Paikallisuutiset

Liikunta tuottamaan onnen askeleita: "Kuntoilu ja treeni ovat hyvinvointitekoja itselleni"

Pietarsaari

Kun liikuntaa rakastavaTiina Saarikettu täytti 40 vuotta hän päätti juosta maratonin kerran vuodessa kunnes ikämittariin pyörähtää täydet 50.

Kymmenen perättäisen maratonin tavoite tuli yhtä vaille täyteen: pitkät matkat loppuivat top tykkänään kaatumiseen ja polven telomiseen. Toipilaana oli aikaa ajatella ja analysoida omia fiiliksiä pintaa syvemmältä. Hän pani merkille, että treeniin oli tainnut hiipiä suorittamisen makua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Juoksun jälkeen kroppaa särki usein minkä vuoksi öitäkin tuli valvottua. Tärkeälle palautumiselle ei oikein ollut aikaa kun arjessa piti muutoinkin mennä tukka putkella. Toisaalta selkeä tavoite kannusti eteenpäin, mikä sopi hyvin tuohon elämänvaiheeseen.

"Jo kahden–

– Mutta lähteä nyt aamuvarhaisella - ennen lasten heräämistä - lenkille tyhjällä vatsalla ja kaiken kukkuraksi nipistää siitä kaikista tärkeimmästä, riittävästä yöunesta, Saarikettu, pian 53 v, ihmettelee.

Ikiliikkuja keskittyi lihaskunnon kehittämiseen ja spinningiin sekä ohjamaan ryhmiä Jeppis Gymillä.

Taskussa oli valmiiksi myös personal trainerin sekä psyykkisen valmentajan tutkinnot; hän toimiikin alalla kevytyrittäjänä. Varsinainen päivätyö löytyy Citymarketista eines- ja lihapuolelta. Kolmen kilometrin työmatka suuntaansa taittuu itsestään selvästi fillarilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

kymmenen

– Aloitan yleensä aamukuudelta. Työpäivään kuuluu kantamista, nostamista ja kävelyä, mikä sopii minulle. Askelia kertyy vähintään 13 000, kiireisenä päivänä 20 000. Tämä on huomioitava liikkumisen määrässä vapaahetkinä.

Ikä on tuonut lisää malttia ja armeliaisuutta itseä kohtaan.

– Olen aika tarkka siitä, etten treenaa niin, että keho ylikuormittuu.

Tiina Saarikettu puhuu valintoja ohjaavista arvoista ja hyvinvointiteoista. Uuden harrastuksen voi aloittaa pohtimalla, miksi oma hyvinvointi on itselle tärkeä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hyvinvointiteot voivat olla kovin erilaisia eri ikäisille ja eri elämäntilanteessa oleville.

– Liikunta on oma hyvinvointitekoni, josta saan iloa ja voimia.

Motivaattorina toimii koko perhe, lapset ja lastenlapset.

– Jos en ole hyvässä kunnossa en jaksa osallistua ja viettää aktiivista aikaa elämäni tärkeiden ihmisten kanssa.

Joustaminen on hyväksi. Aina ei tarvitse jaksaa. Välillä voi vetää verhot eteen.

– Ilman palautumista ja tietenkin harjoittelua tukevaa monipuolista ravintoa loppuu kunnonkin kehitys. Tarvitaan riittävästi unta ja ruokaa.

– Hyvään kuntoon kuuluu henkinen ja fyysinen palautuminen myös työpäivästä - ja kaikesta tekemisestä.

Saarikettu evästää, että olisi tärkeää oppia kuulostelemaan itseään: onko nyt kovan tekemisen vai lempeän rauhoittumisen paikka.

Joskus kroppa ei ota vastaan, ei ole voimia eikä jaksamista. Joskus sohva on parasta, minkä sillä hetkellä voi tehdä oman hyvinvoinnin eteen.

– Itse löydän rauhan istahtamalla alas ja laskemalla hitaasti kolmeen.

Raskas olo kropassa on ensimmäisiä merkkejä siitä, ettei keho ole palautunut uurastuksesta kunnolla.

– Palautuminenhan ei tarkoita täyttä tekemättömyyttä, vaan vaikkapa pieniin, itselle mieluisiin asioihin keskittymistä, Tiina Saarikettu kuvaa.

Kovemman treenin jälkeen matalan sykkeen liikunta, kuten kävely, tekee nannaa kun veri lähtee lihaksissa kiertämään.

Valmentajan vahvana viestinä on, että jos vetää itsensä joka päivä piippuun joutuu kroppa vähitellen stressitilaan. Siitä on pitkä matka takaisin mielen ja kehon tasapainoon.

Aloitteleva kuntoilija innostuu helposti liikkumaan liikaa jos aluksi ei oikein tunnukaan missään.

– Kuitenkin jo kahdenkymmenen minuutin kävelylenkki kahdesti viikossa on huippusuoritus henkilölle, joka ei ole aiemmin liikkunut yhtään.

Tehoja ja kertoja nostetaan vähitellen jotta kunto ja kestävyys kohenevat ja mielekkyys säilyy.

– Moni ajattelee, että jos syke ei nouse huohotusasteelle, ei tapahdu mitään. Kuitenkin 80 prosenttia harjoittelusta pitäisi tapahtua sellaisella sykkeellä, että pystyy puhumaan, loput on kovempaa treeniä. Naisella peruskuntosyke on siinä 110-120.

Lihaskuntoharjoitteita ja monipuolista arkista aktiivisuutta lisätään vähitellen aina kun siihen on mahdollisuus; portaat hissin sijaan, pyörä tai kävely auton asemasta.

– Puuhaan tulee ajan mukana verenmaku jos treenataan itselle liian suurilla tehoilla ja tasoilla kun pitäisi sen sijaan ollaan kuuliainen omalle kuntotasolle, ei treenata kokeneemman naapurin tasoa.

– Ja juokseminenhan aloitetaan kävelyllä.

Saarikettu muistuttaa myös, että hyvä laji tuottaa harrastajalleen iloa ja on sellainen mitä haluaa tehdä uudestaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä