Paikallisuutiset

Näyttämö tarjoilee kulttuurinälkään – puolitoista vuotta työn alla ollut näytelmä valmistuu: ”Olisi tuntunut hirveältä jättää tämä duuni.”

Näyttämön porukka innostui jo kolmannen kerran Juurihoito-näytelmästä. Maskitalkoissa vas. Vaula Löija, ohjaaja Göran Sjöholm, Kari Jämsä ja Mervi Soini.
Näyttämön porukka innostui jo kolmannen kerran Juurihoito-näytelmästä. Maskitalkoissa vas. Vaula Löija, ohjaaja Göran Sjöholm, Kari Jämsä ja Mervi Soini. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren Näyttämön Juurihoito-näytelmässä esiintyväMervi Soini kiteyttää sekä teatteriporukan että yleisön odotukset. Ainakin kaksi tarvetta kohtaavat.

– Kun olen töissä ja kavereille kertonut, että olemme taas aloittaneet harjoitukset, palaute on ollut tosi positiivista: ”Ihanaa että te teette jotain, ja päästään katsomaan”.

Alun perin Miika Nousiaisen romaaniin perustuvaa Juurihoitoa piti päästä näkemään ja kokemaan jo vuosi sitten syksyllä. Pandemian takia ensi-iltaa siirrettiin ensin tammikuulle ja sen jälkeen tälle syksylle. Nyt esitysten pitäisi alkaa 6. marraskuuta Palokunnantalolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Patoutumaa arvellaan kertyneen sekä kulttuurin tekijöiden että kuluttajien hartioille.

– Tilanne on aika mielenkiintoinen. Jos oikein hyvin käy, meillähän on tiedossa yleisömenestys. Ihmiset ovat olleet pitkään kotona, ja nälkä on suuri. Jos kaikki ovat rokotettuja ja tilanne vapautuu, saa nähdä montako esitystä joudutaan vetämään, myös Juurihoidossa näytteleväVaula Löija tuumii.

Näyttämöllä odotetaan yhteisöllisyyden palaamista kuin kuuta nousevaa. Pitkäksi ja katkonaiseksi käynyt projekti on käynyt myös hermojen päälle, tekijät myöntävät.

– Ensimmäisen siirron vielä hyväksyi, mutta kun päätettiin siirtää näytelmä kevään ja kesän yli, minulla ja monella muullakin aistin olleen pientä motivaatio-ongelmaa aloittaa uudestaan. Mutta kun elokuun lopulla tapasimme uudestaan, keskustelimme ja meni pari päivää, olin taas tosi iloinen ja innostunut, Löija sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

OhjaajaGöran Sjöholmin mukaan näytelmästä luopuminenkin oli esillä vaihtoehtona.

– Olisi tuntunut hirveältä jättää tämä duuni, koska se oli jo niin pitkällä. Meillä on edellytyksiä tehdä hyvä proggis nimenomaan sen kautta, että meillä on hyvä näytelmä ja hyvä porukka, Sjöholm kertoo.

Pakollinen luppoaika on saattanut tehdä hyvääkin lopputulosta ajatellen. Vaikka plari ei olekaan ollut koko aikaa esillä, alitajunta on tehnyt töitä taustalla koko ajan.

– Tunnen itse, että en ole tietoisesti miettinyt tätä, mutta aina silloin tällöin pulpahti esiin jotain. Kun näin Nousiaisen Pintaremontti-kirjan, ostin sen ja sain taas vähän lisää kontaktia hänen huumoriinsa ja tapaansa kuvata ihmisiä, Sjöholm sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronatilanteeseen liittyvien rajoitusten purku on käynnissä, mutta tätä kirjoitettaessa ei vielä kukaan osaa sanoa, missä määrin yleisöä voidaan ottaa marraskuussa alkaviin esityksiin.

– Mutta meillä on lupa harjoitella. Lähdemme siitä emmekä mieti tässä vaiheessa, kuinka paljon yleisöä saamme ottaa saliin, Sjöholm sanoo.

Lavastusratkaisu on ”catwalkeineen” tavallisuudesta poikkeava. Tilaa molemmin puolin salia on noin 100 hengelle.

– Se on tässä kaupungissa jo hyvä juttu.

Loppujen lopuksi katsojien lukumäärällä ei ole tekijöiden kannalta paljonkaan merkitystä.

– Mieluummin esiinnymme pienemmälle porukalle kuin jättäisimme kokonaan tekemättä, Mervi Soini sanoo.

– Tämä on varmasti kaikille sama. Vaikka salissa ei olisi kuin 10 ihmistä, menemme sata lasissa koko näytelmän läpi, näyttelijäkaartiin niin ikään lukeutuvaKari Jämsä vakuuttaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä