tiistai 28.9.2021 | 21:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Fanta Sea harvinainen tuttavuus turistikartoilla: ”Emme tienneet keväällä, mitä mainostaisimme”

Pentti Höri
Ti 3.8.2021 klo 15:31

Fanta Seasta on määrä tulla Pietarsaaren ykköskaravaaniparkki, näin on muun muassa matkailupalvelujen kehittämistä pohtinut työryhmä linjannut. Aluetta ja sosiaalitiloja on ehostettu, ja tälle kesälle odoteltiin jo kotimaan matkailubuumin myötä yöpyjiä paikalle.

Harvakseltaan heitä on ollut. PS koetti kesän viimeisenä hellepäivänä tavoittaa pyörien päällä liikkuvan karavaanarin Fanta Seasta, vaan ei siinä onnistunut. Parissa parkissa olleessa matkailuautossa ei oltu ns. kotosalla.

Ehkei kyse ole ihmeestä. Matkailuajoneuvoja ja telttailijoita majoittavan leirintäalueen löytäminen turistien käyttämiltä sivustoilta ei ole aivan mahdotonta, mutta geokätköilijän sinnikkyyttä ja salapoliisityötä se vaatii.

Alan suurjärjestön, SF-Caravanin julkaisemasta leirintäoppaasta löytyvät Pietarsaaren seudulta vain Joutsen ja Strandcamping.

 ”Alue on putsattu ja entistä siistimpi, mutta ihmiset eivät ole oikein löytäneet sinne.”

Tom Enlund

Visit Pietarsaarenseutu tuntee näiden lisäksi Juthbackan ja Sexsjön SFC-alueen, ei Fanta Sea Park Camping -nimellä nykyään kulkevaa lierintäaluetta.

Suositun Rantapallo-matkailusivuston listalla kaikista Suomen leirintäalueista Fanta Sea on osoitteineen mainittu, jos jaksaa tarpeeksi plärätä ja tietää mitä hakee. Tarjottu linkki tosin ei johda mihinkään.

Pietarsaaren kaupungin kotisivulle Fanta Sea sentään on nostettu majoituspalveluna. Linkistä löytyvät niukahkot perustiedot alueesta sekä varausmahdollisuus. Kunnes klikkaa sijaintia kartalla: ”Fanta Sea Jakob Garden – suljettu pysyvästi” -ilmoitus ei ole ihan tätä päivää, eikä varsinaisesti houkuttele paikalle.

Joutsenen leirintäalue näkyy hakukonettakin käyttämällä hieman paremmin. Parhaan kesäloma-ajan lopuilla paikalla on tusinan verran matkailuajoneuvoja.

Kristiinankaupungista tulleet Susanne ja Sami Öström myöntävät, että eivät ole ahkerimpia karavaanareita.

– Aika vähän, kerran kesässä oikeastaan liikumme ja viikon kerrallaan, Sami Öström sanoo.

Lapsiperheen aktiviteetit määrittävät pitkälle, minne päin matkat suuntautuvat. Nyt he olivat liikkeellä pojan jääkiekkoleirin merkeissä, ja Joutsen valikoitui yöpymisalueeksi samalla asialla olleiden ystävien vanavedessä. Nämä valitsivat mökkimajoituksen, ja sitä ei ole tarjolla Fanta Seassa, vaikka paikasta olisikin kuullut.

Tiedon yöpymispaikoista Öströmit hankkivat lähes poikkeuksetta netin kautta.

– Googlesta etsitään ensin vaihtoehdot, ja saatamme katsoa myös, mitä some tarjoaa, Susanne Öström kertoo.

Jos majoitusalue ei löydy googlettamalla, meneekö se teiltä ohi?

– Kyllä menee, todellakin.

Pietarsaaren seudun diabetesyhdistys pyörittää tänä kesänä sekä Fanta Sean että Joutsenen leirintätoimintoja. Yhdistyksen puheenjohtaja Tom Enlund myöntää, ettei leiriytyjistä ole muodostunut jonoja Fanta Sean portille.

– Alue on putsattu ja entistä siistimpi, mutta ihmiset eivät ole oikein löytäneet sinne. Sellainen vaatii 1–2 vuotta, Enlund arvioi.

Hänen mukaansa heinäkuussa alueella on yöpynyt keskimäärin 25 matkailuajoneuvokuntaa viikossa. Paikkoja on yhtäaikaisesti tarjolla kolmisenkymmentä.

– Joutsenessa sen sijaan on ollut melkein täyttä samaan aikaan.

Enlund yhtyy käsitykseen, että Fanta Sean markkinointi ei ole ollut kovin näkyvää. Tärkeimpänä syynä hän pitää sitä, että Pietarsaaren kaupungin päätökset alueen suhteen venyivät turhan pitkälle.

– Kesti kauan, ennen kuin saimme tietää saavamme alueen hoitoomme. Ja päätös uima-altaan purkamisesta tuli vasta ennen juhannusta. Mainokset matkailumedioihin olisi pitänyt laittaa jo toukokuun alkupuolella, ja silloin emme tienneet mitä mainostaisimme. Emme ehtineet mukaan, Enlund kertoo.

Myös Fanta Sean entisen yrittäjän yhä avoinna olevat julkaisut verkossa hämmentävät Enlundin mukaan matkailijoita.

Diabetesyhdistyksen sopimus on voimassa vain tämän vuoden. Kaupunki aikoo kilpailuttaa leirintäalueiden ylläpidon ensi vuodeksi.

Tom Enlund sanoo yhdistyksen haluavan jatkaa, mutta siinä tapauksessa päätöksen on tultava nopeasti niin ensi kesän markkinoinnin kuin käytännön töiden kannalta.

– Viimeistään syys-lokakuussa meidän tulisi tietää. Muuten on sama hässäkkä edessä ensi vuonna. Alueilla on paljon hommia, jotka pitäisi saada tehtyä jo syksyllä.

#