lauantai 15.5.2021 | 20:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ammattikorkeakoulu Centria palauttaa päiväopetuksen Ylivieskaan kokeiluluontoisesti – Lisäkoulutusta myös Pietarsaareen sekä panostusta akkuosaamiseen

Arja Kangas, Seppo Kangas
Ke 28.4.2021 klo 13:23 | päivitetty ke 15:28

Centria-ammattikorkeakoulun hallitus päätti tiistaina pidetyssä kokouksessaan uusista avauksista vuoden 2022 koulutustarjontaan.

Ammattikorkeakoulun hallitus kävi keskustelun Ylivieskan koulutustarjonnasta vastatakseen alueen elinkeinoelämän tarpeisiin ja tarjotakseen erityisesti alueen nuorille opiskelumahdollisuuden Ylivieskassa.

Keskustelun perusteella hallitus päätyi kokeiluluonteisesti toteuttamaan konetekniikan sisäänoton päivätoteutuksena. Koulutuksen opetuskieli tulee olemaan suomi ja ryhmän aloituspaikkamäärä 15, mutta kuten Pietarsaaren IT-insinöörikoulutuksen, ryhmän koko voi olla myös 25.

– Kokeilulle ei asetettu aikarajaa eikä erityisiä kriteerejä tai tavoitteita. Toivon, että kaikki tahot nyt ryhtyvät töihin, että kokeilussa varmistuu myös jatkuvuus, Centrian rehtori ja toimitusjohtaja Kari Ristimäki sanoo.

Ylivieskaan ei hänen mukaansa tarvita merkittäviä toiminnallisia muutoksia tai investointeja koulutuksen vuoksi.

– Ylivieskassa on hyvät valmiudet aloittaa koulutus. Konetekniikan ohjelmassa meillä on vasta yksi ryhmä Kokkolassa sisässä, joten olemme vielä rakentamassa kokonaisuutta.

– Ylivieskassa on olemassa sellaiset rakenteet, ettei mitään tarvitse muuttaa.

Centria on ollut toteuttamassa Pietarsaaressa kaupungin tuella kaksi 60 opintopisteen laajuista koodarikoulutusta. Koulutusten hyvän vetovoiman perusteella Centrian hallitus halusi tarjota koulutuksen suorittaneille sekä muille hakukelpoisille opiskelijoille mahdollisuuden täydentää opintojaan IT-insinööriksi tutuksi tulleessa ympäristössä Pietarsaaressa. Ryhmän opetuskielenä on englanti ja aloituspaikkamäärä on 15, mutta ryhmän kokoa voidaan kasvattaa 25:een.

Akkuosaaminen on Centrian alueella ajankohtainen ja tulevaisuudessa työpaikkoja tarjoava ala. Centrian hallitus päätti aloittaa akkuosaamiseen suuntautuvan insinöörikoulutuksen. Opinnoista valmistutaan opiskelijan taustasta tai kiinnostuksesta riippuen sähkö- ja automaatioalan tai kemiantekniikan insinööriksi. Centrian operatiivinen johto päättää myöhemmin, millä paikkakunnalla koulutus toteutetaan. Opetuskieli on suomi ja aloituspaikkamäärä 25.

Kari Ristimäki on tyytyväinen, että Centrian osaamista ja asiantuntemusta voidaan laajentaa, ja siten vastata koko alueen osaamistarpeeseen.

– Näillä päätöksillä uskomme tarjoavamme yhä useammalle juuri sellaista koulutusta, jota hakija etsii, ja toisaalta kouluttaa alueellemme osaavaa työvoimaa, toteaa Ristimäki.

Ylivieskassa on pitkään toivottu ja vaadittukin päiväopetuksen palauttamista, kun siitä vuonna 2017 päätettiin luopua. Kaupunginjohtaja Maria Sorvisto, joka istuu myös Centrian hallituksessa sen varapuheenjohtajana, on kokeilupäätöksestä iloinen.

– Kokeilu koskee vuoden 2022 sisäänottoa. Centria päättää vuosittain toteutuksista, Sorvisto tarkentaa.

– Päätös oli yksimielinen ja sitä edelsi pitkä valmistelu. Tämä on ollut hyvä prosessi.

Sorvisto muistuttaa, että koulutusmaailma on muuttunut vuoden 2017 jälkeen.

– Ylivieskan monimuotototeutukset ovat olleet erittäin suosittuja ja niiden kiinnostavuus on lisääntynyt. Paluuta entiseen aikaan ei ole, ja raja-aita päivä- ja monimuotototeutuksen välillä hälvenee.

Korona-aika on entisestään parantanut sekä monimuotototeutuksen suosiota että sen laatua.

– Päivätoteutuksen kokeilu on Ylivieskan alueelle nyt näytön paikka. Meidän pitää edistää hyviä toimintatapoja, ja mukaan pitää saada myös yritykset entistä tiiviimmin. Opiskelijat tarvitsevat harjoittelupaikkoja sekä opinnäytetöiden kohteita, kaupunginjohtaja Sorvisto toteaa.

Juttua on muokattu kello 13.50 lisäämällä Maria Sorviston kommentit. Kello 15.25 lisättiin Kari Ristimäen kommentit Ylivieskan valmiuksista kokeiluun.

Centria selvittää Ylivieskan päiväopetuksen edellytyksiä – Toimitusjohtaja tekee selvityksen hallituksen lokakuun kokoukseen

Centrian Ylivieskan päiväopetus hyväksytään ministeriössä - Juha Pylväs ja rehtori Kari Ristimäki kiittävät ministeri Hanna Kososta

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.