lauantai 17.4.2021 | 10:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Liite

Marja Rak jatkaa vaatetusalalla noolanit päällä: Uusi alku toi värit palkitun pietarsaarelaissuunnittelijan mallistoon

Pirkko Högkulla
Ti 30.3.2021 klo 16:05

Pietarsaari

Uusi alku toi herkullisia sävyjä pietarsaarelaisen vaatesuunnittelija Marja Rakin askeettiseen väripalettiin. Valkoiseen, beigeen, harmaaseen ja mustaan painottuva mallisto on saanut mausteeksi chiliä ja farkun sinistä.

Tyyli on pysynyt Noolan-brändille uskollisen klassisena, ajattomana ja selkeälinjaisena. Vaatteiden materiaalina on myös edelleen eko-sertifioitu pellava- ja villakangas.

– Ilman ekologista tekstiilitodistusta kangasta saisi halvemmalla, mutta ei kiitos, disaineri linjaa.

Ompelukoneet pyörähtävät käyntiin enää vain tilauksesta.

Se, ettei vaatteita tehdä varastoon seisomaan, on osoittautunut toiminnan kannalta järkeväksi ratkaisuksi.

– Käytännössä on mahdotonta - ja kallista - pitää jokaista yhtätoista kokoa jokaisesta mallista aina saatavilla.

Toimitusaika on kaksi viikkoa, mutta käytännössä valmista tuppaa tulemaan nopeamminkin.

– Pienenä firmana voimme toimia todella joustavasti, Marja Rak iloitsee.

Jälleenmyyjiä Marja Rakilla on neljä: Vaasassa, Turussa, Helsingissä ja Noolanin vuosilta tutussa USA:n Seattlessa. Näkyvyyttä on eri areenoilla. Rak kertoo, että äskettäin tuli uusi työliivitilaus Helsingin kansallismuseosta.

– Siellä on työskennelty noolanit päällä jo usean vuoden ajan.

Myös Suomessa tuplaplatinaa myynyt Rajaton -lauluyhtye viihtyy noolaneissa.

Liikevaihto on noin 90 000 euroa. Noolanin parhaina vuosina luku kipusi 750 000 euroon.

– Nettikauppa on kasvussa ja mikä tärkeää firma toimii täysin omillaan.

– Lainaa ei ole senttiäkään ja tulos on plussalla.

Oma vaateyritys onkin Marja ja Jonas Rakille kuin perheen neljäs lapsi, toivottu, antaumuksella ja sydämen palolla hoidettu.

Kukapa siis lastaan hylkäisi?

Mielessä - tai ainakin lähellä - se tosin kävi Noolanin konkurssin jälkimainingeissa takavuosina. Siinä meni palkittu brändi sekä tunnustusta Taito-yrittäjyyttä ja Suomi-palkintoa myöten saanut firma.

– Hyväuskoisuudesta ja päätäntävallan luovuttamisesta ulkopuolisille maksettiin tuntuvat oppirahat korkoineen, yrittäjäpari muotoilee.

Työuran kovin paikka, kuin henkisesti hakattu ja suunta hukassa, Marja Rak muistelee vuotta 2018. Onneksi kesä sentään tarjoili parastaan ihanana ja aurinkoisena. Ja kuinka hyvältä tuntuikaan pitkästä aikaa istua ystävien kanssa puutarhassa omenapuun alla, ei ollut kiire messuille Köpikseen, malliston kuvauksiin eikä kangaskaupoille pitkin Eurooppaa. Ja ajatella seuraavaa siirtoa.

Unelmat ja rahat konkurssissa menetettiin, mutta rinnassa sykki, totta vieköön, vielä yrittäjän sydän.

– Mietittiin siinä vielä kesän yli, että entäs nyt. Pitäisikö minun hakea jotain työtä vai mitä. Se olisi ollut ensimmäinen kerta.

Uskolliset asiakkaat päättivät puolesta; mallistoa alettiin tehdä heti syksyllä 2018.

– Aloimme saada mieletöntä sparrausta ja positiivista signaalia. Myös tutut kangastoimittajat Itävallassa ja Liettuassa uskoivat minuun. He olivat halukkaita jatkamaan yhteistyötä kanssamme, vaikka heillä olikin haettavaa konkurssipesästä, jaksaa Marja Rak ihmetellä.

Kaikesta tuesta rohkaistuneena disaineri kääri hihansa ja kuivasi - tällä kertaa - ilon kyyneleensä. Syntyi uusi tuotemerkki Marja Rak.

– Työskentelin aluksi kotona, mikä ei oikein toiminut pidemmän päälle. Melko pian hankimme studiotilat entisestä Katarina Mariasta, jossa nyt huseeraakin Marja Katarina, hän naurahtaa.

Kevään 2019 täyteenbuukatussa asiakasillassa viestinä oli, ettei Noolan-brändin luojaa haluta hylätä.

Tuotantotiimiin kuuluu mallimestarina Mariann Pakkala Vetelistä sekä ompelusta ja leikkaamisesta vastaava ompelimo Jaana Honkala Nivalasta. Yrityksen graafinen ilme on graafisen suunnittelun opetuksesta Novia amk:ssa vastaavan Jonas Rakin käsialaa.

Noolanin brändi ja mallisto on saatu ostettua takaisin, mikä lämmittää yrittäjien mieltä. Tässä vaiheessa näyttää kuitenkin siltä, ettei pohjoistuulta tarkoittava Noolan tee comebackia firman nimenä kun on kerran jo ehditty toimia viimeiset kaksi vuotta Marja Rakina.

– Mitä ihmisetkin sanoisivat sellaisesta soutamisesta ja huopaamisesta nimen kanssa, hän pohtii pilke silmässä.

Kenties Noolan-klassikot kerätään omaksi kokoelmakseen, johon itseoikeutetusti kuuluisivat vuodesta toiseen kaupaksi menevät mallit kuten Roki-takki, Myrna-hupputakki ja Frolla-tunika.

– Samanlainen hankitaan usein tilalle kun kymmenen vuotta sitten ostettu Noolan alkaa tulla tiensä päätökseen.

Uuttakin syntyy, mutta toistaiseksi hitaalla syklillä.

– Menin kaatumaan reisiluuni poikki viime syksynä. Loppuvuosi kului ruuvit jalassa, petipotilaana ja pyörätuolissa. Siinä ajassa ehti luonnollisesti syntyä lihaskato lihasten käyttämättömyyden vuoksi. Näillä jaloilla ei edes kävellä kunnolla vielä pitkään aikaan, harmittelee Marja Rak.

Vaikka eipä yrittäjän hirveästi tarvitse asiakkaiden perässä juostakaan.

– Ihanat kanta-asiakkaani tapaavat käydä näin korona-aikana huikkaamassa studion ovesta, että uusille vaatteille ei nyt ole tarvetta kun ollaan etätöissä, mutta moi vaan ja palataan.

– Positiivisuus tuntuu mahtavalta ja auttaa jaksamaan eteenpäin.

Yrityksen pyörittämisen osalta aiotaan taakse jääneistä oppivuosista viisastuttuina firma pitää jatkossa visusti omissa hyppysissä, ilman ulkopuolisia rahoittajia ja pyrkimystä koko maailman valloitukseen.

– Ja kaikissa valinnoissa luotan enää vain omaan perstuntumaan, heläyttää Marja Rak.

Unelmat ja rahat konkurssissa menetettiin, mutta rinnassa sykki, totta vieköön, vielä yrittäjän sydän.

Marja Rak

Vaatetusalan pienyritys, joka toimi aiemmin Noolan-nimellä.

Perustettu 2019.

Tyyli klassinen, ajaton, selkeälinjainen.

Tuotantotiimiin kuuluvat muotoilija Marja Rak (täyttää 55 v 1.4.), graafikko Jonas Rak (57), mallimestari Mariann Pakkala Vetelistä ja ompelimo Jaana Honkala Nivalasta.

Vaatteet valmistetaan tilauksesta. Materiaaleina villa ja pellava.

Liikevaihto noin 90 000 euroa.

#