Paikallisuutiset

Vihreiden Ohisalo Pietarsaaressa: "Paikallisia lisäpanostuksia kouluun kannattaisi edistää"

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeriMaria Ohisalo piipahti perjantaina Pietarsaaressa pohjalaismaakuntien kuntavaalikiertueellaan.

Yleisötilaisuutta ei vallitsevien rajoitusten takia järjestetty, vaan hän tapasi mediaa ja paikallisia ehdokkaita tuulisella kävelykadulla.

PS kysyi puoluejohtaja Ohisalolta, olisiko niin sanotusta positiivisesta erityiskohtelusta työkaluksi Pietarsaaressa puhuttaviin ongelmiin koulu- ja terveyspalveluiden tasapuolisuudessa kieliryhmien välillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perusopetuksessa painiskellaan esimerkiksi kaksikielisten oppilaiden äidinkielenomaisen ruotsin opetuksen järjestämispulmien kanssa, ja suomenkielinen koulujaosto on esittänyt asian hoitamista koulun budjetin ulkopuolisen rahoituksen turvin.

– Nämä ovat yhdenvertaisuuskysymyksiä totta kai, kaikkiin suuntiin. Vihreät ovat olleet täällä [Pietarsaaressa] aktiivisia ja tehneet aloitteita lisäeurojen saamiseksi kehysbudjetin yli, että varmasti jokainen saa palvelut yhdenvertaisella tavalla. Siihenhän pitäisi pyrkiä kaikkialla Suomessa, Ohisalo sanoi.

– Kannatan itse sitä näkemystä, että kun täällä paikalliset ja iso osa rehtoreistakin tuntuvat olevan sitä mieltä, että tähän lisäpanostuksia tarvittaisiin, silloin tätä kannattaisi kyllä edistää.

Maria Ohisalo kannustaa "paikalliseen sopimiseen".

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Uskoisin, että paikallispoliitikoilta siihen yhteistä tahtoa löytyy.

Pietarsaaressa on jo pitkään ollut pulaa kaksikielisistä lääkäreistä, mikä on tuottanut varsinkin terveyskeskuspäivystyksessä ongelmia saada lääkäripalveluja suomeksi.

– Terveyspalveluissa on kyse hengestä ja elämästä, ja niitä pitää pystyä saamaan omalla äidinkielellään. Hallituksessa olemme itse asiassa lisänneet korkeakoulujen aloituspaikkoja. Pitäisikö sitten myös lääkäreitä kouluttaa enemmän, Ohisalo pohti.

Tuulivoimaa ollaan suunnittelemassa ja rakentamassa Pietarsaaren lähiseudulle useampien isojen projektien merkeissä. Kysymykseen, tulisiko tuulivoiman rakentamista keskittää enemmän alueille, jossa sitä on jo ennestään, Ohisalo ei osaa antaa suoraa vastausta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Näihin ei ole patenttiratkaisua. Jokaisen kunnan on itse päätettävä, mihin tällaiset sopivat ja mihin eivät. Joka tapauksessa tässä energiamurroksessa tulemme tarvitsemaan kaikki mahdolliset kestävät ja uusiutuvat lähteet. On joka kerta mietittävä, mitkä sitten ovat ne paikalliset vaikutukset.

Kesäkuun kuntavaaleihin vihreät ovat onnistuneet keräämään ennätysmäärän ehdokkaita, yli 2 800. Myös Pohjanmaalla ehdokasmäärä on kasvanut vuoden 2017 kuntavaaleista. Maria Ohisalo iloitsee asiasta sitäkin taustaa vasten, että puolue on nyt hallitusvastuussa ja eletään keskellä globaalia pandemiaa.

– Se kertoo innosta, että vihreät teemat kiinnostavat ja ihmiset haluavat olla tekemässä arjen ratkaisuja. Koronavuoden aikana moni on tutustunut vielä paremmin suomalaiseen luontoon ja ympäristöön ja ymmärtää niiden arvon. Ja politiikassa niitä pääsee puolustamaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä