Paikallisuutiset

Ehkäisevälle päihdetyölle on tarvetta lasten ja nuorten keskuudessa Pietarsaaressa

Nuorisotoimiston väki jalkautui  tekemään Wauto-auton kyydissä liikkuvaa nuorisotyötä; Konsta Syrjälä, Minna Tiistola, Esther Fagerudd, Saija Tastula, Roy Pietilä (hankekoordinaattori Aseman Lapset ry), Tiina Höylä-Männistö, Kenneth Huumarsalo, Albert Thiangedee ja Sari Honkaniemi.
Nuorisotoimiston väki jalkautui tekemään Wauto-auton kyydissä liikkuvaa nuorisotyötä; Konsta Syrjälä, Minna Tiistola, Esther Fagerudd, Saija Tastula, Roy Pietilä (hankekoordinaattori Aseman Lapset ry), Tiina Höylä-Männistö, Kenneth Huumarsalo, Albert Thiangedee ja Sari Honkaniemi. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Liikkuva nuorisotyö tavoitti Pietarsaaressa kaikkiaan reilusti yli toistatuhatta nuorta kolmessa kuukaudessa. Walkers-auton eli Wauton ansiosta päästiin kohtaamaan myös niitä nuoria, jotka eivät välttämättä hengaile Tupiksella.

– Nuorisotyössä tulee kehittää jalkautuvaa työotetta ja ehkäisevällä päihdetyölle on tarvetta tässä kaupungissa, toteaa nuorisosihteeriTiina Höylä-Männistö.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaressa tammikuun lopussa työnsä aloittanut Wauto siirtyy nyt Vaasaan. Kyse on matkailuautosta liikkuvaksi nuorten kohtaamispaikaksi muunnetusta Walkers-autosta, joita toimii viisi eri puolilla Suomea. Auto on nimetty Pantteriksi.

Pantteri liikkui eri puolilla Pietarsaarta vähintään kahtena iltana viikossa tarjoten nuorille kohtauspaikan milloin ABC:llä, keskustassa ja eri kaupunginosissa Itälästä Lontooseen. Lisäksi tehtiin kouluvierailuja päivisin.

Nuorten kohtaamisia kirjattiin valmistuneen loppuraportin mukaan kaikkiaan 1456. Työtä tehtiin nuorisotoimen ja vapaaehtoisten aikuisten eli wapareiden voimin.

Päihteet näkyvät nuorten arjessa. Peräti seitsemän prosenttia Wauton kyselyyn vastanneesta 74 lapsesta ja nuoresta kertoi, että kaveripiirissä käytetään kannabista kuukausittain tai useammin. Tästä aikuisten pitää olla erittäin huolissaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyse on rehellisestä tiedosta. Nuoret uskalsivat vastata - ja tässä tapauksessa vastaajista suurin osa on alaikäisiä nuoria, 13-15 -vuotiaita, huomauttaa Höylä-Männistö.

Puolet vastanneista kertoi, että omassa kaveripiirissä käytetään nikotiinituotteita päivittäin tai viikoittain ja kolmannes, että kaveripiirissä käytetään alkoholituotteita humalahakuisesti kuukausittain tai useammin.

Ohjatun harrastuksen parissa viettää aikaansa 22 prosenttia viikoittain tai lähes päivittäin. Yli puolet käy nuorisotiloilla tai osallistuu ohjattuun harrastustoimintaan pari kertaa vuodessa - tai ei koskaan.

– Aikaa vietetään yleensä siellä missä kaveritkin ovat. 18 % kyselyyn vastanneista pietarsaarelaisnuorista valitsi ajanviettopaikkansa sen perusteella, että siellä on tarjolla jotain tekemistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vastauksia tuli eniten Länsinummen ja Kilisaaren alueilta.

Myönteistä on, että valtaosalla nuorista on kyselyn mukaan arjessa turvallinen aikuinen, jolle voi kertoa mitä tahansa omista asioistaan ja jolta voi pyytää apua mihin tahansa asiaan.

Walkers-auton omistaa Aseman Lapset -järjestö, joka lainaa autoa nuorisotyöhön.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä