tiistai 28.9.2021 | 22:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ekoroskin maksunkorotus jäytää kiinteistöväkeä – jäteyhtiön mukaan selvitys ei ole vertailukelpoinen: "Ei lasketa, mitä palveluja euroilla saa"

Pentti Höri
Ti 14.9.2021 klo 16:45

Pietarsaaren ja Kokkolan alueen jätehuolto on kallistunut selvästi, tiedottaa Pohjanmaan Kiinteistöyhdistys. Sen vuosittain tekemän vertailututkimuksen mukaan Ekoroskin alueella jätehuollon asiakasmaksut ovat nousseet viisi prosenttia viime vuodesta.

Yhdistyksen mukaan jätelaskua on kasvattanut erityisesti jätteen määrästä riippumattoman Ekoroskin kiinteän maksun 15 prosentin korotus.

Yhdistys huomauttaa, että jäteastioiden tyhjennyshinnat ovat alueella maltilliset, mutta Ekoroskin kiinteät maksut ovat korotuksen jälkeen reilusti yli kolminkertaiset maan keskiarvoon verrattuna.

Ekoroskin toimitusjohtaja Michael Östman sanoo pitävän paikkansa, että kiinteää jätemaksua korotettiin viime vuodenvaihteessa 15 prosenttia, mutta tutkimustulokset eivät ole vertailukelpoisia eri alueiden välillä.

– Kiinteistöliiton vertailussa alueemme ei myöskään kuulunut niihin, joissa jätekustannukset olivat nousseet eniten.

– Näissä vertailuissa on aina hankalaa se, että palvelun sisältöä ei verrata ollenkaan. Kuin vertailtaisiin, miksi on edullisempaa kävellä kuin ajaa autoa. Katsotaan vain euroja, mutta ei sitä mitä niillä saadaan, Östman sanoo.

Vuosittain toistuvassa kyselyssä vertailua vaikeuttaa hänen mukaansa se, että sekä jäteyhtiöiden palvelut että niiden tapa kerätä maksuja ovat erilaiset.

– Ekorosk on esimerkiksi ollut ainoa jäteyhtiö Suomessa, jonka hyötykäyttöasemien palvelut on sisällytetty perusmaksuun. Useimmilla muilla alueilla asemilla vierailusta peritään erillinen maksu.

Östmanin mukaan Ekoroskilla on laskettu, että hyötykäyttöasemien maksuton palvelu merkitsee noin 120 euron arvoista vuosittaista etua kotitaloutta kohti.

– Jos se otettaisiin huomioon, alueemme olisi paljon matalammalla tasolla vertailussa. Yleisesti voi todeta, että Kiinteistöliiton vertailussa jätekustannukset ovat Ekoroskin alueella Suomen keskikastia, kun palvelutasoa ei oteta huomioon.

Ensi vuoden jätemaksuja ei ole vielä ehdotettu. Michael Östman myöntää kuitenkin, että alalla on yleisesti kustannuspaineita.

– Yhteiskunnan tahtotila on, että jätteet otetaan kunnolla talteen ja halutaan enemmän materiaalikierrätystä ja kiertotaloutta. Siitä ne paineet syntyvät.

Hän huomauttaa, että Ekorosk on saanut vuosittain hyvät arvostelut palveluistaan asiakastyytyväisyyskyselyissä.

Pohjanmaan kiinteistöyhdistys on Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla toimiva Suomen Kiinteistöliiton aluejärjestö. Yhdistyksen 638:ssa jäsentaloyhtiössä asuu yli 25 000 asukasta.

Kiinteistöliitto tutki syyskuussa kunnallisia maksuja kooltaan ja kulutukseltaan samanlaisissa taloyhtiöissä 59:ssä eri kaupungissa.

Selvityksen mukaan Pietarsaaressa kiinteistöverotus kiristyi viime vuodesta kolmisen prosenttia, mihin syynä oli asuintontin verotuksen korottaminen.

Vesi on Pietarsaaressa edelleen nelisen prosenttia kalliimpaa kuin maassa keskimäärin. Pietarsaaren Veden perusmaksut ovat keskiarvoon nähden lähes tuplahintaisia.

Kaukolämmön ja sähkön hinnat ovat Pietarsaaressa maan kymmenen edullisimman kaupungin joukossa.

Asumiskustannusten edullisuusvertailussa Pietarsaari sijoittui tutkituista kaupungeista seitsemänneksi.

#