tiistai 28.9.2021 | 22:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Mielipidekirjoitus: Vastaus Markku Ojalalle

Lisen Sundqvist
Ti 14.9.2021 klo 11:45

Markku Ojala seuraa tarkkaan Vasemmistoa ja SDP:tä pietarsaarelaispolitiikassa ja esittää kirjoituksessaan (julkaistu PS:n verkkolehdessä) näkemyksiään siitä, kuka ja ketkä on nimitetty luottamustehtäviin. Paikallispolitiikkaa kohtaan osoitetaan harvoin näin suurta ja yksityiskohtiin pureutuvaa mielenkiintoa ja vielä harvemmin näitä ajatuksia kirjoitetaan julki, joten vastaamme mielellämme hänen tekstiinsä.

Vasemmiston osalta voimme todeta, että sekä vaalimatematiikka, sukupuoli (eri elinten sukupuolijakauma on palapeli, joka kootaan yhdessä muiden valtuustoryhmien kanssa ja johon kaikki osallistuvat) että kiinnostus ja mahdollisuus ottaa vastaan tehtäviä kaikki vaikuttavat, kun yhdessä pohdimme, keitä voidaan ja halutaan esittää eri tehtäviin. Työelämässä ja vuorotyössä olevien, muita luottamustehtäviä hoitavien ja perheellisten aika ei aina tahdo riittää. Päätökset paikkojen jaosta on tehty yksimielisesti Pietarsaaren seudun Vasemmiston johtokunnan kokouksessa elokuun puolessa välissä.

Jokainen puolue tai ryhmä päättää itse, kuka valitaan neuvottelemaan muiden ryhmien kanssa paikoista. Neuvottelijoiden ei tarvitse olla itse tullut valituiksi tai olla valtuustossa varajäsenenä. Esim. Pro Pietarsaari oli valinnut neuvottelijaksi Erkki Salmun, joka ei ole valtuutettu eikä valtuuston varajäsen.

Ojalalle Jarmo Ittosen rooli varahenkilönä on selvästikin vaikea. Koska Ittonen sai neljänneksi eniten ääniä, hän on automaattisesti valtuuston ensimmäinen varajäsen ja osallistuu siksi niihin kokouksiin, joihin muut valtuutetut eivät töiden, muiden tehtävien, sairauden tai muiden syiden vuoksi pysty osallistumaan. Periaatteet ovat aivan samat kuin muidenkin valtuustoryhmien kohdalla.

Sille emme juurikaan voi mitään, että Ojala juuttuu juuri Ittosen tilanteeseen, mutta sen sijaan on lähinnä hieman huvittavaa ajatella, että Sauli Isokoski, Vuokko Piippolainen ja Lisen Sundqvist tarkoituksella olisivat vuorollaan poissa, jotta Ittonen pääsisi osallistumaan.

Kaupunginhallituksen kokoonpanoon on päädytty kaikkien valtuustoryhmien neuvotteluissa, joissa myös Pro on saanut paikan kaupunginhallituksessa siitä huolimatta, että heillä on vain kaksi valtuustopaikkaa, minkä Ojala unohtaa mainita.

Muutoin toivotamme kaikille hyvää uuden valtuustokauden alkua!

Pietarsaaren Vasemmiston johtokunnan puolesta

puheenjohtaja

#