Paikallisuutiset

Taiteessa ei ole oikeaa tai väärää: Pietarsaaren kuvataidekoulun päättävät oppilaat tutkivat toista todellisuutta

After Eightissä on toukokuun lopulle asti esillä kuvataidekoulu Balatakon oppilaiden töitä. Osa niistä on opintonsa päättävien nuorten käsialaa.

– Heillä on takanaan 500 tuntia opiskelua, vuosissa se tarkoittaa noin kuutta. Jotkut ovat aloittaneet 7-vuotiaina, mutta joukossa on myöhemminkin mukaan tulleita, kuvataideopettajaMalin Simons kertoo.

Perusopinnot eivät sinällään anna pisteitä esimerkiksi haettaessa taiteen ammattiopintoihin, mutta näin hankittu pohja Simonsin mukaan huomataan kyllä myöhemmässä vaiheessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lapsuudessa ja nuoruudessa käyty taidekoulu näkyy, he käsittävät koko taidehomman paremmin. Nämä nuoret ovat tosi lahjakkaita, ja heidän jo tässä vaiheessa tekemänsä työt lupaavat paljon.

Näyttelyn teemana on "toinen todellisuus". Fantasiamaailma kiehtoo nuoria lopputyön tehneitä taiteilijoita muun muassa rajattomuudellaan.

Hilla Pokela, Ilona Keskitalo, Wilma Mäenpää jaSandra Sandström sanovat kukin voivansa kuvanteolla toteuttaa luovuuttaan.

– Taiteessa ei ole oikeata tai väärää. Siinä voi tehdä ihan mitä haluaa, Mäenpää sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Taiteella pystyy purkamaan tunteita. Siinä ei ole mitään rajoja, ei mitään sellaista miten sitä kuuluu tehdä, Pokela säestää.

Ammatiksi yksikään ei ole taidetta ensi kädessä valitsemassa.

– Mielestäni taidealasta ei saa tarpeeksi rahaa. Aion mennä johonkin työhön, jossa voi oikeasti tulla tunnetuksi ja menestyneeksi, Sandström pohtii.

– En aio tehdä kuvataidetta työnä, koska minulla on sellainen tunne, että jos sitä tekis työnä, siihen tulis rajoja – että loisit sitä mitä ihmiset pyytävät. Minulle taide on enemmän luomista ilman mitään ohjeita, Pokela kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– En ajattele taiteesta uraa, mutta se voi auttaa missä tahansa työssä. Taiteessa voi yrittää ratkaista jotain. Arvoitusten ratkaiseminen voidaan tuoda kaikkialle muuallekin, Mäenpää tuumii.

Keskitaloa taas kiinnostaisi sekä kokin ammatti että tatuointien teko. Molempia hommia voi parhaimmillaan pitää taiteena.

Kuvataidekoulua edelleen jatkavat pääsevät myös esille After Eightin seinillä. Tällä kertaa "hyvän mielen" kevätnäyttely on toteutettu valokuvaamalla oppilaiden työt.

Tämä on Malin Simonsin mukaan käytännön sanelema juttu: esimerkiksi suurista puukirjaimista laaditut teokset eivät yksinkertaisesti mahtuisi tiloihin, ja niitä olisi muutenkin hankalaa laittaa esille.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä