lauantai 15.5.2021 | 21:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jacobstads Wapenin luvataan vielä seilaavan, mutta projektiluonteisesti: purjealus palautui telakalta Pietarsaaren Vanhaan satamaan

Pentti Höri
To 22.4.2021 klo 12:22

Purjelaiva Jacobstads Wapen on palannut takaisin Vanhan sataman laituriinsa Pietarsaaressa. Kaljaasi talvehti Alholmassa telakalla, jossa sille tehtiin mittavia kunnostustöitä.

– Alukselle tehtiin kaikki tarkastus- ja korjaustyöt, joita ei voitu toteuttaa sen ollessa laiturissa. Muun muassa ahterin ulkolaudoitus ja noin 20 kaarta on vaihdettu uusiin, kaljaasin omistavan Pietarsaaren Vanha Satama Oy:n hallituksen puheenjohtaja Peter Boström kertoo.

Näistä vain runko oli huonossa kunnossa, mutta samalla vaihdettiin myös laudoitus. Töissä oli kaksi kirvesmiestä koko alkuvuoden.

Tulevana kesänä Jacobstads Wapen aukeaa jälleen yleisön tutustuttavaksi. 1700-luvun alkuperäismallin mukaan Pietarsaaressa kolmisenkymmentä vuotta sitten uudelleenrakennettu alus saa myös rikin. Mastot, puomit, harukset, vantit ja köysistö pystytetään siinä tahdissa, kun töille löytyy rahoitus.

– Riki on sinänsä valmis, mutta siinä on jäljellä työtä jota emme voi suorittaa paikallisin voimin. Joudumme ostamaan osan palveluista jostain, ja sen rahoitus ei ole vielä valmis, Boström toteaa.

Kaupungin budjetissa tälle vuodelle myönnetty 40 000 euron avustus on käytetty, ja loppuraha on tarkoitus neuvotella sponsoreilta.

Jacobstads Wapen on seissyt vuosia laiturissaan Vanhan sataman laivapihalla. Peter Boström lupaa kuitenkin, että alus tulee vielä purjehtimaan. Tälle suvelle seilaavaa Wapenia ei sentään vielä päästä ihailemaan.

– Kyllä sen on tarkoitus purjehtia, varsinkin erilaisten projektien merkeissä. Purjehtiminen on aika arvokasta, koska miehistöltä vaaditaan pätevyyksiä. Tuskin tulemme heitä palkkaamaan kokonaisiksi kesiksi, mutta yksittäiset matkat ovat mahdollisia.

Boström ottaa esimerkin 20 vuoden takaa, jolloin Pietarsaaren, Kokkolan ja Kruunupyyn yhteishankkeena Wapen purjehti tervalastissa Tukholmaan. Tästä "Laiva on lastattu" -projektista on juuri valmistunut myös kirja.

Laivaan tullaan ostamaan myös uudet moottorit. Hanke etenee sitä mukaa, kun rahoitusta löytyy.

Replika 1700-luvun malliin

Kaljaasi Jacobstads Wapen on ruotsalaisen laivansuunnittelijan Fredrik Henrik af Chapmanin vuonna 1758 tekemien piirustuksien mukaan rakennettu replika. Rakennussuunnittelu alkoi Pietarsaaressa 1987 ja rakennustyöt tammikuussa 1988.

Sadat vapaaehtoiset osallistuivat rakennustöihin, joita toteutettiin talkootyönä ja perinteisiä käsityömenetelmiä käyttäen. Nauloja taottiin, purjeita neulottiin ja köysiä punottiin.

Neitsytpurjehdus tapahtui 1994.

Purjehdukset loppuivat kesken kauden kymmenen käyttövuoden jälkeen 2004 keulapuomin alta löytyneen lahopesäkkeen vuoksi. Lahovikoja löytyi useasta paikasta keulasta vesilinjan yläpuolelta. Sittemmin Wapen on käytännössä seissyt kesät talvet meressä laituripaikallaan.

Alkuperäinen Jacobstads Wapen oli ensimmäinen pietarsaarelainen laiva, joka purjehti ulkomaille 1765 heti purjehdusvapauden saamisen jälkeen.

#