tiistai 28.9.2021 | 21:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tavoitteena laulaa yleisölle: mieskuoro Laulu-Jaakkojen kipinää pidetty puolitoista vuotta yllä pelkin harjoituksin – nyt häämöttävät jo estradi

Pentti Höri
Ke 15.9.2021 klo 08:30

Ensimmäistä kertaa lähes miesmuistiin tuolit loppuivat kesken, kun mieskuoro Laulu-Jaakot aloitti syyskauden harjoitukset viime maanantaina. Niitä toki löytyi lisää Itälän koululta, jossa kuoro treenailee maanantai-iltaisin.

– Näköjään suurin osa vakiolaulajista on odottanut, että päästään laulamaan. Kenenkään en ole virallisesti kuullut sanovan, että tämä olisi nyt tässä, Jaakkojen puheenjohtaja Tero Järveläinen iloitsee.

Täysin poikkeavaa kuoron pitkässä historiassa on, että välistä on pandemian takia jäänyt jopa kaksi perättäistä kevätkonserttia. Traditioihin vahvasti nojaavalle kuorotoiminnalle tällainen on outoa.

– Mutta näinhän on ollut monella muullakin, emme siihen ole niin kovasti reagoineet. Nyt odotamme tätä seniorikonserttia, että pääsemme pitkästä aikaa vähän lauteille.

Keikkakalenteriin on buukattu 9. päivä lokakuuta, jolloin Jaakot esiintyvät perinteisessä Lions-klubin järjestämässä seniorikonsertissa.

Kuoronjohtaja Johannes Ahlvik näkee valoa tunnelin päässä.

– Rokotukset pyörivät koko ajan, ja suurin osa laulajista on varmasti jo kahdesti rokotettuja. Se helpottaa tilannetta toivottavasti koko maassa. Mieskuoroliitolta on tullut vahva signaali, että toiminta täytyy saada nyt pyörimään, ettei se kokonaan unohdu. Rajoitustenkin puitteissa näyttää hyvältä, että yleisöä voitaisiin taas ottaa.

Ahlvikin mukaan niin kuorotoiminnassa kuin kaikessa muussakin selkeä maali ja tavoite, kuten konsertti, motivoi sekä laulajia että johtajaa.

– On selvä syy tulla harjoituksiin.

Edelliselläkään laulukaudella ei lepäilty laakereilla, vaan kipinää vaalittiin muun muassa pienryhmä- ja etäharjoituksin.

– Oikeastaan koko vuosi saatiin pidettyä hommaa käynnissä stemmaharjoituksilla. Ei se ole ihan sitä samaa, mutta tärkeää kuitenkin.

Vakioporukka on selkeästi odottanut päämäärätietoista toimintaa. Sen näki Ahlvikin mukaan siitä, että viime kevään ainoa esiintyminen sankarihaudoilla veti väkeä hyvin riveihin.

Monipuolisena muusikkona ja esiintyvänä taiteilijana Johannes Ahlvik sanoo itselleen olleen välillä vaikeaa keskittyä tekemiseensä.

– Keikkakalenteri on näyttänyt tyhjältä, mitään sovittua ei ole ollut. Epävarma olo on vaikuttanut fiilikseen. Tottakai olen pyrkinyt säveltämään ja tekemään kaikkea muuta pitääkseni ammattitaitoa yllä.

Tällä välin on syntynyt myös Laulu-Jaakoille varta vasten sävellettyä ohjelmistoa. Ahlvik on tekemässä maisterin tutkintoa ammattikorkeakoulu Noviassa.

– Lopputyönä päätin tehdä uusia lauluja. Olen kauan halunnut säveltää rytmimusiikkia Laulu-Jaakoille ja mieskuoroille ylipäätään. Olen käynyt paljon valmista materiaalia läpi, mutta kappaleet ovat monesti yksinkertaisesti liian vaikeita.

Hän päätti lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Lopputuloksena on syntynyt kolme uutta Ahlvikin sävellystä, sanoitusta ja sovitusta, jotka on laadittu räätälintyönä nimenomaan omalle porukalle.

Pop-genreen Johannes Ahlvik on säveltänyt paljonkin, mutta kuorolaulujen teko oli uusi kokemus.

– Sovittanut olen jonkin verran aiemmin. Rytmimusiikkiguru Mikael Svarvar on toiminut ohjaanani ja varmistanut, että homma toimii.

Uudet laulut on jo otettu työn alle Laulu-Jaakoissa. Kantaesityksiä toivottavasti kuullaan tuonnempana.

Sekä Ahlvik että Järveläinen ovat ilahtuneita ensiharjoitusten suosiosta, mutta kehottavat uusiakin kasvoja rohkeasti mukaan leikkiin.

– Jos laulaa kotona suihkussa, voi tulla kokeilemaan pärjääkö poikien kanssa täällä. Meillä on hyvä porukka, johon kaikki ovat tervetulleita, Järveläinen sanoo.

– Konserteistakaan ei tarvitse heti paineita ottaa. Voi tulla ihan vain katsomaan, mikä täällä on meininki, Ahlvik jatkaa.

Mieskuoro Laulu-Jaakot toimii Pietarsaaren suomenkielisen työväenopiston alaisuudessa.

#