tiistai 3.8.2021 | 23:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vihreät ja perussuomalaiset samassa vaaliliitossa Pietarsaaressa – vihreiden edustaja Anni Teerikangas: "Teimme sixpackin"

Tapio Lehtinen
Ke 23.6.2021 klo 16:27 | päivitetty ke 16:32

Pietarsaareen on perustettu Pro Pietarsaaren, perussuomalaisten ja vihreiden välinen vaaliliitto, jonka tarkoituksena on parantaa niiden asemaa kuntavaalien jälkeisessä luottamuspaikkajaossa. Kolmikosta jokainen sai kaksi ehdokasta läpi, joten niillä on yhteensä kuusi valtuustopaikkaa.

– Teimme sixpackin, kuvailee vihreiden edustajana neuvotteluihin osallistunut Anni Teerikangas.

Pietarsaareen on syntynyt toinenkin vaaliliitto, jonka muodostavat kaikki loput ryhmät eli Rkp, Sdp, kristillisdemokraatit, vasemmistoliitto, kokoomus ja keskusta.

– Muodostimme teknisen vaaliliiton, jossa paikat jaetaan alkuperäisen vaalituloksen perusteella, kertoo suurimman ryhmän puheenjohtajan ominaisuudessa luottamuspaikkajakoa johtava Owe Sjölund (r.).

Näin ollen paikat jaetaan kahden blokin välillä, joista toisella on 36 valtuustopaikkaa ja toisella kuusi. Pienemmän blokin rahkeet riittävät yhden paikan saamiseen sellaisissa lautakunnissa ja jaoksissa, joissa on seitsemän jäsentä tai enemmän.

Vihreiden ja perussuomalaisten välinen liitto kuulostaa erikoiselta yhdistelmältä, kun ajatellaan valtakunnan politiikkaa. Teerikankaan mukaan perussuomalaisissakin on eroja.

– Pietarsaaren perussuomalaisten kanssa on mahdollista tehdä yhteistyötä, hän perustelee.

Teerikangas korostaa, että vihreät yritti muodostaa vaaliliiton ensin vasemmistoliiton kanssa, mutta se kariutui.

– Tarvitsimme vaaliliiton, koska kahden paikan ryhmällä ei olisi muuten mitään sanomista paikkajaossa. Meillä on kuitenkin velvollisuus ajaa äänestäjiemme asiaa, sanoo Teerikangas.

Molemmat vaaliliitot raukeavat luottamuspaikkajaon jälkeen. Valtuustossa kukin ryhmä tekee itsenäistä politiikkaa.

Luottamuspaikkaneuvottelut jatkuvat torstaina aamulla.

– Näillä näkymin paikkajako on valmis torstain kokouksen jälkeen, ennkoi Sjölund.

#