torstai 24.6.2021 | 00:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kauris kaupunkireissulla Pietarsaaressa – tuttu näky ympäristössä, harvoin eksyy keskustaan: katso video!

Pentti Höri
To 20.5.2021 klo 14:28

Pietarsaarelainen Ville Isopahkala yhytti hieman epätavallisemman vieraan Tehtaankadun varrella olevan kerrostalon pihalla.

– Aamulla näin kurkkijan tuolla auton takana ja päätin kuvata hetken. Lähti juosten kohti Lagmanin koulua, Isopahkala kertoo kohtaamisesta.

Metsäkauris sai jalat nopeasti alleen tultuaan huomatuksi. Paikka on erittäin vilkasliikenteinen, kivenheiton päässä ovat muun muassa Prisman ja Citymarketin tavaratalot.

Eläin ei ole mitenkään harvinainen Pietarsaaren seudulla eikä itse kaupungin rajojen sisälläkään.

– Alueella niitä on useita satoja, Pietarsaaressakin arviolta satakunta, eräasiantuntija Mika Hopiavuori kertoo.

Populaatioita löytyy UPM:n koillispuolelta, Itälästä, Lysarholmasta ja Ruusasholmasta.

– Osa käy jo Sundin puutarhan kulmalla asti. Toisella puolella kaupunkia lähimmät ovat Skutnäsissa ja Hällanin pelloilla.

Hopiavuori tietää, että kolmisen vuotta sitten Skatan ja Lontoon välimaastossa saatiin kuvattua pihoille eksynyt metsäkauris, mutta ihan keskustassa havaintoja ei toistaiseksi ole.

– Ne liikkuvat siellä, missä on vähänkin metsää. Haminan metsästä en ole vielä niitä löytänyt, mutta ei siihen kauaa mene, hän arvelee.

Framin tienoilla nyt kuvattu metsäkauris on Hopiavuoren mukaan mitä ilmeisimmin vuoden ikäinen vasa, sarvien puutteen ja peräpeilin tupsun perusteella naaras.

– Emä on juuri vasonut uudelleen ja potkinut edellisen vasan pihalle. Se on tähän saakka seurannut emää, mutta omille teilleen joutuessaan se etsii omaa reviiriään ja on vähän hukassa. Samalla tavoin toisinaan näkee kaupunkiin eksyneitä nuoria hirviä.

Hän pitäisi mieluusti kauriit hieman sivummalla ruutukaava-alueelta.

– Jos ne Koulupuistoon tulevat, kyllähän siellä on kukkia jotka maistuvat niille. Ei ole hyvä päästää niitä keskustaan liikenteenkään takia. Eiväthän ne nyt isoa lommoa autoon tee, mutta aina siitä oma vaivansa on.

Kauriit ovat erittäin säikkyjä. Hopiavuoren mukaan tervettä eläintä ei kykene lähestymään ilman, että se ottaa jalat alleen.

– Se lähtee kuin hauki rannasta. Ei siinä kymmenellä metrillä jalat monta kertaa koske maata. Usain Bolt saisi vetää ihan täysillä pärjätäkseen.

#