tiistai 28.9.2021 | 21:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kotieläinten hoitoon pullonkaula: pula eläinlääkärien sijaisista pakottaa Pietarsaaren yhteistoiminta-alueen erityisjärjestelyihin

Heimo Riihimäki
Ti 27.7.2021 klo 17:10

Pietarsaaren seudun eläinlääkäripalvelut toimivat elokuun alkupuoliskolla vajaamiehityksellä. Päiväsaikaan yhteistoiminta-alueella on vain yksi eläinlääkäri, minkä johdosta eläinlääkintähuolto turvautuu tilapäisjärjestelyihin.

Päivisin 2.–6. elokuuta eläinlääkärin tavoittaa numerosta 0500 - 337 006. Päivisin 9.–13. elokuuta eläinlääkäri löytyy numerosta 0500 - 365 511.

Valvontaeläinlääkäri Maria Lassus-Jensen kertoo, että sijaispula ei ole ennennäkemätön ilmiö, mutta tällä kertaa tavallista pahempi.

– Nyt emme löytäneet yhtäkään sijaista. Emme ole tosin yksin, tietääkseni muuallakin Suomessa on ollut vaikea löytää sijaisia. Jopa yksityisellä puolella. En tiedä, mihin eläinlääkärit katoavat.

Sosiaali- ja terveysviraston ympäristöterveydenhuolto tarjoaa eläinlääkäripalveluja Pietarsaaren, Uudenkaarlepyyn, Pedersören ja Luodon hyöty- ja seuraeläimille.

Eläinlääkärin vastaanotot sijaitsevat Pietarsaaressa, Pedersöressä ja Uudessakaarlepyyssä. Lisäksi alueella on erikseen valvontaeläinlääkäri ja hygieenikkoeläinlääkäri.

Voiko elokuun alun ongelmia ennakoida?

– Valitettavasti luulen, että pieneläimille voi olla hankala löytää vastaanottoaikaa. Isot hyötyeläimet hoidetaan niiden pitopaikassa ja kun yhteistoiminta-alue on laaja, kuluu eläinlääkärin matkoihin aikaa.

Pienille lemmikeille voi toisaalta löytää apua yksityisiltä klinikoilta.

Eläinlääkintähuollossa toivotaan, että ei-kiireellisissä tapauksissa eläinlääkäreitä tavoiteltaisiin vasta 16. elokuuta alkaen. Silloin palveluissa on normaali miehitys.

Erityisjärjestelyjä laadittiin jo kesä- ja heinäkuuksi. Pieneläinten eläinlääkärikäynnit päiväsaikaan ohjattiin kunnaneläinlääkärille Pietarsaareen, kun taas tuotantoeläinten ja hevosten eläinlääkärikäynnit ohjattiin eläinlääkäreille Pännäisiin ja Uuteenkaarlepyyhyn.

Eläinlääkintähuollon päivystysnumero on tarkoitettu vain kiireellisiille onnettomuus- tai sairaustapauksille.

Eläinlääkintähuollon tehtäviä on varsin paljon. Esimerkiksi sairaiden eläinten perustutkimus ja hoitotarpeen arviointi, rokotukset, loishäädöt, sterilisaatiot ja kastraatiot sekä tuotantoeläinten tai loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten lopetus.

Sijaispula ei ole ennen-näkemätön ilmiö, mutta tällä kertaa tavallista pahempi.

#