Paikallisuutiset

Kätilöt Vaasasta käyvät etätöissä Pietarsaaressa: Seulontakätilöt tulevat kahdesti viikossa tekemään seulontaultraäänitutkimuksia äideille Malmin äitiyspoliklinikalla

Nina Haapaoja on yksi kolmesta Pietarsaareen Vaasasta matkustavasta kätilöstä. - Tämä on piristystä tavalliseen työhön, laitteetkin olivat jo valmiiksi tuttuja.  On mukavaa, että kätilökin pystyy tekemään etätyötä, hän kokee.
Nina Haapaoja on yksi kolmesta Pietarsaareen Vaasasta matkustavasta kätilöstä. - Tämä on piristystä tavalliseen työhön, laitteetkin olivat jo valmiiksi tuttuja. On mukavaa, että kätilökin pystyy tekemään etätyötä, hän kokee. Kuva:

Pietarsaari/Vaasa

Seulontakätilöt Vaasan keskussairaalasta ovat maaliskuusta lukien käyneet kahtena päivänä viikossa Pietarsaaren äitiyspoliklinikalla tekemässä seulontaultraäänitutkimuksia äideille, jotka ovat raskausviikolla 12 ja 18–21.

Seulontaultraäänitutkimuksista huolehtivat aiemmin Pietarsaaren gynekologit. Maaliskuun alussa yksi gynekologeista jäi eläkkeelle, minkä seurauksena henkilöstöresurssit vähenivät Pietarsaaressa huomattavasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uudistunut käytäntö on saanut myönteistä palautetta. Sekä kätilöt että raskaanaolevat ovat tyytyväisiä. Myös neuvolan puolelta on kantautunut kätilöiden korviin positiivista palautetta.

Yhteistyö Vaasan keskussairaalan ja Pietarsaaren sairaalan välillä saatiin käyntiin ketterästi.

– Pietarsaaren ylilääkäri Fikre Fundusa otti meihin yhteyttä ja kysyi, voisivatko seulontakätilömme tehdä myös heidän seulontatutkimuksensa.

– Tartuimme ilomielin tähän tilaisuuteen saada enemmän näkyvyyttä Pietarsaaren alueella, kertooTanja Skuthälla, naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Vaasan keskussairaalasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaasassa selvitettiin nopealla aikataululla kätilöiden halukkuutta projektiin, pohdittiin työntekijöiden riittävyyttä ja käytännön asioita, kuten potilasohjelmia ja tilastointia. Lisäksi käytiin tutustumassa äitiyspoliklinikan tiloihin Pietarsaaressa.

– Pääsimme aloittamaan seulontaultraäänitutkimusten tekemisen Pietarsaaressa muutamassa viikossa.

– Ensimmäinen varsinainen ultraäänipäivä Pietarsaaressa oli 8. maaliskuuta. Vastaanotto on ollut erittäin positiivista. Kätilömme lähtivät tähän avoimin mielin mukaan, joten suurin kiitos tämän onnistumisesta kuuluu heille, Skuthälla kuvaa.

Nina Haapaoja on yksi kolmesta Pietarsaareen matkustavasta kätilöstä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Oli yllätys, että tällaista mahdollisuutta tarjottiin. Tartuimme siihen mielellämme. Tämä on piristystä tavalliseen työhön, laitteetkin olivat jo valmiiksi tuttuja.

– On mukavaa, että kätilökin pystyy tekemään etätyötä, Haapaoja kokee.

Lääkäri tekee seulontaultraäänitutkimuksen silloin kun kyseessä on erityistä tarkkailua vaativa raskaus, riskiraskaus tai esimerkiksi kaksosraskaus.

– Mikäli kätilön tekemässä tutkimuksessa löytyy jotakin poikkeavaa, asiakas saa lähetteen lääkärille Vaasaan.

– Voimme myös konsultoida lääkäriä puhelimitse, Haapaoja kertoo.

Kunnilla on velvollisuus järjestää seulontatutkimuksia. Kunnat Vaasan sairaanhoitopiirin alueella ostavat seulontaultraäänitutkimuksen palvelun Vaasan keskussairaalasta.

Suomessa jokainen raskaana oleva nainen on oikeutettu kahteen maksuttomaan ultraäänitutkimukseen. Ensimmäinen on var​haisraskauden yleinen ultraäänitutkimus eli ns. ensimmäinen ultra, toinen on rakennetutkimus eli ns. toinen ultra.

Toisessa ultrassa tarkastellaan muun muassa sikiön pään, sisäelinten ja raajojen rakenteita. Tässä vaiheessa raskautta voidaan yleensä nähdä myös sikiön sukupuoli.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä