lauantai 15.5.2021 | 20:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Liite

Huoletonta asumista Päiväkummussa: Ritva Cederberg päätti yksin jäätyään lopulta muuttaa pienempään asuntoon. Uusi koti löytyi massiivipuisesta rivitalosta

Pirkko Högkulla
Ti 20.4.2021 klo 15:45

Pietarsaari

Hyvällä elämällä ei ole ikärajaa, tuumi Ritva Cederberg, 85, ja päätti vielä kerran muuttaa uuteen kotiin.

Muuttokuorma lähti Ristikarilta kohti Kilisaaren Päiväkumpua viime lokakuussa. Tilava rivitalohuoneisto kahdessa kerroksessa meren rannalla vaihtui pienempään, tuliterään rivitaloasuntoon yhdessä tasossa.

– Olen oikein tyytyväinen ja tykännyt kovasti sekä talosta että paikasta. Ruokakauppa on lähellä, samoin vierestä löytyy peräti kaksi ruokapaikkaa ja vielä terveyspalveluja lyhyen kävelymatkan päästä, hän iloitsee.

Asunnonvaihto tuli pikkuhiljaa ajankohtaiseksi puolison menetyksen jälkeen 2013.

– Meillä oli Stigin kanssa takana 60 yhteistä, ihanaa vuotta. Oli shokki ja syvä suru kun toista ei äkkiä enää ollutkaan vierellä.

Kaiken murheen keskellä mielessä kävi, että mitäs väliä oikein omallakaan loppuelämällä enää on.

– Lapset ja lastenlapset olivat pelastus; olemassaolollaan he muistuttivat siitä mikä on tärkeää. Sain vähitellen voimia katsoa myös eteenpäin, Ritva Cederberg kuvailee.

Päiväkumpuun houkutteli massiivipuuelementeistä rakennettu rivitalo ja lähellä olevat palvelut.

– Kiinnostuin kohteesta heti kun luin siitä. Taisin olla ensimmäisenä huoneistoa varaamassa. Lapset kannustivat muuttamaan pienempään lukaaliin, jossa ei ole rappusia. Kaikki sujui kuin tanssi; entinenkin asunto meni kaupaksi jopa etukäteen, Cederberg muistelee.

Muuttokuorma on tullut pakattua elämän varrella useampaan otteeseen. Kotiseudulta Härmästä tie vei vastavihittynä morsiamena purmolaisen Stigin kanssa Pietarsaareen 1957.

– Purmolle muutimme 1985 jatkamaan kanafarmia.

Pietarsaareen palattiin 2004 ja asetuttiin asumaan mukavaan, 95 neliön, rivitalohuoneistoon asuntomessualueelle.

– Kahdelle se oli oikein passeli, mutta sitten yhdelle liian iso.

Uudesta asunnostaan asukas ei löydä juuri moitteen sijaa.

– Tuntuu hyvältä asua puusta tehdyssä talossa, jossa voi asua huolettomasti. On kalliolämpö, vesikiertoinen lattialämmitys ja koneellinen ilmanvaihto. Hiljaistakin on; vaikka nuoret joskus ajavat rallia ABC:n pihalla ei ollenkaan kuulu sisälle.

Kiitosta 42,5 neliön huushollin ratkaisuista saavat päällimmäisenä tilan avonaisuus ja suuret ikkunat, että näkee ulos.

– Ei tule tunnetta, että asuisin kopperossa, vaikka muutin isommasta pienempään.

– Alussa kyllä epäilin vahvasti noin isoja ikkunoita energiasyöpöiksi, että pysyykö lämpö sisällä. Kyllä pysyy, voi sanoa näin ensimmäisen talven kokemuksella.

Suurta plussaa on helppokäyttöinen avokeittiö tilavine tiskikaappeineen.

– Kuin pisteenä iin päällä on tiskipöydän edessä ikkuna, jollaisesta olen aina haaveillut. Ehkä turhan pieni, mutta kuitenkin - ja siitä paistaa aamuaurinko kauniisti samaan aikaan kun ottaa pannuun kahvivettä kraanasta, ihastelee Ritva Cederberg.

Kylppäri saa käytännöllisenä ja tilavana niin ikään kiitettävän arvonsanan.

– Ostin ekstrana suihkutuolin ja tukikahvan vessaan valmiiksi varsinaisten vanhojen päivien varalle, asukas tuumii pilke silmässä.

Tilaa säästävät liukuovet makuuhuoneeseen ja eteisen kaapistossa saavat nekin kiitosta osakseen, kuten komerotilatkin. Hetkessä muutama kaappi täyttyi itsetehdyistä, toinen toistaan kauneimmista käsitöistä ryijyistä tuukeihin.

Rauhalliset seinäpinnat ympärillä miellyttävät silmää.

– Harmaa on oikein sopiva sävy keittiössä ja olkkarissa. Puupintaa on jätetty kauniisti näkyville päätyseinissä. Vain makuuhuoneeseen pitkälle seinälle halusin vaaleamman tapetin kuin mitä sinne alkujaan oli suunniteltu.

Omaa saunaa Ritva Cederberg huomaa välillä kaipaavansa.

– Noh, toisaalta kun on vanha ei tee enää töitäkään, että hikoilisi.

– Voin aina käydä saunomassa lasten luona. Ja naapurissa, Medipunktillakin, löytyy sauna.

Palvelujen saatavuus, puitteet ja turvallisuusnäkökohdat ovat seniorille tärkeitä. Itse kodin tekevät Ritva Cederbergin mielestä monet rakkaat muistot pitkän elämän varrelta. Niiden keskellä tuntuu hyvältä ja turvalliselta elellä.

On vanhaa lipastoa, kukkapöytää, valaisinta, patsasta, vitriini täynnä valokuvia, joita neljän lapsen äidillä, yksitoistakertaisella isoäidillä ja nelinkertaisella isoisoäidillä arvatenkin riittää.

Päivät kuluvat uudessa kodissa kuin siivillä eikä aika käy yhtään pitkäksi.

– Lämpimällä säällä nautin aamukahvit etukuistilla ja iltapäiväkahvit terassilla, jonne on tulossa markiisit.

– Lueskelen lehtiä ja katson telkkaria ja siivoilen hiljalleen omassa tahdissa, ettei käy sydämen päälle. Ikkunoita tykkään pestä. Yleensä keitän itse, mutta välillä on kivaa vaihtelua potkutella hakemaan noutoruokaa.

– Lapsethan ja läheiset ovat jatkuvasti tarjoamassa apua, mutta omalle kropalle ja päänupille tekee oikein hyvää tehdä itsekin. Haluan itse pitää kodista huolta.

Viherpeukaloakin on ruvennut syyhyämään siihen malliin, että kohta pitää päästä puutarhaan kuopsuttamaan.

– Heti kun ilmat lämpenevät istutan takapihalle pioneja, salaattia ja lapsuudenkodistani asti peräisin olevaa vanhaa aaprottia, kuuluvat suunnitelmat.

– Ennen muuten sanottiin, että kun laittoi aaprottia virsikirjan väliin ei nukahtanut kirkonmenojen aikana. Koidenkin karkottamiseen se kuulema tepsii.

Pitkän iän salaisuudesta Ritva Cederberg ei osaa sanoa.

– Elämä on tässä nyt ja pitää elää sillä mitä on.

– Onnekseni olen myös suhtkoht hyvässä kunnossa kun ajattelee ikää. Terveyttä toivonkin itselle ja omaisille - ja sitä, että saan asua tässä loppuun asti.

Puitteet ovat tärkeät, mutta kodin tekevät monet rakkaat muistot pitkän elämän varrelta.

Massiivipuusta kaksi

uutta rivitaloa

Jake Rakennus Bygg Oy rakentaa parhaillaan kahta uutta CLT-rivitaloa, yhteensä 12 uutta asuntoa, Päiväkummunkujalla.

Rakennusmateriaalina on Kombo-Elementti. Yhdistelmärakenteessa on CLT-massiivipuuta 90 mm, eristystä 180 mm plus puupanelointi. Tuotteen ovat kehittäneet yhteistyössä Jake Rakennus ja Teri-Talo.

CLT on lyhennys sanoista cross laminated timber, mikä tarkoittaa ristiinliimattua puuta.

Ensimmäinen CLT-elementeistä rakennettu rivitalo samalla alueella oli muuttovalmis syksyllä 2020. Siinä on kuusi asuntoa, joista kaikki on myyty.

#