Paikallisuutiset

Varainkeräys syöpätyöhön hyvän elämän edistämiseksi: vertaistuki auttaa jaksamaan ja luo toivoa, pietarsaarelaiset aktiivit todistavat

Pohjanmaan Syöpä-29yhdistyksen keräyksestä 29Pietarsaaressa kertovat 29suomen- ja ruotsin-29kielisten paikallisten 29vertaistukikerhojen 29vetäjät Anne Suo (vas.) 29ja Thua Sandberg.
Pohjanmaan Syöpä-29yhdistyksen keräyksestä 29Pietarsaaressa kertovat 29suomen- ja ruotsin-29kielisten paikallisten 29vertaistukikerhojen 29vetäjät Anne Suo (vas.) 29ja Thua Sandberg. Kuva: Pentti Höri

Vertaistuki on arvokasta syöpään sairastuneelle riippumatta siitä, missä vaiheessa sairaus ja hoidot ovat. Pohjanmaan Syöpäyhdistys tarjoaa sitä eri muodoissaan, ja hakee nyt toiminnalleen varoja kesäkuun loppuun kestävällä keräyksellä.

Stop Syöpä -keräys järjestetään tavallisesti neljän vuoden välein. Viime vuonna se jäi pitämättä pandemiasyistä. Tänä keväänä varoja toivotaan muun muassa joka kotiin jaettavan pankkisiirtolomakkeen avulla.

PietarsaarelaisetAnne Suo jaThua Sandberg toimivat suomen- ja ruotsinkielisten paikallisosastojen eli vertaistukikerhojen puheenjohtajina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kerhotoiminta on lähinnä juuri vertaistuen antamista. Yleensä kokoonnumme kerran kuussa. Nyt olemme joutuneet olemaan tauolla, mutta toivomme että syksyllä pääsemme taas jatkamaan, Anne Suo kertoo.

"Syövästä voi toipua ja saada vielä lisää hyviä vuosia." Anne Suo

Pohjanmaan alueella noin 3 000 ihmistä saa joka vuosi syöpädiagnoosin. Kokemus on shokki ja elämän askelmerkit menevät uusiksi, tämän läpikäyneet Suo ja Sandberg myöntävät. Samalla jää tavallaan toisten armoille, ja epätietoisuus hoidosta ja toipumisesta kalvaa.

Vertaistukea tarjoavan yhdistyksen kokoontumisiin voi lähteä Anne Suon mukaan siinä vaiheessa, kun se itsestä hyvältä tuntuu.

– Toiset eivät halua kertoa asiasta edes oman perheen sisällä, toiset taas ovat hyvin avoimia. Olemme yrittäneet pitää kynnystä matalana. Kaikki saavat itse valita, paljonko haluavat kertoa ja kuulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun itselläni oli vielä lääkitys päällä, tuntui hyvältä saada kuulla, miten monilla oli kulunut jo vuosia leikkauksesta. Se auttoi jaksamaan ihan eri tavalla ja toi tukea ja toivoa siitä, että syövästä voi toipua ja saada vielä lisää hyviä vuosia, Suo kertoo.

Keskusteluryhmien lisäksi syöpäyhdistys kouluttaa henkilöitä myös yksilölliseen vertaistukeen, järjestää luentoja ja kuntoutuskursseja sekä kouluttaa saattohoitoon osallistuvia tukihenkilöitä.

Yhdistys tukee syöpäpotilaita myös taloudellisesti.

– Maksamme vuosittain yli 130 000 euroa avustuksina erilaisina hoitopäiväkorvauksina ja eritysavustuksina. Näitä varten meillä on käytössä myös erilaisia rahastoja, jotka perustuvat lahjoituksiin. Niistä olemme erittäin kiitollisia, Pohjanmaan syöpäyhdistyksen toiminnanjohtajaMarkku Suoranta kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänen mukaansa viimevuotisen keräyksen peruminen koronan takia johti koko yhdistyksen toiminnan vaarantumiseen.

– Vetoamme suureen yleisöön saadaksemme tukea asiallemme haastavassa tilanteessa. Kaikki apu alueen syöpään sairastuneille on nyt tarpeen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä