvailee.

Nikkarintaidoille onkin monesti ollut kysyntää omassa perheessä kun keräilyä vuosikymmenet harrastaneen vaimon kokoelmille on pitänyt rakentaa kaunista ja toimivaa säilytystilaa hylly toisensa perään.

Nuorempana vapaahetkien kunkkuna oli futis.

– Pelasin junnuna JBK:ssä, sitten ikämiehissä. Nyt ei jalka enää nousisi.

Palvelusvuosien täyttyminen 45:een tietää neljän viikon ylimääräistä vapaata.

– Tuleekohan aika pitkäksi, Reijo Luoma pohtii pilke silmässä.

Ei hätää. Ainakin oma silmäterä, Chevrolet Camaro vm 1973, odottaa kunnostusta Wärtsilän tallissa.

Reijo Luoma, 64

Vuorokorjausmiehenä UPM:llä 45 vuotta, aloitti tehtävässä 1976 silloisella Oy Wilh. Schaumanilla.

Tehnyt vuorotöitä - aamua, iltaa, yötä - koko ajan.

Harrastukset: Ruuvaaminen.

Perhe: vaimo Barbro Enholm, tämän aikuinen poika ja kaksi lapsenlasta.

Koti: kerrostalohuoneisto keskustan tuntumassa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä